Se cauta un vinovat!

Barlad Online

A trebuit sã moarã un om pentru ca populatia si autoritãtile din Bârlad sã constientizeze pericolele pe care le reprezintã turturii si zãpada de pe acoperisuri. Ieri, Primãria a înstiintat societãtile comerciale cã au obligatia de a-si curãta spatiile proprii, toti agentii economici primind înstiintãri în acest sens. Din perspectiva conducerii societãtii unde, acum douã zile, un bãrbat de 44 de ani si-a pierdut viata, vina îi apartine în exclusivitate acestuia. Politistii trateazã nefericitul incident din punct de vedere penal, infractiunea prezumatã fiind ucidere din culpã.
Declaratie socantã a directorului SC Paloda SA Bârlad, Dumitru Tomescu, societate la care era angajat Vintilã Papuc, bãrbatul de 44 de ani care a murit, acum douã zile, strivit sub un bloc de gheatã desprins de pe acoperis. Tomescu ne-a declarat cã accidentul s-a petrecut pe terasa de la etajul I al clãdirii cu douã nivele, în timp ce angajatul societãtii se chinuia sã desprindã turturii ce atârnau de pe acoperis. Numai cã, spune Tomescu, el nu a dat nimãnui vreo dispozitie în acest sens, fiind vorba despre o actiune din proprie initiativã a angajatului. “Accidentul s-a produs pe proprietate privatã, deci în nici un moment nu a fost pusã în pericol viata trecãtorilor de pe domeniul public, respectiv a celor care intrã si ies din magazinele de la parter. Când s-a întâmplat, eu nu eram pe moment acolo, si nici nu dãdusem vreo dispozitie ca persoanele respective sã dea gheata de pe acoperis. Practic, victima si cel care o însotea au luat aceastã initiativã în nume personal”, a declarat Tomescu. Societatea regretã tragicul eveniment, motiv pentru care, potrivit spuselor lui Tomescu, va sprijini financiar familia defunctului.
Urmarile unei nenorociri
Dupã producerea acestei tragedii, Primãria Bârlad a luat imediat mãsuri. Ieri, la primele ore ale diminetii, mai multi angajati ai institutiei au început sã misune pe la societãtile comerciale din Bârlad, unde patronilor li s-au înmânat înstiintãri prin care li se explicã ce obligatii au privitor la îndepãrtarea turturilor si a zãpezii de pe acoperis uri, dar si care este cuantumul amenzilor. Între 500 si 2.500 de lei, atât riscã un patron din cauza unui turture cu intentii criminale. De altfel, Dumitru Tomescu ne-a spus, ieri, cã tocmai primise o astfel de înstiintare.
Întâi prevenire, apoi amenzi!
Temperaturile ridicate de ieri au dus la desprinderea unor “hãlci” mari de zãpadã de pe foarte multe imobile din oras. În tot acest timp, Primãria s-a eschivat de la amenzi. “Nu am dat nicio amendã pânã acum, nici persoanelor fizice, nici celor juridice. Deocamdatã, ieri si astãzi (luni si marti, n.r.), am fãcut actiuni de prevenire. S-a mers la societãtile comerciale de pe Bulevardul Republicii care au copertine pline de zãpadã si reprezintã un pericol iminent. Am fost si la unitãtile scolare si spitalele din oras, unde am dat recomandãri cu privire la utilizarea unei singure intrãri, pentru a se preveni producerea unor accidente”, ne-a spus Olga Ungureanu, seful Serviciului de Gospodãrie Comunalã si Locativã.
Ipoteza politiei: ucidere din culpa
Întrucât un om si-a pierdut viata, Politia Bârlad efectueazã cercetãri pentru a stabili cine se face vinovat. Chiar dacã ancheta este încã la început si nu a fost audiat niciun martori, deocamdatã, se merge pe ipoteza uciderii din culpã. “Din ce stim la acest moment, bãrbatul care se afla pe terasã pentru înlãturarea ghetii formate pe peretele de sticlã a primit dispozitie în acest sens de la conducerea societãtii. Ca urmare, efectuãm cercetãri sub aspectul sãvârsirii infractiunii de ucidere din culpã, dar si sub aspectul nerespectãrii Legii 319/2006 privind sãnãtatea si securitatea în muncã. În cazul uciderii din culpã, pedeapsa prevãzutã este închisoare de la 1 la 5 ani sau de la 2 la 7 ani, iar în al doilea caz este închisoarea de la 6 luni la un an sau amendã. Deocamdatã, cercetã rile sunt îndreptate împotriva directorului general al societãtii, domnul Tomescu, dar, dupã audierea martorilor, ancheta poate lua o altã turnurã”, ne-a declarat agent principal Loredana David, loctiitorul purtãtorului de cuvânt al Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui. În paralel cu ancheta politistilor, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncã (ITM) Vaslui au demarat propriile cercetãri. Acestia vor sã afle dacã Vintilã Papuc a urcat pe terasã din proprie initiativã sau pentru cã i s-a dat o dispozitie în acest sens. În cazul în care bietul om a fost trimis de sefi ca sã dea gheata de pe clãdire (lucru pe care nu îl mai poate oricum confirma sau infirma), moartea lui s-ar încadra la accident mortal de muncã, iar responsabilitatea ar fi a directorului societãtii. “Deocamdatã, nu ne putem pronun- ta în acest caz, pentru cã cercetãrile nu s-au finalizat. Mai avem de verificat foarte multe documente, dar, din ce am aflat pânã acum, procedura pe care a ales-o pentru a îndepãrta gheata nu era cea corectã. Ar fi trebuit sã loveascã bucãtile de gheatã de sus în jos, nu sã stea jos ca gheata sã îl loveascã atunci când se desprinde. Nu am dat nicio sanctiune încã, pentru cã trebuie sã vedem dacã omul era angajat cu acte la firmã, dacã s-a fãcut instructajul de protectie a muncii etc.”, ne-a spus Aniela Adimi, inspector sef în cadrul ITM Vaslui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu