Prefectul Szekely, trafic de influenta

Barlad Online

 
Szekely, prefectul judetului, a amenintat cu demiterea conducerea Inspectoratului Scolar Judetean, dupã un trafic de influentã destul de clar. Prefectul a cerut ca douã unitãti din subordinea ISJ sã fie trecute pe lista de prioritãti la finantare, însã a fost refuzat, asa cã a trecut la amenintãri si presiuni.
JUPÂN ÎN JUDET Prefectul Levente Csaba Szekely este pasibil de un dosar la Directia Generalã Anticoruptie, dupã ce, din înaltul functiei sale din Palatul Administrativ, a amenintat cu demiterea un director de serviciu deconcentrat si a obligat un director din Ministerul Educatiei sã-i treacã douã investitii în care, se pare, este direct interesat pe lista de investitii a ministerului. Vinerea trecutã, Szekely a amenintat-o cu demiterea pe prof. Mihaela Cososchi, inspectorul scolar general al judetului, pe motiv cã aceasta refuzã sã-i îndeplineascã ordinele, respectiv sã-i treacã pe lista de finantare douã unitãti, scoala nr. 1 Bârlad si Palatul Copiilor Vaslui, desi cerintele MEC erau cu totul altele. De fatã cu seful ISJ, prefectul Szekely a sunat la Ministerul Educatiei, la departamentul de investitii si le-a sã treacã cele douã unitãti pe lista de finantare. În plus, acesta s-a lãudat în fata oficialului din minister cã este prieten bun cu noul ministru al Educatiei, Cãtãlin Baba, si va cere, în cursul zilei de astãzi, demiterea sefei ISJ Vaslui, doar pentru cã aceasta i-a explicat cã nu este legal ceea ce solicita prefectul! Ieri, am încercat sã aflãm si punctul de vedere al prefectului. Desi am sunat în nenumãrate rânduri pe mobilul acestuia, ba chiar i-am lãsat si mesaje, reprezentantul Guvernului a refuzat sã ne rãspundã la apeluri.
A fost sedintã cu scântei, vineri, între prefectul judetului, Levente Csaba Szekely, si seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), prof. Mihaela Cososchi. Conform unor surse, Mihaela Cososchi avea sarcina de a pregãti pentru minister o listã cu unitãtile scolare din judet la care s-au fãcut investitii masive în anii trecuti, institutii la care statul mai are de platã sume destul de mici, în vederea plãtii. În plus, conform precizãrilor primite de la Ministerul Educatiei, pe listã trebuiau sã se regãseascã doar unitãti finantate prin Consiliile locale, o cerintã la care sefa ISJ trebuia sã se ralieze fãrã nicio abatere. Este vorba de plãti de câteva miliarde la constructori, pentru fiecare unitate cuprinsã în proiectele de modernizare si reabilitare din judet. Prefectul Szekely a aflat si el de lista respectivã, asa cã a chemat-o pe sefa ISJ, cu alte planuri decât cele legale.
“Te dau afarã! Uiti cã eu sunt prefectul judetului!? Îti arãt eu tie!”
Vineri, la prânz, prefectul judetului a chemat-o pe Mihaela Cososchi la Palatul Administrativ, cerându-i sã aducã si lista de unitãti scolare pentru care se va cere finantare de la Ministerul Educatiei. La întâlnire, Szekely i-a cerut Mihaelei Cososchi, pe un ton ferm, sã treacã la finantare douã obiective de investitii pentru care el are interes direct, respectiv scoala nr. 1 Bârlad (realizatã de un constructor cunoscut în Bârlad, Viorel Dumitrasc, prieten foarte bun cu prefectul judetului) si Palatul Copiilor. Sefa Inspectoratului Scolar i-a retezat-o scurt. “Domnule prefect, nu vã pot ajuta, am precizãri clare de la minister. În plus, Palatul Copiilor nu este o investitie finantatã prin Consiliul Local, ci apartine direct de minister, în timp ce scoala 1 din Bârlad este abia la început, o lucrare mare, importantã, deci nu este la finalizare si necesitã un rest de platã foarte mare”, ar fi spus d-na Cososchi. “Cum, dumneata esti bârlãdeancã si nu vrei sã-ti ajuti elevii din Bârlad?”, a tipat prefectul la sefa ISJ. “Nu pot sã încalc legea, nu pot sã trec pe listã ceea ce mi-ati cerut”. “Te dau afarã, uiti cã eu sunt prefectul judetului!? Îti arãt eu tie!”, a strigat prefectul. Replica inspectorului scolar general l-a enervat si mai tare. “Domnule prefect, cu tot respectul, nu m-ati pus dumneavoastrã la Inspectorat, plus cã eu eram pe functie, când dumneavoastrã ati venit la Prefecturã. Sunteti aici în urma unei protocol cu partidul nostru, iar eu nu trebuie sã vã dau socotealã dumneavoastrã”. Nervos, acesta a cerut secretarei sã-i facã legãtura la Ministerul Educatiei, la Directia Modernizarea Patrimoniului si Investitii. Conform surselor noastre, prefectul i-a spus celui din Minister (n.r. nu-i putem dezvãlui numele, deaorece nu avem si un punct de vedere oficial al acestuia) cã se cunoaste bine cu tatãl sãu si cã ar vrea ca douã investitii din judetul Vaslui sã fie trecute pe lista de finantãri a ministerului. “Sã stiti cã, luni dimineatã, voi cere ministrului Educatiei, dl. Cãtãlin Baba, demiterea inspectorului scolar al judetului, doamna Cososchi, dacã eu, care fac parte din coalitia de guvernare nu pot cere Guvernului, ca douã obiective sã intre la finantare . Mã cunosc foarte bine cu dl. ministru”, a amenintat prefectul, fãcându-l pe cel din minister sã înteleagã cã va avea aceeasi soartã dacã nu-i aprobã cele douã proiecte la finantare.
Trafic de influentã clar. Cine-l ancheteazã pe prefect?
În lumina acestor evenimente, având în vedere cã aceste discutii s-au purtat prin telefon, devine foarte clar cã prefectul Szekely are un interes clar ca aceste douã obiective de investitii sã primeascã bani de la Bucuresti. Un lucru este clar: la Bârlad, la Scoala nr.1, lucrãrile sunt executate de firma lui Viorel Dumitrasc, un amic bun al prefectului, iar acesta are tot interesul sã prindã finantãri de la Guvern mai repede. La Palatul Copiilor, acelasi prefect s-a implicat, în mod ciudat, pentru ca firma constructoare sã primeascã unele fonduri anul trecut, desi nu a mai fãcut nicio lucrare. Fãrã sã finalizeze lucrãrile, constructorii din Iasi si-au strâns lucrurile si au plecat. Au lãsat în urmã o clãdire cu geamuri sparte, pereti dãrâmati si acoperis gãurit. “Într-o primã fazã asteptãm o explicatie din partea firmei de constructii, deoarece sunt plãtite lucrãri care nu au fost efectuate. Cred cã suntem ghinionisti. De ani de zile ne chinuim sã reabilitãm aceastã clãdire. În luna martie (2011, n.r.) trebuiau începute lucrãrile, cã erau achizitionate toate materialele. Nu au început, tot au fost amânate. Apoi, în varã, firma a lucrat câteva sãptãmâni, iar acum muncitorii si-au strâns uneltele si au plecat fãrã sã dea nicio explicatie. Cred cã adevãratii vinovati si adevãratele motive vor fi stabilite de instantele judecãtoresti”, a spus, în septembrie 2011, prof. Mirela Nistoroschi, directorul Palatului Copiilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu