Mihalachi, ultimul raport!

Barlad Online

Vineri, în sedinta Consiliului Judetean, Vasile Mihalache si-a prezentat raportul de activitate pe anul 2011, ultimul din mandatul sãu ca presedinte de CJ, având în vedere alegerile din varã. Mihalachi a expus consilierilor judeteni, pe scurt, intentiile si obiectivele pe care si le-a propus în scurta perioadã în care va mai ocupa prima functie a Consiliului Judetean. Conform celor înscrise în acest raport, întreaga activitate a institutiei a gravitat în jurul gãsirii si aplicãrii mãsurilor necesare care sã asigure îndeplinirea atributiilor institutiei într-un an caracterizat de seful CJ ca fiind unul “deosebit” din cauza alocatiilor bugetare insuficiente pentru necesitãtile judetului la ora actualã.
Potrivit raportului, anul trecut, activitatea Consiliului Judetean s-a desfãsurat în scopul utilizãrii cât mai eficiente a banului public din cauza faptului cã fondurile pe care institutia le-a avut la dispozitie au fost insuficiente si a avut ca obiectiv promovarea, urmãrirea si finalizarea proiectelor de investitii demarate în anii anteriori, dar si demararea altor proiecte de investitii în domenii diverse. Conform celor expuse de seful administratiei publice judetene, institutia a avut la dispozitie fonduri totale în valoare de 224.556 mii lei, ceva mai mult decât în 2010. Cea mai mare parte, peste 70% au însemnat prelevãri si subventii de la bugetul de stat. Dacã clasificãm gradul de preocupare al institutiei în functie de sumele alocate, putem spune cã anul 2011 a fost anul “asistentei sociale” pentru cã acestui capitol CJ a alocat 95.553,6 mii lei, mai exact 44,5% din totalul veniturilor de la bugetul local. Motivarea directionãrii celei mai substantiale sume cãtre acest capitol este si ea prezentatã succint în raport, pe de o parte, cresterea acceleratã a numãrului de persoane care necesitã asistentã socialã din cauza conditiilor socio-economice din judet, iar pe de altã parte, grija deosebitã pentru populatia aflatã în nevoi, fireascã dacã luãm în consideratie orientarea politicã a vârfului de lance din Consiliul Judetean. Pentru învãtãmânt, din fondurile CJ au plecat 23.338 mii lei, din care au fost finantate unitãtile de învãtãmânt special, programul “Cornul si laptele”, olimpiadele si concursurile scolare si Centrul Judetean de Resurse si Asistentã Educationalã. În sãnãtate au fost investiti 33.330,8 mii lei. Spre culturã, din bugetul CJ Vaslui au plecat doar 6.996 mii lei, iar spre protectia mediului 10.246,4 mii lei, din care 8.000 mii lei cãtre proiectul de reabilitare a alimentãrilor cu apã, a canalizãrilor si epurarea apelor uzate din municipiile Vaslui, Bârlad, Husi si orasul Negresti si, nu în ultimul rând, ultimii aproximativ 40.000 mii lei au fost dedicati capitolului “transporturi”. Chiar dacã anul 2011 a fost un an dificil totusi el s-a încheiat cu un excedent bugetar, putin peste 29.000 mii lei, care anul acesta vor fi folositi, generic, pentru investitii.
Planuri pânã la finalul mandatului
Chiar dacã mandatul actualului presedinte al Consiliului Judetean se apropie de sfârsit, Vasile Mihalache nu încetineste pasul si pare cã atentia CJ-ului se va îndrepta spre implementarea proiectelor finantate din fonduri structurale, pe identificarea de noi proiecte pentru urmãtoarea perioadã de programare, pe elaborarea cererilor de finantare pentru fondurile accesibile în acest an si, nu în ultimul rând, pe instruirea resurselor umane capabile sã atragã fonduri europene. “Am fãcut ceea ce am avut de fãcut si nu am fãcut-o singur, am fãcut împreunã cu cei doi colegi ai mei, cu toti cei 32 de membri ai Consiliului Judetean, cu salariatii Consiliului judetean, cu primãriile si cu toate consiliile locale; mi-as dori ca si urmãtorul consiliu sã aibã aceeasi activitate intensã. Aprecieri nu facem, îi lãsãm pe cei ce vor privi acest raport sã hotãrascã. Noi ne-am adus aportul în mãsura posibilitãtilor financiare, ei vor hotãrâ dacã ne-au trimis aici degeaba sau nu” , a declarat Vasile Mihalache, presedintele CJ Vaslui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu