Atenție, cade zăpada de pe blocuri!

Barlad Online

Ieri s-au produs adevărate avalanșe în Bârlad care s-au soldat, deocamdată, doar cu pagube materiale. Zăpada acumulată pe acoperișul blocurilor a alunecat pe carosabil și pe trotuare. O fetiță a cerut îngrijiri medicale după ce a căzut un țurțure pe ea. Pompierii sunt chemați de vasluieni să dea jos țurțurii și zăpada de pe clădiri. Ieri, au fost înregistrate 11 solicitări de acest gen.
Nămeții adunați pe acoperișul clădirilor înalte au devenit un adevărat pericol public. De ieri, a început să alunece zăpada de pe blocuri și nu au lipsit nici incidentele care, deocamdată, nu s-au soldat cu vitime omenești. Căderile mari de zăpadă de pe clădiri au distrus parțial balcoane sau mașini. Pe strada Siret din Bârlad, de exemplu, s-au produs ieri, în jurul prânzului, mai multe “avalanșe”. Un autoturism parcat lângă un bloc a fost distrus din cauza greutății zăpezii. Parbrizul și luneta au fost sparte, iar caroseria s-a îndoit ca o bucată de plastic. Oamenii priveau îngroziți căderile de zăpadă și nu mai aveau curaj să circule pe trotuare.
“Blocurile nu sunt prevăzute cu pod, ci proprietarii apartamentelor de la ultimul etaj le-au construit cum s-au priceput. Este imposibil să dea zăpada jos. Nici administratorii nu fac nimic pentru a preîntâmpina o nenorocire, nici primăria nu face nimic”, ne-a spus un martor la eveniment.
La puțin timp după producerea primei “avalanșe” de pe str. Siret, s-a produs următoarea, la un bloc învecinat. Numai norocul a făcut să nu fie victime omenești și pagube materiale însemnate.
Tot ieri în jurul prânzului, în zona Gară, a fost un alt incident. Un țurțure a căzut peste o fetiță de 13 ani, care se îndrepta către școală.
“Din fericire, eleva noastră a scăpat fără nicio zgârietură. A fost un țurțure mic și mai mult s-a speriat. Nu a necesitat îngrijiri medicale. A venit o armată de polițiști să se intereseze de caz”, ne-a declarat Maximilian Opaiț, directorul Școlii generale nr. 11, unitatea de învățământ la care e înscrisă eleva respectivă.
Zăpada, îndepărtată de pompieri
La numărul de urgență 112, zilnic, vasluienii solicită intervenția pompierilor pentru îndepărtarea urmărilor căderilor masive de zăpadă. Numai ieri s-a intervenit la 11 clădiri.
O astfel de intervenție a avut loc la blocul 417, din cartierul vasluian “13 Decembrie”, la solicitarea grădiniței aflate la parter. Echipajul de pompieri de la Detașamentul Vaslui a dat jos zăpada de pe acoperiș cu ajutorul unei autospeciale cu scară.
“Pompierii au fost solicitați de Parchet și Inspectoratul Județean de Poliție pentru a îndepărta zăpada de pe clădiri. În total, am avut cinci intervenții de acest gen la Vaslui și șase la Bârlad”, a declarat locotenent Alina Poiană, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență.
Verificări de la ITM
În aceste zile, angajații Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) se află pe teren pentru a-i verifica pe agenții economici care efectuează activități de îndepărtare a țurțurilor și zăpezii de pe clădiri.
“Avem echipe în Vaslui, Bârlad și Huși care monitorizează asemenea activități, iar acolo unde sunt descoperite nereguli legate de lipsa echipamentelor de protecție sau dacă viețile angajaților sunt puse în pericol, se ia măsura sistării activităților, iar administratorii firmelor sunt îndrumați să rezolve situația cu ajutorul firmelor specializate”, a declarat Alexandru Lăluci, inspector-șef al ITM Vaslui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu