Traficanti de tigãri, deconspirati de un blogger!

Barlad Online

Contrabanda în Vama Albita merge mai departe! Dupã ce, în 2008, însusi însusi seful Vãmii primea mandat de arestare pentru contrabandã, iar apoi, rând pe rând, au fost depistati mai multi politisti de frontierã care îi ajutau pe rãufãcãtori, iatã cã în aceste zile a venit rândul gunoierilor sã arate cã si ei s-au molipsit! I-a prins în flagrant un…blogger, care, culmea, se plictisea stând la rând, la controlul vamal! Pânã sã ajungã la ghiseu, omul a fotografiat si a filmat cum doi gunoieri “culegeau” de zor din arbustii ornamentali ai Vãmii, cutii cu continut suspect. STPF Vaslui a reactionat, dupã ce bloggerul a relatat întâmplarea pe Internet, gãsind dovezi cã, într-adevãr, gunoierii se ocupau cu traficul de tigãri.
MARTOR FÃRÃ VOIE “Era în jur de ora opt dimineata (joi, 07.06.2012), asa cã ne-am asezat linistiti la coadã si asteptam. Cum, de vreun sfert de orã nicio masinã nu s-a miscat din loc, mi-am dat seama cã prea curând nu vom trece Vama, asa cã am început sã-mi caut o ocupatie pentru a nu simti cât de greu trecea timpul. Nici n-am apucat bine sã mã gândesc ce as putea face, cã si-au fãcut aparitia doi indivizi, care la prima vedere pãreau a fi tipii responsabili cu curãtenia în vamã. Spun cã pãreau a fi, sau cel putin asta ar fi trebuit sã facã, odatã ce purtau în mâini o mãturã, fãras si duceau dupã ei un cos pentru gunoi. Poate cã nici nu mi-ar fi atras atentia, dacã nu treceau nepãsãtori peste hârtiile aruncate pe jos, sticle si pachete de tigãri goale, îndreptându-se puscã cãtre un anume punct. În câteva secunde se apropiase de un arbust (vezi foto mai jos cu arbustul respectiv), scoseserã de dupã el câteva cutii, le aruncaserã în ceea ce se dorea a fi cosul pentru gunoi, transformat de ei în unealtã de transportare ilegalã peste vamã a unor pachete cel putin dubioase. Pânã sã-mi dau seama ce se întâmplã, indivizii se si fãcuserã nevãzuti, luând calea înapoi spre punctul vamal, unde urmau sã predea pachetele colectate de prin arbusti. Îmi pãruse foarte rãu cã nu reusisem sã imortalizez cele petrecute cu o vitezã uluitoare, ceea ce demonstra cã tipii nu sunt la primul lor <<transport>> si cã deja erau experimentati cu astfel de îndeletniciri. Totusi m-am gândit cã e posibil sã mai existe si alte cutii ascunse, care asteptau sã fie trecute ilegal granita. Nu mi-a trebuit mult sã caut cu privirea, cãci în alt arbust, la cîtiva metri de primul (vezi foto mai jos) se aflau alte cutii… “, asa îsi începe bloggerul Valentin, relatarea online despre cele întâmplate.
“Cel mai straniu este cã masina se afla la doar 2-3 metri de punctul de control, loc rezervat pentru masinile personalului vamal”!
Valentin, jurist de profesie si cunoscut în spatiul virtual pentru postãrile sale critice la adresa coruptiei din diverse institutii, a povestit, mai departe, cum a intentionat sã meargã sã anunte vamesii despre cele întâmplate, însã, spun el, faptul cã o masinã, în care crede cã s-au încãrcat cutiile luate din arbusti, era parcatã chiar lângã ghiseele de control, l-a descurajat. “Mare mi-a fost mirarea însã, atunci când am vãzut cã indivizii cei doi deja predaserã marfa si, dupã câteva cuvinte schimbate cu soferul, ultimul plecase cu masina în trombã, fãrã ca mãcar sã reusesc sã-i fotografiez masina. Din câte am reusit sã-mi dau seama de la distanta de la care mã aflam, probabil era vorba de un Volkswagen Passat. Dar nu sunt sigur. Cel mai straniu este cã masina se afla la doar 2-3 metri de punctul de control, loc rezervat pentru masinile personalului vamal. Acest fapt m-a fãcut sã mã rãzgândesc în privinta denuntãrii vamesilor a ceea ce s-a petrecut, cãci, cel mai sigur, chiar ei însisi erau implicati, iar dacã mergeam si le spuneam probabil nu rezolvam nimic, în special cã masina cu pachetele de contrabandã plecase deja”.
Multumiri de la Politia de Frontierã!
Dezvãluirile bloggerului, sustinute de fotografii si imagini video, au ajuns si la cunostinta celor de la STPF Vaslui. S-a trecut la verificãri, la perchezitii domiciliare în cazul celor doi – Iftene Ion, 41 de ani si Cleminte Constantin, 60 de ani (ambii din comuna Drânceni) -, unde s-au gãsit în jur de 300 pachete cu tigãri de contrabandã. Gunoierii au sustinut cã doar au gãsit acele pachete cu tigãri, nicidecum nu ar fi implicati într-o retea de traficanti. “Din cercetãrile efectuate s-a stablit cã, în data de 7 iunie a.c., în jurul orei 08.00, în timp ce se aflau în îndeplinirea atributiilor de serviciu, cei doi lucrãtori au gãsit pe spatiul verde din apropierea heliportului, situat lângã sensul de intrare în tarã persoane fizice din P.T.F. Albita, ascunse si abandonate în arbusti ornamentali, 4 cutii de carton în care se aflau tigãri de contrabandã. Cei doi au transportat tigãrile, dupã linia de control, ascunse în tomberonul de gunoi, pânã la un spatiu de depozitare a materialelor de întretinere situat lângã toaleta de pe sensul de iesire din tarã, ulterior transportând tigãrile la domiciliile lor”, au comunicat reprezentantii STPF Vaslui. Cercetãrile continuã, mai spun ei, iar, în finalul comunicatului, politistii au adresat multumiri. „Conducerea Politiei de Frontierã Române multumeste participantilor la trafic care sprijinã politistii de frontierã în activitãtile desfãsurate pentru combaterea faptelor ilegale si solicitã transmiterea de alte asemenea semnalãri, în cazul în care acestea sunt sesizate”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu