Suspecți de boală profesională

Barlad Online

asistenta1.jpg
Mai mulți asistenți medicali de la spitalul bârlădean riscă să fie depistați cu hepatită sau HIV pentru că s-au înțepat, din greșeală, cu ace de seringă folosite.
La Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui au fost raportate de la începutul anului șapte incidente în urma cărora personalul medico-sanitar este suspectat de boală profesională.
Patru asistenți medicali de pe ambulață și trei de la Spitalul Municipal de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad s-au înțepat cu ace folosite și vor sta cu frica în sân jumătate de an, fiind posibil să fie contaminați cu hepatită B sau C, ori cu HIV-SIDA. Analizele de laborator vor dovedi dacă sau îmbolnăvit sau nu abia în iunie.
“La noi sunt raportate aceste incidente, angajatorul trebuie să ia măsurile prevăzute în protocoale”, ne-a declarat Mihaela
Vlada, directorul DSP Vaslui.
Pentru personalul medico-sanitar, acest gen de accidentare este considerat risc profesional și în caz de îmbolnăvire nu
beneficiază de avantajele care se acordă salariaților pentru accidentele de muncă. Contaminarea cu boli incurabile este considerată boală profesională și este luată în calcul la data pensionării.
În cazul accidentelor cu expunere la produse biologice, persoana accidentată trebuie să respecte un anumit protocol. În primul rând, trebuie luate măsuri pentru a curăța zona înțepată. În maximum două ore, trebuie prelevat sânge de la accidentat, dar și de la pacient și se fac atât testele rapide, cât și cele de lungă durată.
În 2011, la spitalul bârlădean au fost doar două accidente prin înțepare cu ace folosite și în acest an doar în prima lună au fost trei accidentări. Anual, se înregistrează în unitățile snaitare din județul nostru aproximativ 30 de accidente de gen. Majoritatea scapă fără să se contamineze, dar au fost și cazuri de îmbolnăvire. Acum doi ani, un medic s-a îmbolnăvir cu hepatită C după un asemena incident.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu