Ninja, uãããi!

Barlad Online

Ambulanta care trebuia sã ducã la spital o femeie gravidã din Bogesti, comuna Pogana, a rãmas, ieri, blocatã în zãpada mai groasã de un metru si jumãtate. Abia dupã trei ore, cu interventia Armatei si a Primãriei locale, femeia a ajuns în sfârsit la Spitalul Municipal Bârlad. A fost a doua oarã în ultimele 48 de ore în care s-a solicitat ajutorul Armatei. În tot acest timp, drumarii au «ars» zeci de milioanede lei vechi pe combustibil, în încercarea zadarnicã de a învinge viscolul. În câmp deschis, vântul a suflat cu viteze de pânã la 100 km/h, ceea ce a fãcut ca în mai putin de zece minute de la trecerea utilajelor de deszãpezire drumurile sã se blocheze din nou.
De ieri, în sudul judetul, parcã sa dezlãntuit iadul pe pãmânt. Viscolul extrem de puternic a mentinut închise toate drumurile judetene iar pe drumurile nationale au fost semnalate probleme indiferent de eforturile depuse. Blocaje rutiere s-au semnalat pe toate arterele pe care unii soferi s-au aventurat în ciuda avertizãrilor emise. Numai de pe Drumul Judetean 243, pe distanta Bârlad- Pogana, au fost scoase din nãmeti opt autovehicule. Pe acelasi drum, ieri, s-au dat adevãrate lupte cu natura în încercarea autoritãtilor de a aduce la spital spital o gravidã din satul Bogesti, comuna Pogdana. Aici, o ambulantã a rãmas blocatã si a cerut ajutorul unei masini de interventie a Armatei. În acelasi timp, autoritãtile din Pogana s-au mobilizat si au participat cu trei masini. Dupã trei ore de chin, femeia, aflatã la cea de-a sasea nastere, a ajuns cu bine la Spitalul Municipal de Urgentã “Elena Beldiman” Bârlad. “Masina Ambulantei nu a mai putut înainta, asa cã am cerut ajutor. A venit o autospecialã a Armatei, echipajul nostru s-a transferat cu aparatura medicalã de urgentã în masina venitã în ajutor, si au înaintat spre Blãgesti. La rândul lor, cei de la Primãrie au trimis o masinã sã preia gravida si sã o aducã în întâmpinarea echipajului de Ambulantã. Dupã ce primele douã masini au rãmas împotmolite în zãpadã, a treia a reusit sã ajungã pânã în punctul în care s-a întâlnit cu echipajul nostru, la aproximativ 10 kilometri de la locul solicitãrii. Dupã mai bine de trei ore de eforturi colective, gravida a fost predatã la spitalul din Bârlad”, a spus Aurora Popa, managerul Serviciului Judetean de Ambulantã Vaslui. Acesta a fost cea mai dificilã interventie din ultimele 24 de ore.
Învinsi de viscol
Cum cele mai mari probleme se înregistrau pe drumurile judetene, tot arsenalul Sectiei de Drumuri Judetene din cadrul SC Lucrãri Drumuri si Poduri SA Vaslui, se afla pe trasee. Din pãcate, eforturile depuse erau în zadar. Asta chiar dacã fusese scoasã din dispozitiv si cel mai puternic utilaj, respectiv o autofrezã dotatã cu douã motoare de tanc. Masinãria a reusit sã razbatã sulurile de zãpadã, a cãror grosime depãsea pe alocuri chiar si doi metri, însã nu a fost de-ajuns. Vântul a suflat cu putere, cu transport de zãpadã la sol si în mai putin de zece minute punea pe carosabil aproape toatã zapada datã la o parte de utilaje. Am însotit drumarii pe câteva drumuri judetene pe care se actiona. Practic, în afara Bârladului, vântul sufla cu o putere într-atât de mare, încât vizibilitatea în câmp deschis era sub 20 de metri. Pe unele drumuri au întâlnit si temerari, care au ales sã se întoarcã în oras, pe jos, în ciuda viscolului puternic. “Venim de la o înmormântare, de la Ciocani. Am lãsat masina acolo si vom merge sã o aducem când se va putea. Trebuie sã ajungem la serviciu. E nenorocire, nu vã sfãtuim sã mergeti mai înainte. Aproape cã te dã jos vântul de tare ce bate, iar la un moment dat era sã ne rãtãcim, pentru cã nu se vede decât la 10-15 metri în fatã”, ne-a povestit o femeie care cãlãtorea înso- titã de doi bãrbati si mai avea doar câtiva kilometri pânã în Bârlad. În asemenea conditii, în jurul orei 16.00, drumarii nu au mai avut încotro si a trebuit sã se declare înfrânti. Cele douã rute, respectiv cãtre Ciocani si cãtre Pogana, au fost ultimele pe care au mai intervenit înainte de a decide sã le mentinã închise.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu