Luptă crâncenă cu nămeții

Barlad Online

Doi copii care aveau nevoie de ajutor medical de urgență au fost salvați de paramedicii de la SMURD. Primul apel a venit de la o familie din Fântâna Blănarului, care a cerut ajutor pentru un copil de trei ani cu stări febrile. Cea de-a doua solicitare a venit din Copăceana, unde un alt copil cu febră avea nevoie de asistență medicală. Șoferul de pe o ambulanță a suferit un șoc hipotermic după ce s-a luptat cu nămeții o noapte întreagă, într-o misiune de salvare a unui pacient din Mălușteni. Unei pensionare de 78 de ani îi vor fi amputate picioarele din cauza degerăturilor. Din cauza vremii nefavorabile și a drumurilor închise, corespondența nu a mai ajuns la destinație în sute de sate din județ. Cele mai multe probleme au fost în zona Bârladului.
Echipajele de prim-ajutor ale Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) Vaslui au trecut prin momente dificile, pentru salvarea a doi copii. Primul caz a fost în localitatea Fântâna Blănarului, unde bunicii strigau după ajutor pentru a-și transporta nepoțelul de trei ani la spital. Ei erau neputincioși în fața nămeților care izolaseră satul de restul lumii. Echipajul SMURD de la Detașamentul Vaslui a reușit să ajungă cu ambulanța doar până în satul vecin, Teișoru, iar de aici a parcurs pe jos patru kilometri, întâlnindu-se pe drum cu un grup de voluntari care duceau în brațe copilul grav bolnav.
“Copilul a ajuns în siguranță la spital, unde a primit îngrijirile medicale necesare”, a declarat locotenent Alina Poiană, purtătorul de cuvânt al IJSU Vaslui.
Al doilea apel de urgență a fost din Copăceana, comuna Fălciu, unde un copil în vârstă de patru ani, cu febră, avea nevoie de asistență medicală. Misiunea de salvare a fost extrem de dificilă din cauza drumurilor impracticabile. Băiețelul fusese preluat de către autoritățile locale de acasă și adus până la drumul național cu un buldozer al primăriei, unde a fost preluat de o ambulanță SMURD. Din păcate, autospeciala a rămas blocată în nămeți timp de peste trei ore, între localitățile Berezeni și Vetrișoaia.
“În drum spre spitalul din Huși, echipajul medical de intervenție a rămas blocat în zăpadă pe drumul național care asigură legătura între Murgeni și Huși, deși deplasarea spre Copăceana se făcuse pe același drum. Numai că, în cele aproximativ două ore cât s-a așteptat transportul copilului cu buldozerul până la autospeciala SMURD, drumul s-a înzăpezit din nou din cauza viscolului puternic. În aceste condiții, s-a făcut apel la cei de la Drumuri Naționale pentru a trimite în zonă un utilaj de deszăpezire care să ne ajute să ajungem la spital”, a mai spus Alina Poiană.
În cele trei ore cât mașina SMURD a stat înzăpezită, echipajul medical i-a acordat îngrijiri copilului, astfel încât să nu-i fie pusă viața în pericol. Băiețelul a ajuns la Spitalul Municipal Huși abia după mai bine de opt ore de la solicitare.
Ambulanțier în șoc hipotermic
O misiune de coșmar! Un ambulanțier și militarii care au însoțit cu TAB-ul salvarea solicitată în noaptea de marți spre miercuri la Mălușteni pentru a transporta un cardiac la spital și-au riscat viața. Intervenția a durat aproape șapte ore și, după ce bolnavul a ajuns pe mâini sigure, salvatorii au cedat fizic.
Aurora Popa, managerul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Vaslui, ne-a declarat: “Ambulanța a plecat la Mălușteni la ora 1.12 pentru un pacient de 55 de ani cu insuficiență cardiacă. În jurul orei 8, a reușit să predea bolnavul la spitalul din Murgeni și imediat s-a făcut transferul la Bârlad. Intervenția a fost extrem de dificilă și șoferul de pe ambulanță, de 36 de ani, a făcut șoc hipotermic. Comandantul unității m-a sunat să-mi spună că în aceeași situație sunt și militarii care au luat parte la misiune”.
De parcă nu era suficient că salvatorii au fost nevoiți să înfrunte nămeții, s-a stricat și TAB-ul armatei. Așa că ambulanțierul i-a ajutat pe militari să repare mașina, dar și să deszăpezească drumul. Pacientul a fost adăpostit în casa unul localnic, iar medicul și asistentul de pe ambulanță au stat alături de bolnav.
În aceeași noapte, ambulanțierii au mai avut o misiune dificilă în satul Pogana. Potrivit apelului prin 112, un bărbat de 57 de ani a făcut infarct. Și acest pacient a fost adus la spital tot cu ajutorul militarilor, iar intervenția s-a întins pe parcursul a mai bine de trei ore.
Scrisorile nu au mai ajuns în satele izolate
În aceste zile, din cauza vremii nefavorabile și a drumurilor închise, corespondența nu a mai ajuns la destinație în sute de sate din județ. Cele mai multe probleme au fost în zona Bârladului, unde cu greu s-a distribuit 30% din corespondență.
Potrivit Mărioarei Idriceanu, director la Poșta Vaslui, s-au făcut eforturi substanțiale pentru ca măcar o parte din corespondență să ajungă la destinație: “Au fost probleme. Pe zona Vaslui, schimburile s-au făcut în proporție de 85%. Au venit oamenii cu săniile la drumurile blocate și s-a ridicat corespondența. La Negrești, s-a procedat la fel. La Huși, zona Fălciu a rămas nefăcută, la fel și câteva sate din preajmă. Cea mai grea zonă este cea din Bârlad. Aici doar în proporție de 30% a ajuns corespondența. Nu
s-a intrat în Vinderei. Nu s-au putut face Puieștiul, Dragomireștiul, Băcanii și Vlahuță. Dintr-o întâmplare, am făcut Iveștiul fiindcă am mers în spatele unei ambulanțe SMURD. Sperăm să se refacă vremea”.
Din fericire, sătenii nu au intrat în panică pentru că nu au avut de primit bani. Dacă situația s-ar prelungi, ar fi cu adevărat probleme deoarece de pe 9 februarie trebuie duse alocațiile, apoi pensile și ajutorul social.
“Noroc că nu este o perioadă de plăți. Este una mai ușoară. Abia de joi, 9 februarie, încep să vină alocațiile și apoi pensiile. Sperăm să se refacă traseele”, ne-a mai spus Mărioara Idriceanu.
Drumuri blocate de mai multe zile
În continuare, în județ, mai multe drumuri naționale, județene și comunale sunt închise circulației din cauza zăpezii. Potrivit președintelui Consiliului Județan Vaslui, Vasile Mihalachi, ieri după-amiază erau blocate nouă drumuri județene și șase naționale. Pe drumurile care sunt deblocate, circulația se desfășoară cu mare dificultate. Sunt în continuare închise DJ 243 Bârlad - Pogana, DJ 243B Bârlad - Ciocani, DJ 242F în apropiere de Grăjdeni, DJ 242G la Vinderei, DJ 245 la Băcani, DJ 244I la Mălușteni, DJ 247 Codești - Dănești și DJ 244M Albești - Roșiești.
Alimentarea cu energie electrică a localităților Fruntișeni, Grăjdeni, Docani, Gara Docăneasa și Odaia Bursucani a fost reluată, în cursul zilei de ieri, după ce un un electrician al E.ON Moldova Distribuție a reușit să ajungă în zona puternic afectată de viscol cu un snow-mobile pus la dispoziție de autoritățile locale. El a efectuat o serie de manevre la sistemul de distribuție a energiei electrice din zona Brădești, utilizând un alt circuit.
“Drumurile de acces în zonă sunt acoperite cu un strat consistent de zăpadă, acesta ajungând, în anumite porțiuni, până la trei metri, ceea ce îngreunează în continuare intervenția pentru reluarea alimentării cu energie electrică în Brădești. Echipele E.ON Moldova Distribuție fac eforturi pentru a identifica și remedia avaria, dar condițiile meteorologice și de acces în zonă sunt potrivnice”, se arată într-un comunicat al E.ON.
La această oră, din cauza zăpezii și a vântului, pe raza județului sunt blocate următoarele drumuri naționale: DN 24A Murgeni - Huși, DN 11A Bârlad - Ivești, DN 24D Grivița - Galați și DN 26 Murgeni - limită județ Galați.
Înzăpeziți lângă frontieră
Patru autoturisme, trei mijloace de transport în comun, un microbuz școlar, cursa Fălciu - Huși - București și autospeciala Poștei Române au rămas înzăpezite, luni, pe drumurile județene. Polițiști de frontieră vasluieni au intervenit cu forțe și mijloace proprii și au deblocat din nămeți autovehiculele.
A doua zi, autoritățile din Berezeni au cerut sprijinul polițiștilor de frontieră pentru a transporta două persoane cu afecțiuni medicale. Acestea au ajuns cu bine la destinație.
Bătrână degerată în casă
O bunicuță de 78 de ani, din Viișoara, a fost la un pas să moară de frig în propria casă. Bătrâna locuiește singură și nu a mai putut face față gerului năprasnic din ultimele zile. Neavând cine să o ajute să facă focul în casă, femeia s-a protejat de frig stând în pat, acoperită de cuverturi. Marți seară, a fost luată de la domiciliu de către un echipaj de ambulanță și transportată la spital. Medicii bârlădeni au diagnosticat-o cu degerături de gradul III la ambele picioare.
“Pacienta a fost internată la Terapie Intensivă - Chirugie și este foarte probabil să-i fie amputate picioarele. În primele ore de spitalizare a fost stabilizată și a fost aplicat tratamentul specific pentru astfel de situații. Chirurgii vor decide ce trebuie făcut pentru a-i salva viața”, ne-a declarat Gabriela Daniș, directorul medical al spitalului bârlădean.
În noaptea de marți spre miercuri, au mai ajuns la Spitalul Municipal de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad încă trei pacienți ce riscau să moară de frig pe străzi. Cei trei oameni ai străzii nu au necesitat îngrijiri medicale și au fost direcționați către adăposturile sociale amenajate în oraș.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu