În scolile vasluiene se poartã nepotismul

Barlad Online

Dupã cazul de incompatibilitate de la scoala din Deleni, sotia directorului unitãtii de învãtãmânt fiind membrã a consiliului de administratie, un caz similar iese la ivealã, si anume, Valentina Dior, sotia directorului scolii din Bãcesti, Ionel Dior, este de asemenea membrã a consiliului de administratie al scolii.
O “realizare” a directorului Scolii Bãcesti, Ionel Dior, a fost numirea sotiei sale, Valentina Dior, profesoarã de matematicã la aceeasi unitate de învãtãmânt, în consiliul de administratie al scolii. Potrivit art. 96 al Legii Educatiei 1 / 2011, una dintre atributiile principale ale consiliului de administratie este sanctionarea abaterilor disciplinare, etice sau profesionale ale cadrelor didactice. În cazul în care directorul unitãtii scolare ar avea o abatere de orice naturã, sotia acestuia ar face parte din comisia de anchetã. Acest lucru ridicã un semn de întrebare, dacã tinem cont de faptul cã, în acest tip de situatii, impartialitatea este absolut necesarã. Legea interzice raporturile ierarhice directe în cazul în care functionarii publici respectivi sunt soti sau rude de gradul I, situatia fiind deci un caz de incompatibilitate. Obiectivitatea sotiei, în cazul în care sotul ar fi anchetat, este putin probabilã. Având în vedere cã mandatul directorului cu pricina se încheie anul acesta, nu ar fi exclus ca la numirea sotiei în cadrul consiliului sã se fi tinut cont si de faptul cã, potrivit noii legi a învãtãmântului, consiliile de administratie sunt cele care organizeazã concursul de ocupare a functiilor de director si de director adjunct. “Întradevãr, la scoala Bãcesti este un caz de incompatibilitate de care nu am stiut, în conditiile în care niciun cadru didactic nu ne-a anuntat despre existenta acestei situatii. Sotia directorului este membrã a consiliului de administratie, drept urmare, am cerut schimbarea imediatã a componentei consiliului.”, a declarat Mihaela Cososchi, inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui. Contactat telefonic, Ionel Dior, directorul scolii Bãcesti, a declarat cã i se pare anormal sã fie întrebat despre aceastã problemã. “În momentul în care sotia mea a devenit membrã a consiliului de administratie metodologia nu era încã aprobatã, era în stadiul de propunere. În orice caz, consiliul este alcãtuit din mai multi membri, unui singur om fiindu-i imposibil sã se împotriveascã celorlalti sapte. Dacã am fãcut o gresealã, am puterea sã o recunosc.”, a mai adãugat acesta.
Un caz similar la scoala din Deleni
Cazul de la scoala din Bãcesti nu este unul singular. În urmã cu ceva timp aceeasi problemã a apãrut si la scoala din Deleni, cele douã situatii fiind parcã trase la indigo. Si la Deleni, sotia directorului unitãtii de învãtãmânt era membrã a consiliului de administratie, dupã descoperirea cazului aceasta fiind înlocuitã.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu