Decizie finală în cazul managerului de FEPA Bârlad: Hărăbor, condamnat definitiv

Barlad Online
harabor_tudorel11.jpg
Curtea de Apel Iași a decis să mențină sentința de la Bârlad, conform căreia Tudorel Hărăbor a fost condamnat la trei luni de închisoare, cu suspendare, pentru abuz în serviciu. Sentința de la Iași este definitivă, iar instanța a decis și majorarea daunelor pe care Hărăbor trebuie să le plătească lui Gheorghe Nițu, de la 3.000 de lei la aproape 12.000 de lei.
Tudorel Hărăbor, managerul SC FEPA SA Bârlad, nu a reușit să-i convingă nici pe judecătorii Curții de Apel Iași că este nevinovat. La sfârșitul săptămânii trecute, instanța ieșeană a luat o decizie finală în ceea ce privește cazul lui Hărăbor, care a fost acționat în instanță de de un fost salariat al FEPA SA - Gheorghe Nițu - pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanei.
Inițial, procesul a fost pe rolul Judecătoriei Bârlad, care la sfârșitul anului trecut l-a condamnat pe managerul FEPA SA la trei luni de închisoare, cu suspendare, și plata unor daune materiale în valoare de 3.000 de lei. Decizia a nemulțumit ambele părți, fiind atacată, la finele lui 2011, la Curtea de Apel Iași, care pe 10 februarie 2012, s-a pronunțat fără echivoc, hotărârea fiind definitivă: “Respinge ca nefondat recursul declarat de inculpat. Admite recursul declarat de partea civilă Gheorghe Nițu, caseză în parte în latura civilă sentința recurată și, rejudecând cauza, majorează de la 3.000 de lei la 10.000 de lei despăgubiri civile la care a fost obligat inculpatul (Hărăbor, n.r.). Obligă pe inculpat să plătească părții civile suma de 1.014,60 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare”.
Altfel spus, pe lângă faptul că a menținut decizia luată de instanța bârlădeană (în privința celor trei luni cu suspendare), Curtea de Apel Iași a considerat că suma inițială fixată drept despăgubire este prea mică și, în consecință, a majorat-o.
“Sunt foarte mulțumit de decizia finală pe care instanța a luat-o în acest dosar. Pentru mine este o dovadă clară că în România încă mai funcționează justiția. Sper ca încet, încet, toți vinovații pentru situația de la FEPA să fie trași la răspundere”, ne-a declarat Nițu.
La baza acestui prim proces, a stat o plângere penală făcută încă din 2008 de către Nițu. Acesta l-a reclamat pe directorul general al FEPA SA că a refuzat cu obstinație să respecte niște hotărâri judecătorești. Războiul dintre cei a pornit din cauza faptului că Nițu, fost lider sindical în fabrică, a fost unul dintre puținii care a avut “tupeul” de a contesta deciziile aberante luate de Hărăbor și modul dictatorial în care a acesta a condus societatea. Pentru îndrăzneala sa, Hărăbor l-a pedpesit pșe Nițu și, sub diverse pretexte, l-a dat afară din societate.
“În perioada 2007-2009, inculpatul Hărăbor Tudorel, în calitate de director general adjunct, ulterior director general al SC FEPA SA, în exercițiul atribuțiilor de serviciu, în mod repetat, și-a îndeplinit în mod defectuos atribuțiile, provocând o vătămare a intereselor părții vătămate Nițu Gheorghe, faptă ce întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Inculpatul Hărăbor Tudorel, în mod succesiv, a dispus desfacerea contractului individual de muncă al părții vătămate Nițu Gheorghe, angajat al SC FEPA SA Bârlad în funcția de strungar. Nițu Gheorghe a contestat aceste decizii la Tribunalul Vaslui, instanță care a anulat cele două decizii ale lui Hărăbor Tudorel și a hotărât totodată reintegrarea părții vătămate pe postul deținut anterior, precum și plata drepturilor salariale pentru întreaga perioadă a disponibilizării”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad.
FEPA SA, cândva una dintre firmele fanion ale Bârladului, este în momentul de față într-o situație delicată. Tot mai multe voci susțin că a fost adusă în această situație chiar de cei care au cumpărat-o, în frunte cu managerul Hărăbor. De altfel, doi dintre acționarii majoritari ai FEPA SA, Antonio Vrusea și Alexandru Dumitriu, au fost recent condamnați de Tribunalul București la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru comiterea unor infracțiuni specifice crimei organizate, de evaziune fiscală și spălare de bani.
Problemele lui Hărăbor sunt departe de a se fi încheiat, pentru că Nițu a făcut o altă plângere penală, pentru comiterea infracțiunilor de fals și uz de fals și abuz în serviciu. Faptele datează din 2008, când Hărăbor l-a dat din nou afară. De această dată, el a motivat decizia că postul a fost restructurat din motive “obiective”: agregatul pe care lucra Nițu s-a defectat și cum altul nu mai era în fabrică, a fost nevoit să-l dea afară. Problema este că la scurt timp, FEPA SA trimitea o adresă (semnată de însuși Hărăbor) către Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui că are nevoie urgent să angajeze nu mai puțin de 30 de muncitori, culmea, exact pe specializarea și tipul postului deținut de Nițu. În consecință, omul nu a stat pe gânduri și l-a denunțat pe Hărăbor, dosarul fiind în momentul de față în studiu la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu