Ambuteiaj în curtea spitalului

Barlad Online

nameti_spital3.jpg
Din cauza nămeților și a mașinilor abandonate în curtea spitalului bârlădean, ambulanțele au intrat cu greu la Compartimentul Primiri Urgențe. Angajații spitalului stau cu mâinile în sân și fac glume pe seama ambulanțierilor atunci când aceștia dau la lopată pentru a scoate din nămeț autosanitarele împotmolite.
Pacienții Spitalului Municipal de Urgență “Elena Blediman” Bârlad sunt în pericol chiar în curtea unității. Pentru că nu au fost deszăpezite aleile principale și nici măcar treptele clădirilor în unele cazuri, ambulanțele se împotmolesc încă de la poartă și ajung cu greu până la Compartimentul Primiri Urgențe (CPU), iar pacienții care vin pe jos fac exerciții de echilibristică sau își croiesc drum printre noiane.
Ieri, după aproape 24 de ore de când s-a oprit ninsoarea, aleea principală a spitalului arăta ca o uliță de la țară, cu un singur sens de mers. Restul căilor de acces arătau mai rău. Celor peste 1.000 de angajați ai unității sanitare, spiritul civic le lipsește cu desvârșire. Toți așteaptă să vină altcineva să deszăpezească. Mai mult, unii angajați nu găsesc de cuviință să-și deszăpezească propriile mașini și le-au lăsat pe aleile principale, îngropate în zăpadă. Munți de omăt s-au format pe marginea aleii către Urgențe și, pe unde au circulat salvările, este zăpădă groasă de aproxim 20-30 centrimentri, care ascunde dedesubt gheața formată la nivelul asfaltului.
Ieri dimineață, o ambulanță care a pornit semnalele acustice încă din stradă, a fost obligată să oprească imediat după ce a trecut poarta, pentru ca un șofer ce venise în vizită la un pacient să iasă de pe alee, apoi a oprit din nou, pentru că era altă ambulanță staționată la intrarea pentru urgențe. Așa s-au pierdut minute prețioase, care ar fi putut să pună în pericol viața pacientului transportat.
Doar câțiva muncitori au pus mâna pe lopeți, pentru a dezgropa una din autosanitarele spitalului.
“La Neurologie (spitalul nou - n.r.), nu a fost curățată deloc zăpada. Ambulanța s-a împotmolit și a ieșit șoferul și asistentul să dea la lopată, în timp ce niște muncitori ai spitalului se uitau la ei, râdeau și făceau glume proaste. Nici treptele de la spitalul nou nu au fost curățate. Mie mi se pare chiar o nesimțire, mai ales că facem eforturi să-i aduce pe bolnavi din sate complet izolate. Și ne împotmolim la intrarea în spital și nimănui nu-i pasă”, ne-a declarat un ambulanțier.
Un salariat al spitalului
ne-a povestit că, miercuri seara, s-a înțepenit o ambulanță la poartă și bolnavul a fost transportat cu targa pe jos, în frig. Și pacienții se plâng că reușesc cu greu să meargă prin curtea spitalului, dar și angajații unității. Mulți șoferi care vin la spital să-și viziteze rudele internate refuză să-și lase mașinile în locurile de parcare din afara unității. Toți ar vrea să parcheze la intrarea principală și se ceartă cu portarii, ignorând interdicțiile.
Conducerea spitalului nu a luat nicio măsură față de aceste situații.
“Avem trei muncitori pentru îngrijirea curții și ei trebuie să se ocupe de toate pavilionale, nu doar de spitalul mare. Când o să vedeți un medic să scoată bani din buzunar pentru a-i deszăpezi cineva mașina, să-mi spuneți și mie. I-am solicitat ajutorul domnului Bobeică (Adrian Bobeică, directorul CUP - n.r.) și a trimis un utilaj. Fiind mașini parcate și pe o parte și pe alta, nu a putut să curețe zăpada decât pe un sens. Cât îi privește pe brancardieri, toți se fac că-s ocupați când e vorba de altă muncă decât cea trecută pe fișa postului. N-am cum să-i oblig”, ne-a explicat Viorel Petcu, managerul spitalului.
Chiar dacă nu-i poate obliga pe salariați să ia lopata în mână și să iasă la deszăpezit, ar putea să-i oblige să elibereze parcarea - ceea ce ar presupune să facă efort pentru a-și croi drum - pentru ca utilajele să poată curăța aleile. Probabil că e nevoie, așa cum se întâmplă de obicei, să se întâmple o nenorocire pentru a fi găsite soluții.
nameti_spital1   nameti_spital2   nameti_spital4   nameti_spital5  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu