Ambulantele, în lupta 4×4 cu zapezile

Barlad Online

Pentru a face fatã bãtãliei cu nãmetii, primãriile si-au scos utilajele de deszãpezire pentru a «deschide» drumurile pentru ambulante. Pentru a ajunge în timp util la solicitãri, conducerea Serviciului de Ambulantã al Judetului (SAJ) a decis sã utilizeze permanent cele zece masini 4×4 din dotare. Luni noaptea, un bebelus de o lunã a decedat în bratele tatãlui, care l-a transportat pe jos, aproximativ un kilometru, în întâmpinarea Ambulantei.
Ieri, la Unitatea de Primire Urgente (UPU) din cadrul Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui era liniste. “Nu avem nici o cazuisticã foarte bogatã si nici foarte gravã. Predominã persoanele cu febrã neglijatã, cele cu tuse, viroze, vertij si persoanele care acuzã dureri lombare cauzate în general de efort si frig. Avem mai putini cardiaci ca de obicei si mai putine atacuri cerebrale. Cazurile sociale sunt aduse întâi la noi, li se asigurã ceaiuri si mâncare caldã, sunt consultate si, în marea lor majoritate, trimise la adãposturi”, a precizat dr. Carmena Piseru, sefa UPU Vaslui. Linistea din spitale este asiguratã în aceastã perioadã si de echipajele Serviciului de Ambulantã al Judetului (SAJ) Vaslui. Acestea trebuie sã facã fatã nu numai cerintelor medicale, ci si accesului cãtre zonele în care se impune prezenta lor. Conducerea SAJ a decis sã utilizeze permanent cele zece masini 4×4 din dotare. “Practic, la fiecare solicitare venitã din mediul rural se discutã întâi cu cineva de la primãrie si cu cei de la drumuri. Colaboratorii nostri au fost foarte receptivi si, chiar dacã se circulã greu, în conditii de iarnã, nu am avut solicitãri la care sã nu putem ajunge. În noaptea de duminicã spre luni am avut în satul Voloceni, comuna Bogdana, o persoanã de 83 de ani în comã glicemicã, unde am intervenit împreunã cu un echipaj EPA din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã. Echipajul nostru a efectuat manevrele medicale necesare, persoana a fost scoasã din comã si nu s-a mai impus transportarea ei la spital. Vreau sã le multumesc pentru receptivitate primarilor din comunele Suletea, Rebricea, Voinesti, Stãnilesti, Emil Racovitã si Alexandru Vlahutã pentru modul în care au înteles sã ne sustinã în aceastã perioadã, deblocând drumurile înainte de a ajunge ambulantele”, a spus Aurora Popa, managerul SAJ Vaslui.
Bebelus de o lunã mort în bratele tatalui
Un caz deosebit înregistrat de un echipaj al SAJ Vaslui s-a înregistrat luni dimineatã, în jurul orei 3.00, când au rãspuns solicitãrii fãcute de familia unui bebelus de o lunã, care se simtea rãu. Echipajul Ambulantei nu a putut decât sã constate decesul bebelusului din localitatea Popeni, comuna Zorleni, care a murit dupã ce tatãl îl adusese în brate, în întâmpinarea Ambulantei, pe o distantã de aproximativ un kilometru. “În momentul în care bãrbatul s-a întâlnit cu ambulanta, copilul era deja mort. Tatãl a afirmat cã fiul lui trãia în momentul în care a plecat de acasã. Pentru stabilirea cauzei exacte a decesului, s-a dispus efectuarea necropsiei”, a precizat Loredana David, purtãtorul de cuvânt al Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui. Din primele cercetãri ale organelor de politie, familia copilului trãieste la marginea satului Popeni, în conditii precare. Tinând cont de acest fapt si de vârsta pãrintilor (tatãl are 20 de ani, iar mama, 18), bebelusul se afla sub monitorizarea medicului de familie si a asistentilor sociali din comunã, care nu au sesizat probleme în ceea ce priveste starea de sãnãtate sau modul de îngrijire a copilului. Bebelusul în vârstã de o lunã era singurul copil al familiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu