Pe ei i-ati votat degeaba!

Barlad Online

SURPRIZE Fãrã îndoialã, surpriza anuntatã a acestor alegeri locale a fost de curând înfiintatul Partid al Poporului – Dan Diaconescu, care a obtinut un scor electoral neasteptat de mare, în ciuda frãmântãrilor de la nivelul conducerii organizatiei judetene, inclusiv a acuzatiilor la adresa unuia dintre fostii lideri, de pactizare cu adversarii politici. Candidatul PP-DD la presedintia CJ, bârlãdeanul Nelu Maftei, a primit 11,45% din voturile vasluienilor, a obtinut 4 mandate de consilier judetean, cu 9,81% din sufragii, si, nu mai putin de 93 fotolii de consilieri locali, 8,60% din totalul acestor functii la nivel de judet. În plus, a obtinut douã fotolii de primar, la Murgeni si Poienesti, altãdatã fiefuri PSD-iste, prin doi candidati aproape necunoscuti, Ioan Buta si Gheorghe Poede. O altã surprizã a fost reprezentatã de Partidul Ecologist Român care, chiar dacã nu a excelat la capitolul candidatura pentru functia de consilieri judeteni, obtinând 1,43%, respectiv 2526 voturi, mult mai multe oricum decât alte formatiuni politice, a reusit sã câstige o primãrie, Codãiesti, prin preotul Mihai Rebegea, si zece mandate de consilier local, în cinci dintre cele 19 circumsciptii în care si-a desemnat candidati. 4 dintre consilierii desemnati din rândul PER sunt chiar la Codãesti, alti doi fiind la Poienesti, unde probabil vor face aliantã cu cei trei consilieri ai PP-DD.
Partide în cãutare de notorietate!
În acelasi timp, alte multe formatiuni, unele cu vechime pe scena politicã, au încercat marea cu degetul, obtinând doar câteva voturi pe ici pe colo.
Un alt partid intitulat al poporului, PP – Varianta Cojocaru, al cãrui presedinte vrea sã atragã electorat cu promisiunea cã va reîmpãrti mostenirea comunistã si va da fiecãrui român câte 20.000 euro, a atras, la alegerile pentru consilieri judeteni, 1134 voturi, 0,64% din total, mai mult ca sigur datoritã asemãnãrii de nume cu PP-DD. În ceea ce priveste candidatii PP la consiliile locale, în cele 6 circumscriptii în care a avut candidati, a obtinut în total 309 voturi, adicã 0,17%, si nici un post. Partidul Socialist Român a reusit sã primeascã, în cele sase circumscriptii în care a avut candidati pentru consiliile locale, 610 voturi, dar a obtinut 3 mandate de consilier, la Codãesti, comunã unde majoritatea în Cl poate fi fãcutã de douã partide cvasinecunoscute, cel socialist si cel ecologist, care au împreunã 7 consilieri. În schimb, la CJ, unde a avut candidati pentru consilieri, PSR-ul a primit doar 0,68%, respectiv 1209 voturi. Un alt partid care si-a încercat puterile pe scena judeteanã, Partidul Alianta Socialistã, a fost votat chiar de mai putini vasluieni decât formatiunea socialistã de mai sus, 1008 sufragii, respectiv 0,58% din total. A reusit totusi sã obtinã un mandat de consilier local, la Tãtãrãni, desi a avut candidati în 5 circumscriptii, inclusiv la Vaslui sau Bârlad. Reprezentantii Asociatiei Partida Romilor ProEuropa a încercat sã-si impunã candidatii pe functia de consilier local în trei circumscriptii, obtinând în total 369 voturi si reusind performanta sã-si adjudece un loc la Murgeni, în timp ce alte formatiuni, care au vânat aceleasi scaune, nu s-au descurcat deloc bine, rupând doar câteva voturi. Este cazul Partidului Uniunea Ecologistã din România, care a “scos” 295 de voturi la Husi, Partidul “Totul pentru Tarã”, care a obtinut 64 voturi la Bârlad, sau Partidul Verde, cu “performanta” de a obtine 357 voturi în municipiul Vaslui la alegerile pentru consiliul local.
UDMR – candidaturã fãrã succes
Candidând pentru mandatele de consilieri judeteni, Uniunea Democratã a Maghiarilor din România, a cãrei filialã vasluianã a fost înfiintatã chiar înainte de alegeri la ideea fostului prefect ungur Levente Csaba Szekely, s-a cam fãcut, asa cum era de asteptat, de râs, fiind votatã de doar 0,67% dintre vasluieni, primind 1188 voturi, mai putine chiar decât PER (1,43%), Partidul Verde (0,95%), sau PSR (0,68%). Interesant este însã faptul cã nu a existat comunã în care UDMR sã nu primeascã mãcar un vot, probabil membri din comisiile de votare desemnati de aceastã formatiune. Asa cum era de asteptat, cele mai multe voturi, 212, UDMR-ul le-a primit în municipiul Vaslui, de unde provin si cei mai multi dintre cei pusi pe lista candidatilor la Consiliul Judetean. În concluzie, în cazul multora dintre partide, rezultatele obtinute au fost datorate fie faptului cã, în unele localitãti, au avut candidati care s-au bucurat de unele simpatii, fie unii alegãtori au taxat astfel partidele mari, prin oferirea votului oricui, sau, la fel de plauzibil, unii nici mãcar n-au stiut ce voteazã, punând, poate, stampila la întâmplare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu