Medicii si farmacistii, scoliti sã intre în era hi-tech

Barlad Online

Primul pas spre informatizarea sistemului de sãnãtate din România a fost aproape fãcut. În mai putin de douã sãptãmâni va începe functionarea sistemului de prescriptie electronicã, pânã la 1 iulie Casa de Asigurãri de Sãnãtate Vaslui are obligatia de a familiariza aproximativ 250 de medici si reprezentanti ai peste 90 de farmacii din judet cu noul sistem al retetelor electronice. ” Prima întâlnire am avut-o astãzi cu farmacistii din judet, întâlnire la care le-au fost aduse la cunostintã instructajul de folosire a noii aplicatii pe care o vor folosi de la 1 iulie. Miercuri ne vom întâlni cu medicii de familie si apoi cu medicii din ambulatoriile spitalelor, de asemenea tot în aceastã perioadã se vor face si evaluãri tehnice a sistemului si dotãrilor”, a declarat Mihaela Chitariu, purtãtorul de cuvânt al CASJ Vaslui.
Toate farmaciile din judet sunt puse la punct pentru reteta electronicã
Asigurarea tehnicii si a dotãrilor care asigurã functionalitatea sistemului retetelor electronice este responsabilitatea medicilor si farmacistilor. Acestia, pânã la data de 1 iulie, au obligatia sã-si achizitioneze aparatura si sã-si asigure functionalitatea softului. Conform discutiilor purtate ieri de reprezentantii Casei de Asigurãri de Sãnãtate Vaslui cu reprezentantii farmaciilor din judet, toate cele 93 de puncte farmaceutice din judet vor dispune de cele necesare în termenul limitã. “Farmaciile trebuie sã dispunã de un scanner 2D, calculatoare, acces la Internet si semnãturã electronicã, iar cabinetele medicale trebuie sã fie dotate cu computer, conexiune la Internet si o imprimantã specialã. La nivelul CASJ Vaslui sunt încheiate 63 de contracte, asta înseamnã 93 de farmacii. Din discutiile de ieri, toate farmaciile, inclusiv cele din mediul rural, dispun de acces la Internet, semnãturã electronicã si niciuna nu a pus problema imposibilitãtii achizitionãrii scannerului pentru citirea codurilor de bare”, a adãugat Mihaela Chitariu.
Cum va functiona sistemul
Pe o perioadã de 1 an de zile, sistemul de prescriptie electronic va functiona în paralel cu cel clasic. “Noua retetã va fi practic introdusã de medicul prescriptor în calculator, vor exista douã variante, cea on-line care va fi folositã de medici care acordã consultatii în cabinete si varianta off-line pentru cazurile în care de exemplu vizitele si consultatiile sunt fãcute la domiciliul pacientului. În acest caz medicul are obligatia de a se deplasa la pacient cu o variantã pretipãritã a retetei, urmând ca în momentul ajungerii la cabinet sã facã confom diagnosticului stabilit si prescritia electronicã. Pacientul primeste un cod de bare, merge la farmacie, codul de bare este scanat, programul va afisa lista medicamentelor prescrise cae vor fi eliberate de farmacist pe baza semnãturii pacientului. Prin adoptarea acestui tip de prescriptie se va realiza în primul rând scurtarea perioadei de eliberare a medicamentelor , vor fi evitate erorile de prescriere, de transcriere a retetelor, va fi evitatã frauda, va fi supravegheat si securizat consumul de medicamente”, a explicat purtãtorul de cuvânt al CASJ Vaslui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu