Continuãm împreunã!

Barlad Online

Interviu cu Dumitru Buzatu, candidatul Uniunii Social Liberale la functia de presedinte al Consiliului Judetean Vaslui.
Reporter: Ce obiective prioritare veti pune în practicã dupã preluarea mandatului de presedinte al Consiliului Judetean Vaslui?
Dumitru Buzatu:
Dupã alegerea presedintelui Consiliului Judetean si a consilierilor, trebuie sã avem în vedere continuarea eficientã a proiectelor cu finantare europeanã. Avem de implementat programul de reabilitare a sistemului de apã-canal, finantat prin Programul Operational Sectorial – Sectiunea Mediu. De asemenea, trebuie sã asigurãm proiectul privind deseurile în sistem integrat la nivelul întregului judet. Existã în implementare proiectul de reabilitare a Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui, la care vom adãuga resurse financiare pentru modernizarea întregii unitãti sanitare. Ca urmare, vom propune un parteneriat Consiliului Local Vaslui pentru realizarea acestui lucru. Vasluiul este un judet care are nevoie de resurse si care a reusit pânã acum sã fie pe primele locuri în tarã în ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene. Trebuie continuate eforturile pentru accesarea acestor finantãri, prin întocmirea de proiecte viabile, care sã aducã bani în judet.
Rep.: Ce vã propuneti ca presedinte al CJ pentru modernizarea si dotarea unitãtilor spitalicesti, cresterea calitãtii actului medical, în special în mediul rural, îmbunãtãtirea sistemului de învãtãmânt în mediul rural, asigurarea transportului elevilor?
Dumitru Buzatu:
Competentele presedintelui Consiliului Judetean sunt legate exclusiv de Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui, care este supus unui proces de reabilitare si modernizare. Ceea ce programul de reabilitare nu a putut sã prevadã, respectiv achizitionarea de aparaturã medicalã modernã, vom finanta din resurse proprii. Toate acestea converg cãtre realizarea unui act medical de calitate, astfel încât clasificarea spitalului sã creascã si cei mai multi pacienti sã fie tratatii la noi în judet, fãrã a mai fi nevoiti sã meargã la spitale din alte pãrti. Pe de altã parte, avem obligatia de echilibrare a bugetelor locale si, ca urmare, vom sprijini toate proiectele care duc la îmbunãtãtirea calitãtii serviciilor medicale prestate în mediul rural de cãtre medicii de familie. Peste tot acolo unde se poate vom sprijini modernizarea dispensarelor, dacã sunt în proprietate publicã, si construirea de noi dispensare, care sã rãmânã în proprietate publicã. În ceea ce priveste educatia, urmare a numeroaselor modificãri ale legii, implicarea Consiliului Judetean se poate face doar prin intermediul primãriilor si al consiilor locale. Acolo unde comunele nu au fost dotate cu mijloace de transport pentru elevi, încã de la prima alocare de anul viitor vom acorda sprijin financiar primãriilor pentru a putea achizitiona microbuze destinate transportului elevilor.
Rep.: Care ar fi în opinia dumneavoastrã prioritãtile în privinta infrastructurii în judet?
Dumitru Buzatu:
În primul rând, avem de realizat obiectivele care au fost prezentate în cadrul Programului Sectorial de Mediu. Am constituit un operator regional care are denumirea Aquavas, la care au aderat 30 de localitãti si care au delegat acest serviciu, prin intermediul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitarã, cãtre Aquavas. Avem în vedere sã invitãm sã facã parte din acest operator toate localitãtile judetului nostru, pentru cã legislatia nationalã si europeanã favorizeazã o asemenea abordare a gestiunii rezervelor de apã si a apelor uzate. Acest lucru presupune sisteme moderne de aductiune a apei, canalizãri performante, statii de tratare si epurare care sã ermitã realizarea indicatorilor de performantã atât la nivelul furnizãrii apei, cât si la nivelul epurãrii apelor uzate. Chestiunea digurilor în zonele inundabile nu apartine CJ, dar obiectivul nostru este stabilirea unei bune colaborãri cu institutiile competente, în vederea informãrii reciproce cu privire la mãsurile ce trebuie luate pentru ca populatia sã fie protejatã. Suntem în mãsurã sã abordãm si fenomenul alunecãrilor de teren si a eroziunii solului, acolo unde competent ele legale ale Consiliului Judetean se pot exercita. Intervenim chiar acum pe drumul judetean Bârlad-Dragomiresti pentru consolidarea unor zone de drum unde s-au produs grave fenomene de eroziune si avem înintentie sã intervenim pe toate drumurile cu probleme din acest punct de vedere.
Rep.: Care considerati a fi investitiile necesare în judet în functie de potentialul oferit de acesta (industrie, agriculturã, turism, investitii pentru crearea de locuri de muncã, proiecte pe fonduri europene)?
Dumitru Buzatu:
Consiliul Judetean este interesat în mod deosebit de investitorii care doresc sã dezvolte obiective care sã ducã la cresterea potentialului economic al judetulu Vaslui atât în sectorul industrial, cât si în cel agricol. Sperãm cã politica guvernului actual si a celor viitoare va favoriza prin mãsurile luate dezvoltarea unor investit ii în zona noastrã. Desi nu suntem un judet turistic, prin mãsurile luate si proiectele care au fost finantate din diverse surse, am pus în valoare ceea ce este important în judetul nostru. Mãnãstirile care prezintã interes turistic sunt în atentia noastrã. Reabilitare a drumului care duce la Mãnãstirea Floresti în comuna Poinesti si a drumului judetean care duce la Mãnãstirea Fâstâci sunt obiectivde ce vor fi realizate în mandatul urmãtor. Realizarea acestora si implementarea proiectelor enumerate vor conduce la crearea de locuri de muncã pentru cei care doresc sã munceascã în judetul Vaslui, asa cum si în trecut reabilitarea Centrului Cultural al Bârladului, derularea programului de reabilitare a sistemului de apã canal si proiectele de dezvoltare urbanã accesate prin intermediului Programului Operational Regional în localitãtile Vaslui, Negresti, Bârlad si Husi, au adus locuri de muncã pentru cetãteni.
Rep.: Cum vedeti colaborarea cu viitorii consilieri judeteni pentru a avea asiguratã sustinerea proiectelor dumneavoastrã, eventuale aliante, negocieri etc.?
Dumitru Buzatu:
USL a propus pentru mandatul viitor o echipã formatã din presedinte si consilieri judeteni. Conlucrarea dintre cei doi factori este esentialã. Nu voi accepta nimic altceva decât o modalitate colectivã de lucru. Presedintele, la rândul sãu, are nevoie de un sprijin din partea consilierilor, de informatiile pe care acestia le culeg din teritoriu si de initiativele pe care acestia doresc sã le promoveze. Am promovat, ca vicepresedinte, un numãr important de initiative care s-au materilizat în hotãrâri ale Consiliului Judetean, iar în calitate de presedinte voi solicita sistematic consiliul pentru ca hotãrârile sã aibã initiatori cunoscut i. Un presedinte nu trebuie sã se supere dacã nu initiazã toate hotãrârile. Dimpotrivã, este un merit ca acestea sã fie rezultatul muncii comune si sã fie subliniatã importanta fiecãrui consilier judetean.
Rep.: Cât de mult vã ajutã experienta celor opt ani în functia de vicepresedinte al Consiliului Judetean Vaslui, dar si experienta mandatelor de parlamentar?
Dumitru Buzatu:
Experienta celor trei mandate de parlamentar mi-a dat posibilitatea sã cunosc si sã particip la elaborarea cadrului legislativ, iar cele douã mandate de vicepresedinte al Consiliului Judetean m-au familiarizat cu activitatea executivã si mi-au dat posibilitatea unei cunoasteri amãnuntite a problemelor cu care se confruntã administrat iile publice locale si Consiliul Judetean, ca entitate cu atributii precise. Viziunea mea despre exercitarea functiei de presedinte împreunã cu echipa de consilieri este una realistã, bazatã pe exercitarea atributiilor locale, cunoasterea realitãtii si gãsirea unor solutii adecvate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu