“Academia Bârlădeană”, la ceas aniversar

Barlad Online

Cea mai veche și importantă societate literară din oraș împlinește 97 de existență.
“Academia Bârlădeană”, cea mai veche și importantă societate literară de pe meleagurile tutovene, împlinește astăzi 97 de ani de existență. Actul constitutiv a fost semnat pe 14 mai 1915, la inițiativa scriitorilor George Tutoveanu, Tudor Pamfile și Toma Chiricuță. Încă de la început, activitatea a fost structurată pe trei direcții: editarea de cărți și reviste, organizarea de șezători cu public și ședințe de lucru. Întrunirile membrilor aveau loc, săptămânal, în casa lui Tutoveanu, situată în cartierul Munteni, iar șezătorile cu public aduceau în atenția celor interesați teme literare sau de artă, erau lecturate creațiile membrilor societății, dar aveau loc și audiții de muzică clasică. De-a lungul anilor, la adunările Academiei au participat personalități marcante ale literaturii române: Nicolae Iorga, Cezar Petrescu, Vasile Voiculescu, George Palady și mulți alții.
“Academia Bârlădeană” a încetat să funcționeze după ce fondatorii ei au decedat. Imediat după 1990, un grup de intelectuali bârlădeni a avut inițiativa reînființării. La împlinirea a 80 de ani de la constituire, conducerea Academiei a fost preluată de Elena Monu. Președinte de onoare este marele om de cultură C.D. Zeletin.
Activitățile aniversare au fost decalate câteva zile pentru a fi incluse în cadrul Zilelor Culturale. Acestea vor avea loc pe 21 mai, de la ora 17, la sediul Academiei și vor consta în lansarea volumelor Iacov Antonovici - “Documente Bârlădene”, ediție anastatică. Tot atunci va fi lansat și site-ul organizației.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu