Tiberius Nechita, singurul candidat independent la Consiliul Local Bârlad

Barlad Online

«Cel care permite ca cineva sã fie numit într-o functie de conducere importantã este doar Dumnezeu!»
Reporter: Domnule Tiberius Nechita, sunteti singurul candidat independent pentru Consiliul Local Bârlad. Neavând un partid politic care sã vã sprijine, pe cine vã bazati pentru a reusi sã treceti pragul de 5% în vederea ocupãrii unui loc în Consiliul local?
Tiberius Nechita:
As spune cã am doi aliati: colegii mei si Dumnezeu.
Rep.: Original rãspuns, dar vã rog sã detaliati. Cine sunt colegii si cum credeti cã misticul poate coexista cu politicul?
Tiberius Nechita:
Voi începe cu misticul, asa cum l-ati numit. Din punctul meu de vedere, cel care permite ca cineva sã fie numit întro functie de conducere importantã este doar Dumnezeu. Dar El nu face asta doar la propria Sa vointã. Ne-a înzestrat pe noi, oamenii, cu liberul arbitru, dar si cu discernãmânt. Sã putem alege astfel între multitudinea de optiuni pe care viata ni le pune la dispozitie. Tocmai de aceea romanii foloseau zicala “Vox populi, Vox Dei”, sau “Vocea poporului, vocea Lui Dumnezeu”. Sau altfel spus, omul propune si Dumnezeu dispune. Sã ne amintim cã existã exemplul biblic în care Iisus a fost rãstignit tocmai prin alegerea oamenilor. Fiind o sãrbãtoare importantã, respectiv Pastele evreiesc, guvernatorul Ierusalimului, Pilat, a hotãrât ca cineva sã fie iertat de pedeapsa cu moartea, lãsând la alegerea poporului cine sã fie gratiat. Astfel, când oamenii au fost pusi sã aleagã pe cine sã salveze, pe Iisus sau pe Baraba, ei l-au ales pe Baraba. Poate cã acela a fost momentul când am început sã regretãm de fiecare datã dupã ce alegem. Iar colegii mei sunt toti cei care nu sunt afiliati la vreun partid politic anume si care, la fel ca si mine, sunt dezamãgiti de actuala clasã politicã. Noi toti, care nu ne simtim reprezentati de actuala clasã politicã, avem un nume: societatea civilã. Poate cã aceastã societate civilã meritã sã aibã un reprezentant mãcar în Consiliul Local! Vom vedea.
Rep.: Existã un candidat la Primãrie pe care îl sustineti?
Tiberius Nechita:
Fiind candidat independent pentru Consiliul Local, as fi sustinut tot un candidat independent. Din pãcate pentru mine, dar si pentru multi bârlãdeni, va trebui sã alegem din oferta existentã. Îmi este foarte greu sã spun la aceastã orã cum voi vota pentru functia de primar. Când strângeam semnãturile necesare pentru a mã putea înscrie la aceste alegeri, am constatat, dintr-un sondaj realizat de mine prin dialogul cu cetãtenii Bârladului, cã un procent de peste 85% va vota cu candidatii PSD, PP-DD, PNL si PDL – ordinea este aleatorie – iar ca participare la vot, prezenta va fi undeva sub 50%. Asta la momentul strângerii de semnãturi. Optiunea mea cred cã va fi undeva între candidatii acestor partide, cu mentiunea cã alegerea acelui candidat nu va fi datã prin meritul respectivului candidat, ci prin eliminare.
Rep.: Puteti fi mai explicit?
Tiberius Nechita:
Sigur. Din punctul meu de vedere, nu existã acum un candidat la Primãrie care sã împlineascã dorinta mea si a bârlãdenilor de a avea un candidat asa cum ni-l dorim. Dar faptul cã acesta încã nu existã este în principal din vina noastrã. Existã multi oameni mult mai vrednici decât mine si poate chiar decât multi din actualii candidati la aceste functii onorabile din Consiliul Local sau Primãrie. Dar ei aleg anonimatul si poate chiar fuga de responsabilitate, pentru cã, trebuie sã o spunem cinstit, un om onest si cu aspiratii pentru binele cetãtenilor stie cã nu este o sarcinã usoarã si cã nu poate multumi pe toatã lumea. Si atunci ce ne rãmâne de fãcut? Alegem prin eliminare: ãla e mai “asa si pe dincolo” fatã de altul, celãlalt e mai putin “asa si pe dincolo” decât anteriorul, si astfel ajungem sã-l alegem pe cel care e mai putin “asa si pe dincolo”. Dacã as avea cum, as alege câte ceva de la fiecare candidat si as crea unul nou. Fiecare dintre ei are o calitate care lipseste celorlalti.
Rep.: Interesantã explicatie, fãrã jigniri sau atacuri la persoanã, asa cum se practicã în orice campanie… Apropo, cum vi se pare aceastã campanie electoralã?
Tiberius Nechita:
Din punctul meu de vedere, la cum se prezintã pânã acum, parcã este o schitã de Caragiale. Dacã ar fi trãit astãzi marele dramaturg, ar fi avut un model perfect de realizare a unei opere care ar dãinui peste decenii sau veacuri. Se asfalteazã o portiune din Bulevardul Republicii si… deja existã trei persoane care îsi arogã meritele. Toate partidele promit cã, dacã vor câstiga, prin Bârlad va curge numai lapte si miere, dar bârlãdenii stiu sigur cã, dupã alegeri, ca si acum, prin Bârlad va curge tot Cacaina cu gunoaiele-i specifice. Cu aceastã ocazie, vreau sã le transmit bârlãdenilor cã singura modalitate de a nu avea deziluzii dupã alegeri este aceea de a nu-si face iluzii acum, înainte de alegeri. În aceastã campanie electoralã, mai mult ca niciodatã, spatiul public a devenit o veritabilã mahala. Personal, am reusit sã mã detasez de la acest spectacol ieftin, cu exaltãri isterice si mult prea multe rãbufniri primitive. Dezbaterile politice, în loc sã fie creative, par a fi posedate de isteria artagului, a dezlãntuirilor agresive si a scandalului maladiv. Dar acest spectacol jalnic îsi are nisa lui pe piatã si poate face ca balanta sã încline poate nedrept. Ar fi fost interesante dezbaterile între candidati, pe proiectele promovate în campanie, dar se pare cã nu vom avea parte de asa ceva. Eu as dori sã particip la o astfel de dezbatere, care sã fie televizatã, într-un loc public, unde cât mai multi pretendenti sã poatã purta astfel si un dialog cu alegãtorii, pentru cã un monolog în fata televizorului, radioului sau în interiorul unui ziar exclude cel mai important actor al scenei: alegã- torul. Doar în acest fel cetãtenii orasului vor simti cã pãrerea lor conteazã. Fiind independent si echidistant fatã de toti candidatii, voi initia un dialog cu fiecare din reprezentantii partidelor politice în vederea realizãrii unor astfel de dezbateri comune, unde sã lãsãm orgoliile si ranchiuna deoparte, dovedind astfel cã în spatele fiecãrui candidat se aflã un om simplu, ca fiecare cetãtean al Bârladului, care nu are nimic de ascuns. Ulterior, vã voi comunica rezultatele în urma fiecãrei întâlniri avute.
Rep.: Da, un proiect ambitios si unic pânã acum pe scena politicã bârlãdeanã. Vã urez succes! Care ar fi prioritatea cel mai usor de realizat, dar în acelasi timp si cea mai utilã, din obiectivele prezentate si propuse în campanie?
Tiberius Nechita:
Multumesc! Tinând cont de vorba din popor care zice cã “sãnãtatea e mai bunã decât toate”, cred cã amenajarea unei zone pentru ca fiecare bârlã- dean sã o poatã accesa în vederea realizãrii de exercitii fizice într-un mediu cât mai curat si cât mai natural, cum ar fi în zona grãdinii zoologice. Aici ar putea fi un obiectiv usor de realizat si cu investitii minime, dar cu efecte maxime. Dar s-ar crea astfel si o alternativã la alergatul printre blocuri sau pe stradã, fugãrit de câini…
Rep.: În final, ce recomandare le faceti bârlãdenilor?
Tiberius Nechita:
Constantin Tãnase spunea cã “Idealurile sunt ca stelele; desi nu le poti atinge, te poti orienta dupã ele”. În acest fel, le recomand oamenilor sã priveascã spre idealurile care le sunt promise. Chiar dacã stiu cã unele din aceste promisiuni nu se pot atinge, se pot orienta astfel dupã ele si sã voteze în consecintã.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu