11 persoane muscate de cãpuse, suspecte de boreliozã în judet

Barlad Online

De la începutul anului, în judetul Vaslui s-au înregistrat 11 suspiciuni de Boalã Lyme (Boreliozã). Cele mai multe persoane ce riscã sã facã aceastã afectiune, respectiv 8, dupã ce au fost muscate de cãpuse sunt din zona Bârladului. Numai în acest week-end, 14 copii si adulti din împrejurimile Bârladului au avut nevoie de îngrijiri.
Temperaturile foarte ridicate din ultima perioadã au fãcut ca insectele sã atace tot mai des oamenii din raza lor de actiune. Este si cazul cãpuselor, care, în acest an, si-au fãcut de cap si au trimis în spitale sute de persoane din judet. Fie cã au lucrat pe câmp sau au iesit la iarbã verde, tot mai multi oameni s-au trezit cu minusculele insecte înfipte în piele. Cei mai multi le-au observat si au mers imediat la compartimentele de primire urgent e pentru a beneficia de îngrijiri de specialitate si de tratamentul cu antibiotice pentru a preveni îmbolnãvirea cu Boala Lyme. Numai în acest weekend, medicii bârlãdeni au avut de-a face cu 14 persoane muscate de cãpuse. „De vineri si pânã astãzi dimineatã (ieri, n.r.), au fost 14 prezentãri la Urgente ca urmare a muscãturilor de cãpuse. Cele mai multe au fost în rândul oamenilor din mediul rural, care se aflau la muncã, la câmp. Nu au fost cazuri grave, care sã necesite spitalizare, ci au fost solutionate în Compartimentul de Primire Urgente. Recomandãm totusi celor care lucreazã la câmp sau merg la iarbã verde sã se îmbrace adecvat, cu haine deschise la culoare si cu mâneci lungi. Este bine sã aibã asupra lor mãcar banalul alcool sanitar, cu care sã se dea pe piele în cazul în care sunt muscati, dar sã nu încerce sã extragã cãpusa cu degetele si sã riste sã rãmânã capul insectei în piele“, ne-a spus dr. Gabriela Danis, directorul medical al Spitalului de Urgentã „Elena Beldiman“ Bârlad.
Peste 10 suspiciuni de Borelioza
Au fost însã si cazuri în care cei muscati de cãpuse nu au dat importantã muscãturii, pata rosie de pe piele s-a tot întins, iar simptomele au început sã se agraveze. Abia atunci s-au prezentat la spital pentru îngrijiri, când riscul sã se îmbolnãveascã de Boreliozã a crescut semnificativ. Potrivit reprezentantilor Directiei de Sãnãtate Publicã (DSP) Vaslui, de la începutul anului, au fost înregistrate 11 observatii de Lyme, cele mai multe în localitãtile din apropierea Bârladului. „Borelioza sau Boala Lyme este o boalã infectioasã cauzatã de muscatura de cãpusã. Din cele 11 observatii de Boalã Lyme înregistrate în judetul Vaslui, doar trei au fost în zona Vaslui, respectiv unul în mediul urban si douã în mediul rural, iar opt cazuri în zona Bârlad, respectiv unul în mediul urban si sapte în mediul rural. Probele biologice recoltate de la pacienti au fost trimise spre analizã la Centrul Regional de Sãnãtate Publicã Iasi si se asteaptã rezultatele“, ne-a spus Mihaela Topliceanu, purtãtorul de cuvânt al DSP Vaslui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu