Ciuperci uriașe pe dealurile din Coroiești

Barlad Online

Un culegător de ciuperci din satul Chilieni a cules zilele trecute cea mai mare ciupercă din viața lui.
Cătălin Ciubotaru (54 de ani), din Chilieni, comuna Coroiești, a găsit în această săptămână o ciupercă imensă, cu circumferința pălăriei de 82 de centimetri, diametrul de 26 de cm și înălțimea de 25 de cm. Măsurătorile au fost făcute în fața noastră și bărbatul spune că, de când se știe culege ciuperci, dar niciodată nu a găsit una atât de mare.
“Am găsit-o duminică, pe dealurile unde merg de obicei la cules, pe locurile unde au fost stâni de oi. Nici eu, nici alți consăteni nu am mai văzut așa ceva. De obicei, aceste ciuperci au circumferința de aproximativ 50 de cm, cam cât să încapă într-o șapcă. Aceasta e mult mai mare și am de gând să o usuc pentru a-mi rămâne ca amintire”, ne-a declarat culegătorul, mândru de “captura” sa.
Săteanul ne-a divulgat un secret de specialist, ca să deosebim ciupercile otrăvitoare de cele comestibile: “Există un test care nu dă greș niciodată. Dacă viermii trag la o ciupercă, înseamnă că e comestibilă, la cele otrăvitoare nu o să vedeți viermi niciodată. Se mai fac și mutații între ciperci și te poți înșela după aspect, dar testul ăsta e sigur 100%”.
Gospodarul spune că ciupercile cele mai bune se găsesc în intervalul august-septembrie: “Iuțarii sau ghebele sunt cele mai bune la gust. Ciupercile conțin tot felul de minerale și vitamine, sunt sățioase și renunț la orice mâncare în favoarea lor”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu