Prin judetul Vaslui nu se trece!

Barlad Online

Ninsorile abundente din ultimele 24 de ore au dat peste cap traficul din judetul Vaslui. Practic, pe întreaga retea de drumuri judetene nu se poate circula, existând mai multe blocaje la Ciocani, Pogana, Codãesti, Dãnesti etc. Din cauza codului portocaliu instituit în mai multe zone din tarã, la nivelul judetului Vaslui au fost închise mai multe drumuri nationale.
Ieri, pe drumurile judetene de la nivelul judetului Vaslui nu se putea circula. Printre drumurile blocate se numãrã cele de pe rutele Ciocani, Pogana, Codãesti, Dãnesti, Miclesti, Botesti, Rafaila. Adrian Cotigã, directorul SC LDP SA Vaslui, a precizat cã si pe restul drumurilor judetene zãpada de pe carosabil este între 20 si 30 de centimetri si, practic, nu se poate circula. “Comandamentul de Iarnã de la Consiliul Judetean Vaslui a transmis continuarea lucrãrilor de deszãpezire pe toate rutele. Majoritatea drumurilor sunt cu probleme, noi am bãgat masinile, dar nu stim ce efect o sã avem. Sfatul nostru este ca, pe cât posibil, conducãtorii auto sã evite sã iasã în trafic, pentru cã existã risul sã rãmânã înzãpeziti. Am avut blocatã o masinã la Pogana si un autobuz între Delesti si Cozmesti, unde am intervenit pentru degajarea drumului”, a spus Adrian Cotigã. În cursul zilei de ieri, drumarii au intervenit cu utilaje pe mai multe rute printre care Tãtãrãni, Cretesti, Averesti, Bogdana, Albesti, Deleni, Osesti, Tanacu, Rafaila. Din cauza codului portocaliu de ninsoare instituit în judetele vecine Vasluiului, Comandamentul Central de Iarnã a închis mai multe drumuri nationale din judet. Astfel, pânã miercuri, 8 februarie, când va fi ridicat codul portocaliu, la nivelul judetului Vaslui au fost închise urmãtoarele drumuri: DN 11A Bârlad – Podul Turcului; DN 24A Murgeni – Husi; DN 26 Murgeni – Blãgesti (limita judetului Galati); DN 15D Negresti – limita judetului Neamt; DN 24 Bârlad – Tecuci; DN 24D Bârlad – Grivita; DN 2F Vaslui – Dragomiresti – Bacãu. Pe restul drumurilor nationale din judetul Vaslui se circulã în conditii de iarnã, pe unele segmente de drum carosabilul fiind “la negru”, iar pe alte portiuni acoperit de un strat de zãpadã de pânã la doi centimetri. Din nefericire, prognozele meteorologice pentru noaptea trecutã si în cursul zilei de azi anuntau o intensificare a vântului, fenomen care poate conduce la formarea de suluri de zãpadã pe carosabil. În acest context, soferii sunt sfãtuiti sã plece pregãtiti la drum, sã aibã autovehicolele dotate cu caucicuri de iarnã, nisip si lopeti.
La Bârlad, dezastru!
ot ieri, pe lângã informarea venitã de la Inspectoratul Scolar Judetean Vaslui, care anunta suspendarea cursurilor din aproape 650 de scoli din judet, Prefectura Vaslui a remis un comunicat în care a fãcut publicã situatia completã din judet. Levente Csaba Szekely, prefectul judetului Vaslui, a emis un ordin privind activarea Grupului de suport tehnic pentru managementul fenomenelor meteo periculoase. Potrivit acestuia, Grupul de suport tehnic a fost convocat în sedintã extraordinarã ieri la ora 14.30, la sediul Inspectoratului Judetean de Politie Vaslui. Astfel, potrivit raportului de informare prezentat prefectului judetului, pânã ieri, între orele 05.00 si 13.00, situatia se prezenta astfel: 649 unitãti de învãtãmânt închise (pentru zilele de luni si marti), cinci drumuri nationale închise pe anumite tronsoane si 46 drumuri judetene impracticabile pe anumite tronsoane. Însã, pânã la închiderea editiei, se hotãrâse ca circulatia în sudul judetului sã fie restrictionatã. Numai la iesire din Bârlad spre Tecuci peste 40 de autocamioane si TIR-uri fuseserã “trase pe dreapta” de cãtre politistii de la Rutierã, pentru ca utilajele de deszãpezire sã poatã tine sub control traficul pe DE 581. Printre soferii imobilizati se numãrau cetãteni moldoveni, turci, sârbi si ukranieni. Unii dintre acestia ne-a spus cã stau de douã zile imobilizati si cã nimeni nu le-a spus nimic despre momentul în care îsi vor putea relua traseul. Multora le lipsesc alimentele si apa, însã si-au putut face cumpãrãturi de la supermarket-urile din oras. În tot acest tiimp, Politia Rutierã limita accesul în afara orasului. Numai echipajele de ambulantã si soferii care se deplasau pe distante foarte scurte (Bãdeana, cel mult Tutova) puteau pãrãsi orasul. Filtre similare au fost instituite si la iesirea spre Vaslui. În continuare, politistii au recomandat evitarea pe cât posibil a deplasãrilor. Unde nu se poate amâna deplasarea, se recomandã aprovizionarea cu alimente si dotarea riguroasã a autoturismelor cu pneuri de iarnã, lanturi, lopeti, nisip si o cantitate de carburant mai mare decât de obicei.
Cu DAC-ul printre nãmeti
Tot Prefectura Vaslui a mai anuntat cã pentru interventiile impuse de vreme s-au folosit 92 de persoane si 28 de autospeciale ale Politiei si Ministerului Transportului. Ieri dupã-amiazã a fost cerut însã si sprijinul Armatei, dupã ce pompierii si autoritãtile locale din comuna Grivita esuaserã în interventia lor de a acorda ajutor unei ambulante împotmolite în nãmeti. Astfel, în jurul orei 15.00, spre localitatea Grãjdeni, din Garnizoana Bârlad a plecat o autospecialã DAC, pentru a prelua echipajul de pe ambulantã solicitat sã intervinã la un caz în localitatea Grãjdeni. Aici, un bãrbat în vârstã de 60 de ani suferise un accident vascular cerebral iar echipajul medical s-a vãzut nevoit sã crearã ajutor în momentul în care a constatat cã, de la o distantã de aproape 15 kilometri de destinatie, nu se mai putea înainta spre caz. Practic, militarii care au însotit DAC-ul au preluat, din apropierea unei ferme, echipajul de pe ambulantã pentru a-l duce la Grãjdeni. La pacient s-a ajuns dupã aproape patru ore de la momentul solicitãrii, din cauza drumului foarte greu. La fata locului pacientul a fost echilibrat si transportat cu DAC-ul pânã la ambulanta împotmolitã în nãmeti. De aici, masina s-a deplasat anevoios spre spital unde a predat cazul. În acel moment, pacientul se afla în afara oricãrui pericol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu