Localitãti izolate de restul lumii

Barlad Online

Fruntiseni, Grãjdeni, Docani, Gara Docãneasa si Odaia Bursucani sunt cele cinci sate rãmase fãrã energie electricã din cauza iernii. Localitãtile au rãmas fãrã curent de 24 de ore, fiind reconectate la retea abia ieri dupã-amiazã. Cea mai dificilã situatie se aflã însã în comuna Ciocani, oamenii din cele douã sate, Crâng si Ciocani, fiind izolati de restul lumii. Si sunt peste 1800 de suflete care nu primesc ajutor de la nimeni ca sã iasã din iadul alb în care sunt abandonati.
Dupã ce Alina Munteanu, primãrita comunei Grivita, a solicitat încã de marti, 7 februarie, la E-ON Moldova, sã vinã echipele ca sã alimenteze cu energie electricã satul Odaia Bursucani, s-a încercat sã se ajungã la postul trafo stricat, aflat în plin câmp, dar fãrã rezultat. Alimentarea cu energie electricã a localitãtilor Fruntiseni, Grãjdeni, Docani, Gara Docãneasa si Odaia Bursucani a fost reluatã abia în cursul zilei de ieri, dupã ce un electrician al E.ON Moldova Distributie a reusit sã ajungã în zona puternic afectatã de viscol cu un snow-mobil pus la dispozitie de autoritãtile locale. Acesta a efectuat o serie de manevre la echipamentele din sistemul de distributie a energiei electrice din zona Brãdesti, reusind sã reia furnizarea cu electricitate, utilizând un alt circuit. „Drumurile de acces în zonã sunt acoperite cu un strat consistent de zãpadã, acesta ajungând uneori, în anumite portiuni, si pânã la 3 metri, ceea ce îngreuneazã în continuare interventia pentru reluarea alimentãrii cu energie electricã în localitatea Brãdesti. Echipele E.ON Moldova Distributie fac eforturi în continuare pentru a identifica si remedia avaria, dar conditiile meteorologice si de acces în zonã sunt potrivnice, fiind necesar un timp mai îndelungat pentru reluarea alimentãrii cu energie în localitatea Brãdesti”, s-a specificat ieri într-un comunicat trimis de E-ON Moldova. „Drumurile spre satul Odaia Bursucani sunt înfundate, din cauza sulurilor de zãpadã care ajung si pânã la 2 – 3 metri. Numai o frezã ar putea sã ne ajute, dar n-am primit încã ajutorul solicitat. Satul Odaia Bursucani este izolat complet de noi. Am acolo în evidentã doar o singurã femeie însãrcinatã, dar poate nu-i vine sorocul pânã când se va desfunda si aici drumul”, a spus Alina Munteanu, primarul comunei Grivita.
Disperati cã sunt izolati
Cea mai dramaticã situatie este însã în comuna Ciocani, aflatã la numai 5 kilometri de Bârlad. DJ 243 Bârlad-Ciocani este blocat de nãmeti de peste patru zile. Nimeni nu poate intra sau iesi din comunã, nãmetii fiind de peste 3 metri pe drumul judetean. Cei peste 1800 de locuitori se descurcã cum pot, iar primarul Ionel Munteanu se roagã la Dumnezeu sã nu se întâmple nicio nenorocire, pentru cã nu ajunge acolo nici salvarea si nici pompierii. Oamenii stau noaptea cu teamã pentru cã deja hotii au încercat vigilenta proprietarilor. A existat si o tentativã de furt, dar gospodarul vizat a iesit din casã si a vãzut cum hotii au fugit. Autoritãtile locale au semnalat problema celor de la drumuri judetene si la conducerea judetului, dar pânã acum nu s-a rezolvat situatia, drumul Bârlad – Ciocani fiind închis din cauza nãmetilor. „Nu stiu cui sã mai spun, chiar mã mir cã ati sunat dumneavoastrã, cei din presã, cã altfel nimeni nu ne întreabã nimic si nici nu ne ajutã cu nimic. Nu se poate asa ceva, sã tii izolatã o comunã întreagã, de peste 1800 de suflete!”, spunea asearã, supãrat, primarul comunei Ciocani, Ionel Munteanu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu