La Vaslui, Justitia e altfel

 Barlad Online 6 februarie 2012

În timp ce instantele de tarã dau pe bandã rulantã solutii favorabile fostilor angajati ai Petrom care au reclamat neplata unor drepturi salariale garantate de lege, la Vaslui, acestia au primit o solutie nefavorabilã. Ciudat este cã litigiul vasluienilor este similar cu cel al fostilor colegi de muncã din întreaga tarã care au reclamat cã au fost nedreptãtiti de angajator.
La nivel national s-au formulat câteva mii de solicitãri de îndreptare a unor erori materiale:, respectiv unele drepturi bãnesti de care angajatii Petrom spun cã au fost privati. La nivelul judetul Vaslui, peste 160 de fosti angajati s-au îndreptat cu procese civile împotriva angajatorului si au cerut suplimentãri salariale pentru perioada 2005-2007, contravaloarea unei cantitãti de gaze naturale pentru aceeasi perioadã, acordarea unei cote-parte din profitul societãtii din 2005 pânã în 2007, obligarea la acordarea cu titlu gratuit a 100 de actiuni si implicit acordarea dividentelor pentru acestea, toate corelate cu rata inflatiei. Pe scurt, pentru fiecare angajat, societatea ar trebui sã „cotizeze“ cu sume cuprinse între 8.000 si 10.000 lei. Trebuie fãcutã mentiunea cã toate drepturile solicitate de fostii angajati se regãseau în contractul colectiv de muncã.
Cum s-a câstigat în alte parti
Pânã acum, litigiul deschis de vasluieni a avut mai multe termene, în cadrul cãrora s-au stabilit diferiti pasi procedurali. Pe 22 decembrie 2011, toti fostii angajati vasluieni au primit o sentintã, datã de magistratii Tribunalului Vaslui, care i-a uluit. Oamenii spun cã sub nicio formã nu asteptau sã li se respingã toate solicitãrile, având în vedere cã, la acea datã, alte zeci de litigii similare din tarã avuseserã câstig de cauzã. Iatã câteva exemple care ilustreazã cã justitia, prin alte pãrti ale tãrii, este cu totul alta fatã de cea de la Vaslui. La Tribunalul Bistrita Nãsãud, câteva zeci de angajati au formulat aceleasi pretentii, iar Curtea de Apel Cluj le-a dat câstig de cauzã. La fel s-a întâmplat si la Curtea de Apel Bacãu iar actiunea de la Tribunalul Sãlaj a fost câstigatã la Curtea de Apel Cluj. Un alt litigiu similar a fost deschis tot la Tribunalul Bacãu iar Curtea de Apel Bacãu s-a pronuntat favorabil. În conditiile în care s-au vãzut în postura de perdanti, toti reclamantii din judetul Vaslui, cu ajutorul celor doi avocat i angajati, au declarat recurs la Curtea de Apel Iasi. Acest lucru s-a întâmplat acum câteva zile, imediat dupã ce avocatii au reusit sã finalizeze toate documentele necesare declarãrii recursului. Vorbim, asadar, despre un dosar extrem de consistent, care numai pe primele douã pagini cuprinde doar numele reclamantilor si care are în total câteva zeci de file.
Hotarâti sa nu renunte
Totusi, de ce este atât de important pentru reclamanti sã câstige aceste litigii? Unul din avocatii acuzãrii ne-a explicat cã, de la momentul în care au fost disponibilizati, unii fosti salariati nu au mai reusit sã îsi gãseascã un loc de muncã, sau dacã au reusit le-au scãzut drastic veniturile. Prin urmare, dacã pentru un magistrat suma solicitatã (8.000- 10.000 lei) este echivalentã doar cu salariul sãu pe aproape douã luni, pentru reclamant, acesti bani sunt o micã avere, de care a fost privat în ciuda faptului cã avea legea de partea sa. „Cu acesti bani omul de rând poate face foarte multe lucruri, mai ales în conditiile de trai actuale. Ei sunt hotãrâti sã nu renunte, mai ales cã nici nouã nu ne vine a crede cum de s-a emis o asemenea sentintã. Este o spetã complexã si vor fi depuse toate eforturile pentru a obtine câstig de cauzã“, a declarat avocatul Dumitru Boros, cel care reprezintã interesele a peste 80 de reclamanti numai din Bârlad si comunele limitrofe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu