Internauții bârlădeni ies în stradă

Barlad Online

Utilizatorii de internet din Bârlad vor protesta în acest week-end împotriva ACTA. Sâmbătă, 11 februarie, de la ora 17, internauții din Bârlad vor ieși în fața primăriei pentru a protesta în mod pașnic și creativ împotriva ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), adică a Tratatului comercial împotriva produselor contrafăcute. Prin acest gen de manifestare, toți utilizatorii de internet încearcă să-și apere dreptul la intimitate și liberă exprimare, lucru care nu va mai fi posibil după aplicarea tratatului. Proteste similare vor avea loc în același timp în toate marile orașe ale țării și au fost organizate prin rețelele de socializare.
Până ieri după-amiază, și-au dat acceptul 866 de persoane. Protestele internauților din România completează acțiunile derulate în toate țările Uniunii Europene. Numai în Polonia, au ieșit în stradă peste 10.000 de tineri pentru a se opune semnării acestui tratat. ACTA este un acord negociat la nivel global. România, alături de câteva țări din Uniunea Europenă și alte 22 de state, printre care SUA, Australia, Coreea de Sud și Noua Zeelandă, a semnat un acord internațional, pe 22 ianuarie. Acesta propune o serie de standarde internaționale pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală. Tratatul se referă la pirateria on-line și comerțul cu produse contrafăcute. În spatele acestor intenții pozitive se ascund dedesubturi mai puțin oneste, care vor duce la dispariția internetului așa cum e cunoscut în zilele noastre. ACTA îi forțează pe furnizorii de internet să supravegheze toți utilizatorii și să pună la dispoziția deținătorilor drepturilor de proprietate intelectuală datele personale ale acestora. Practic,
conversațiile private pe internet vor putea fi obținute de furnizori fără mandate judecătorești.
Lucrurile merg mult mai departe. De exemplu, simpla postare pe internet a unui eveniment din familie care are un fond muzical va putea constitui infracțiune pedepsită cu cinci ani de închisoare sau amenzi usturătoare, dacă nu vor fi plătite, anterior postării, drepturile de autor pentru muzica respectivă.
Legea anti-piraterie on-line a stârnit discuții aprinse și în rândul politicienilor noștri, pe considerentul că acordul a fost semnat fără a avea loc o dezbatere publică. Acest tratat urmează a fi ratificat în vara acestui an.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu