Buluceala căpșunarilor

Barlad Online 6 februarie 2012

Hotelul Moldova din Bârlad a fost luat, vineri, cu asalt de zeci de oameni. Ei au aflat că a venit în oraș un fermier din Germania, care căuta căpșunari.
Vestea că un afacerist neamț vine la Bârlad pentru a selecta forță de muncă s-a răspândit foarte repede și zeci de oameni s-au prezentat la interviu. Vineri, la prima oră, peste 150 de oameni au blocat intrarea în hotelul “Moldova” în speranța că vor avea și ei șansa de a obține un contract de muncă în străinătate. Pentru că lucrurile riscau să scape de sub control, au fost chemați jandarmii.
“Nu a fost cazul să intervenim în forță, ci doar ne-am asigurat că nu scapă lucrurile de sub control. Erau aproximativ 150 de oameni, care au fost îndrumați să meargă la Casa de Cultură, deoarece acolo era suficient spațiu pentru a intra toți la discuții”, ne-a declarat Lucian Modoranu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui.
Oamenii nu au știut că fermierul din Germania nu a venit să racoleze forță de muncă, ci pentru a lua legătura cu oamenii care au mai lucrat la el. Lista cu cei ce urmau să muncească la el pe timpul verii era deja întocmită. Mai puțin de 30 de persoane se regăseau pe listă. De la 1 iulie, aceștia vor munci în agricultură, la cules de căpșuni, într-o localitate situată în apropierea orașului Bonn. Majoritatea căpșunarilor sunt din Zorleni și au mai fost angajați sezonier și anii trecuți.
Iulian Tănase (26 de ani) a fost chemat să muncească în Germania pentru al patrulea sezon consecutiv: “Nu știu de unde au aflat ceilalți, noi am fost chemați de patron. Au mai fost și alți vasluieni pe acolo, dar nu s-au ținut de treabă sau au fost prinși la furat. Acum ne cunoaște, știe că muncim și suntem cinstiți și ne cheamă în fiecare an. Toți ne cunoaștem, suntem rude. Și acasă muncim tot împreună, de regulă în construcții. Mi-am ridicat o casă cu banii munciți în străinătate. În România nu se poate trăi. E greu la cules căpșuni. După o zi de muncă, toți avem dureri de spate și încheieturi. Ne dăm cu vaselină de uz veterinar pentru că e mai puternică și ne amorțește durerea”.
Tănase a tras după el toți verișorii, cumnații și cumterii. Așa se face că George Alexandru și Costel Pușcașu (tată și fiu) și Relu Ionel Ispir, tot rude de-a lui, au fost selectați la cules căpșuni pentru al treilea an consecutiv. Cei patru l-au descris pe patronul neamț ca fiind foarte de treabă, asigurându-le condiții optime de cazare și asistență medicală dacă e cazul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu