Barlad Online
Povestea imnului pe care Nicolae Balan l-a dedicat Vasluiului am aflat-o de la un tânãr muzician , Beniamin Harii, care practic a dat din gresealã peste lucrarea maestrului. Tânãrul muzician, absolvent al studiilor de compozitie clasicã, Beniamin Harii, a fost curios sã mai întâlneascã vasluieni cu aceleasi pasiuni si formatie artisticã si profesionalã. Cãutãrile i-au adus întâlnirea cu Nicolae Balan, un artist, un dirijor, un compozitor si un profesor de exceptie, un om cãruia Vasluiul la acea datã îi datora enorm. “Anul trecut, am fost curios si m-am interesat de un vasluian care sã fi terminat si el studii de compozitie clasicã, pentru cã sunt putini cei care se orienteazã spre studii de acest gen si l-am gãsit pe maestul Nicolae Balan; este singurul”, ne povesteste Beniamin Harii. În chip firesc, ceva i-a legat imediat si tânãrul l-a rugat pe maestrul Nicolae Balan sã-i dea câteva dintre lucrãrile lui pentru a le cânta într-un eveniment muzical pe care tânãrul urma sã-l organizeze. Una dintre cele trei partituri oferite era lucrarea “Bunã dimineata, oameni!”, imnul dedicat Vasluiului. “Mare parte a carierei lui maestrul si-a dedicat-o compozitiei pentru cor, mai putin a compus pentru orchestre, astfel cã am luat piesele si le-am lucrat pentru orchestrã ca sã le pot cânta cu Musart Orchestra. Sincer sã fiu, am rãmas uluit. Ce sã vã spun despre imn? Lucrarea audio nu înseamnã mai mult de 15 minute, dar este fenomenalã, din punct de vedere compozitional imnul acesta este o capodoperã”, a adãugat Beniamin Harii. Tânãrul ne povesteste absolut fermecat despre ceea ce înseamnã munca, dar si personalitatea compozitorului Nicolae Balan care, poate fãrã sã-si dea seama, începe sã-i serveascã drept model, deoarece tânãrul vorbeste mereu despre Maestrul Nicoale Balan, despre omul extraordinar pe care niciodatã nu l-a interesat altceva în afara muzicii. ” L-am întrebat mereu de ce nu a insistat mai mult pentru pentru ca aceste lucrãri sã fie ascultate de cine trebuie, niciodatã nu a vrut, am încercat sã-l conving sã meargã împreunã cu mine sã ne depunem împreunã dosarele pentru înscrierea în Uniunea Compozitorilor, nu a vrut. Mereu zice cã pentru el timpul a trecut, mi-a povestit cã a încercat în urmã cu multi ani sã intre în Uniunea Compozitorilor, prin ’70, dar atunci nu s-a putut pentu cã nu se potrivea spiritului comunist, a încercat atunci si atât . Un alt exemplu, chiar cu imnul acesta dedicat Vasluiul, atunci la vremea la care l-a compus, a mers cu el peste tot, pe la Centrul de Culturã, pe la primãrie, sã-l prezinte autoritãtilor, dar nimic, oamenii s-au uitat si l-au refuzat. Dezamãgit, a aruncat foile într-un sertar si acolo au rãmas”, a povestit Beniamin Harii.
Nicolae Balan, pentru al sãu “drag oras moldovenesc”
Despre lucrarea pe care a dedicat-o orasului Vaslui, cel care a muncit-o notã cu notã nu spune multe, nu vrea sã insiste asupra neglijentei de care au avut parte efortul, talentul si dãruirea lui. Nicolae Balan ne zice doar cã “Bunã dimineata, oameni!” este un imn care este de-a dreptul imn si cã poate din cauza asta nu a plãcut suficient de mult. Maestrul ne explicã cã cei mai multi se asteaptã la o melodie cu tot felul de ritmuri, pe care sã poatã dansa. Ei bine, aceastã piesã impune o anumitã stare, întocmai cum trebuie sã o facã imnul. Lucrarea lui Nicolae Balan puncteazã istoria si traseazã orasului traiectoria în timp si spatiu, îi puncteazã identitatea si sentimentul de apartenentã pe care ar trebui sã le resimtã fiecare vasluian. “Lucrarea am compus-o undeva prin 1996 sau 1998. De când m-am trezit pe acest pãmânt stiam cã fiecare urbe are ceva deosebit, o statuie, o stemã, o personalitate. Asa m-am gândit sã dedic orasului acesta un cântec, un cântec prin care fiecare om sã se regãseascã, un cântec care sã trezeascã mândria vasluienilor, un imn. O astfel de idee a avut-o cu ceva timp înainte si Constantin Clisu si împreunã cu el am compus versurile lucrãrii <<Bunã dimineata, oameni!>>, o lucrare care ar fi putut deveni imnul municipiului Vaslui. Am vorbit înainte cu primarul Victor Cristea, el s-a angajat cã face, cã drege, asa cum nu ati fãcut dumneavoastrã care nu trebuia sã faceti, asa nu a fãcut nici el. Este drept cã am vorbit si cu primarul Vasile Pavãl, dumnealui mi-a zis cã nu are bani, eu nu am cerut bani, dar el mi-a zis cã nu poate primi nimic pe degeaba. Mã bucur totusi cã, dupã atâtia ani, a mai auzit cineva de el”, ne-a declarat compozitorul Nicolae Balan.
Atentie, se intoneazã imnul!
Chiar dacã “Buna dimineata, oameni!” nu este oficial imn al municipiului Vaslui, pentru cã îi este dedicat, Vasluiul meritã sa-l asculte si, pânã una alta, luna aceasta, curiosii vor avea ocazia de a auzi lucrarea pe care maestrul Nicolae Balan l-a dedicat orasului lor, în exceptionala interpretare a Filarmonicii din Iasi si a Corului Gavril Muzicescu. Pe 19 mai, Filarmonica din Iasi va concerta la Vaslui si gratie cutezantei tânãrului compozitor Beniamin Harii, care a fãcut toate demersurile necesare ca acest imn sã poatã fi introdus în programul Filarmonicii. Tânãrul a muncit în ultimul timp, zi si noapte, pentru a adapta piesa pentru orchestrã pentru cã el însusi crede cã vasluienii meritã, mai ales dupã atâta timp, sã facã cunostintã cu aceastã compozitie care le-a fost dedicatã la cel mai înalt standart, conform calitãtii compozitionale. Nu ar fi pentru prima datã când destinul unei lucrãri semnate de Nicolae Balan se dovedeste a fi ciudat, una din cele mai importante lucrãri a sale, poate capodopera creatiei lui, “A unsprezecea poruncã” a ajuns peste ocean, în conditiile în care, deocamdatã, aici acasã, aceastã lucrarea se lasã asteptatã.
VIATA SI OPERA
Compozitorul s-a nãscut în satul Mitoc, comuna Banca, la 28 februarie 1935, copilãreste în satul natal, iar la 11 ani devine elev al Licelului Militar de Muzicã din Bucuresti unde, sub îndrumarea unor profesori de exceptie precum George Breazu, Joseph Pruner Abachan, studiazã vioara, acordeonul si trombonul. Tânãrul urmeazã dupã liceu Scoala de Ofiteri – sefi de muzicã, scoalã pe care o terminã cu gradul de locotenent, iar din 1958 Nicolae Balan, locotenent în rezervã, se angajeazã instrumentist la Filarmonica din Focsani, iar doi ani mai târziu devine dirijor al Teatrului de estradã din Pitesti. Între timp îsi continuã studiile la Conservatorul din Iasi, apoi la Conservatorul ” Ciprian Porumbescu” din Bucuresti, absolvind sectia de Compozitie clasicã si pe cea de Pedagogie muzicalã. Dupã absolvire a fost dirijor si director al Ansamblului “Trandafir de la Moldova” si si-a concentrat activitatea în sfera artisticã a judetului Vaslui, iar din 1996 Nicolae Balan este cetãtean de onoare al orasului Vaslui.
Bunã dimineata, oameni!
Versuri de C. Clisu si N. Balan
Am învãtat Vaslui din vremi strãbune
Sã-ti punem flori de gânduri la feresti
Urcând semet din veacurile toate,
Prin fii tãi, mereu sã strãlucesti
Mãnunchi de flori izbânzile-i aducem
Izvor de frumuseti si omenie
Orasului cu dimineti senine
În drumul spre nestinsa-i vesnicie
Refren:
Bunã dimineata, oameni!
Bunã dimineata, glie!
Flori în glastra inimii înfloresc
Pe pãmântul strãmosesc
Bunã dimineata, oameni!
Bunã inima sã vã fie!
Astãzi fii tãi te preamãresc
Drag oras moldovenesc.
Au fost si grele vremuri pentru tine
Când negrii nori pe cer s-au arãtat
Dar n-au putut sã te sugrume nimeni,
Cãci Cel de sus te-a binecuvântat.
Va dãinui Vasluiul peste veacuri,
Cât vor fi în lume doine si miori.
Un Dumnezeu, un Stefan si o tarã
Ne-a învãtat sã fim încrezãtori
Refren:
Bunã dimineata, oameni!
Bunã dimineata, glie!
Flori în glastra inimii înfloresc
Pe pãmântul strãmosesc
Bunã dimineata, oameni!
Bunã inima sã vã fie!
Astãzi fii tãi te preamãresc
Drag oras moldovenesc.
ASCULTA IMNUL VASLUIULUI
Povestea imnului pe care Nicolae Balan l-a dedicat Vasluiului am aflat-o de la un tânãr muzician , Beniamin Harii, care practic a dat din gresealã peste lucrarea maestrului. Tânãrul muzician, absolvent al studiilor de compozitie clasicã, Beniamin Harii, a fost curios sã mai întâlneascã vasluieni cu aceleasi pasiuni si formatie artisticã si profesionalã. Cãutãrile i-au adus întâlnirea cu Nicolae Balan, un artist, un dirijor, un compozitor si un profesor de exceptie, un om cãruia Vasluiul la acea datã îi datora enorm. “Anul trecut, am fost curios si m-am interesat de un vasluian care sã fi terminat si el studii de compozitie clasicã, pentru cã sunt putini cei care se orienteazã spre studii de acest gen si l-am gãsit pe maestul Nicolae Balan; este singurul”, ne povesteste Beniamin Harii. În chip firesc, ceva i-a legat imediat si tânãrul l-a rugat pe maestrul Nicolae Balan sã-i dea câteva dintre lucrãrile lui pentru a le cânta într-un eveniment muzical pe care tânãrul urma sã-l organizeze. Una dintre cele trei partituri oferite era lucrarea “Bunã dimineata, oameni!”, imnul dedicat Vasluiului. “Mare parte a carierei lui maestrul si-a dedicat-o compozitiei pentru cor, mai putin a compus pentru orchestre, astfel cã am luat piesele si le-am lucrat pentru orchestrã ca sã le pot cânta cu Musart Orchestra. Sincer sã fiu, am rãmas uluit. Ce sã vã spun despre imn? Lucrarea audio nu înseamnã mai mult de 15 minute, dar este fenomenalã, din punct de vedere compozitional imnul acesta este o capodoperã”, a adãugat Beniamin Harii. Tânãrul ne povesteste absolut fermecat despre ceea ce înseamnã munca, dar si personalitatea compozitorului Nicolae Balan care, poate fãrã sã-si dea seama, începe sã-i serveascã drept model, deoarece tânãrul vorbeste mereu despre Maestrul Nicoale Balan, despre omul extraordinar pe care niciodatã nu l-a interesat altceva în afara muzicii. ” L-am întrebat mereu de ce nu a insistat mai mult pentru pentru ca aceste lucrãri sã fie ascultate de cine trebuie, niciodatã nu a vrut, am încercat sã-l conving sã meargã împreunã cu mine sã ne depunem împreunã dosarele pentru înscrierea în Uniunea Compozitorilor, nu a vrut. Mereu zice cã pentru el timpul a trecut, mi-a povestit cã a încercat în urmã cu multi ani sã intre în Uniunea Compozitorilor, prin ’70, dar atunci nu s-a putut pentu cã nu se potrivea spiritului comunist, a încercat atunci si atât . Un alt exemplu, chiar cu imnul acesta dedicat Vasluiul, atunci la vremea la care l-a compus, a mers cu el peste tot, pe la Centrul de Culturã, pe la primãrie, sã-l prezinte autoritãtilor, dar nimic, oamenii s-au uitat si l-au refuzat. Dezamãgit, a aruncat foile într-un sertar si acolo au rãmas”, a povestit Beniamin Harii.
Nicolae Balan, pentru al sãu “drag oras moldovenesc”
Despre lucrarea pe care a dedicat-o orasului Vaslui, cel care a muncit-o notã cu notã nu spune multe, nu vrea sã insiste asupra neglijentei de care au avut parte efortul, talentul si dãruirea lui. Nicolae Balan ne zice doar cã “Bunã dimineata, oameni!” este un imn care este de-a dreptul imn si cã poate din cauza asta nu a plãcut suficient de mult. Maestrul ne explicã cã cei mai multi se asteaptã la o melodie cu tot felul de ritmuri, pe care sã poatã dansa. Ei bine, aceastã piesã impune o anumitã stare, întocmai cum trebuie sã o facã imnul. Lucrarea lui Nicolae Balan puncteazã istoria si traseazã orasului traiectoria în timp si spatiu, îi puncteazã identitatea si sentimentul de apartenentã pe care ar trebui sã le resimtã fiecare vasluian. “Lucrarea am compus-o undeva prin 1996 sau 1998. De când m-am trezit pe acest pãmânt stiam cã fiecare urbe are ceva deosebit, o statuie, o stemã, o personalitate. Asa m-am gândit sã dedic orasului acesta un cântec, un cântec prin care fiecare om sã se regãseascã, un cântec care sã trezeascã mândria vasluienilor, un imn. O astfel de idee a avut-o cu ceva timp înainte si Constantin Clisu si împreunã cu el am compus versurile lucrãrii <<Bunã dimineata, oameni!>>, o lucrare care ar fi putut deveni imnul municipiului Vaslui. Am vorbit înainte cu primarul Victor Cristea, el s-a angajat cã face, cã drege, asa cum nu ati fãcut dumneavoastrã care nu trebuia sã faceti, asa nu a fãcut nici el. Este drept cã am vorbit si cu primarul Vasile Pavãl, dumnealui mi-a zis cã nu are bani, eu nu am cerut bani, dar el mi-a zis cã nu poate primi nimic pe degeaba. Mã bucur totusi cã, dupã atâtia ani, a mai auzit cineva de el”, ne-a declarat compozitorul Nicolae Balan.
Atentie, se intoneazã imnul!
Chiar dacã “Buna dimineata, oameni!” nu este oficial imn al municipiului Vaslui, pentru cã îi este dedicat, Vasluiul meritã sa-l asculte si, pânã una alta, luna aceasta, curiosii vor avea ocazia de a auzi lucrarea pe care maestrul Nicolae Balan l-a dedicat orasului lor, în exceptionala interpretare a Filarmonicii din Iasi si a Corului Gavril Muzicescu. Pe 19 mai, Filarmonica din Iasi va concerta la Vaslui si gratie cutezantei tânãrului compozitor Beniamin Harii, care a fãcut toate demersurile necesare ca acest imn sã poatã fi introdus în programul Filarmonicii. Tânãrul a muncit în ultimul timp, zi si noapte, pentru a adapta piesa pentru orchestrã pentru cã el însusi crede cã vasluienii meritã, mai ales dupã atâta timp, sã facã cunostintã cu aceastã compozitie care le-a fost dedicatã la cel mai înalt standart, conform calitãtii compozitionale. Nu ar fi pentru prima datã când destinul unei lucrãri semnate de Nicolae Balan se dovedeste a fi ciudat, una din cele mai importante lucrãri a sale, poate capodopera creatiei lui, “A unsprezecea poruncã” a ajuns peste ocean, în conditiile în care, deocamdatã, aici acasã, aceastã lucrarea se lasã asteptatã.
VIATA SI OPERA
Compozitorul s-a nãscut în satul Mitoc, comuna Banca, la 28 februarie 1935, copilãreste în satul natal, iar la 11 ani devine elev al Licelului Militar de Muzicã din Bucuresti unde, sub îndrumarea unor profesori de exceptie precum George Breazu, Joseph Pruner Abachan, studiazã vioara, acordeonul si trombonul. Tânãrul urmeazã dupã liceu Scoala de Ofiteri – sefi de muzicã, scoalã pe care o terminã cu gradul de locotenent, iar din 1958 Nicolae Balan, locotenent în rezervã, se angajeazã instrumentist la Filarmonica din Focsani, iar doi ani mai târziu devine dirijor al Teatrului de estradã din Pitesti. Între timp îsi continuã studiile la Conservatorul din Iasi, apoi la Conservatorul ” Ciprian Porumbescu” din Bucuresti, absolvind sectia de Compozitie clasicã si pe cea de Pedagogie muzicalã. Dupã absolvire a fost dirijor si director al Ansamblului “Trandafir de la Moldova” si si-a concentrat activitatea în sfera artisticã a judetului Vaslui, iar din 1996 Nicolae Balan este cetãtean de onoare al orasului Vaslui.
Bunã dimineata, oameni!
Versuri de C. Clisu si N. Balan
Am învãtat Vaslui din vremi strãbune
Sã-ti punem flori de gânduri la feresti
Urcând semet din veacurile toate,
Prin fii tãi, mereu sã strãlucesti
Mãnunchi de flori izbânzile-i aducem
Izvor de frumuseti si omenie
Orasului cu dimineti senine
În drumul spre nestinsa-i vesnicie
Refren:
Bunã dimineata, oameni!
Bunã dimineata, glie!
Flori în glastra inimii înfloresc
Pe pãmântul strãmosesc
Bunã dimineata, oameni!
Bunã inima sã vã fie!
Astãzi fii tãi te preamãresc
Drag oras moldovenesc.
Au fost si grele vremuri pentru tine
Când negrii nori pe cer s-au arãtat
Dar n-au putut sã te sugrume nimeni,
Cãci Cel de sus te-a binecuvântat.
Va dãinui Vasluiul peste veacuri,
Cât vor fi în lume doine si miori.
Un Dumnezeu, un Stefan si o tarã
Ne-a învãtat sã fim încrezãtori
Refren:
Bunã dimineata, oameni!
Bunã dimineata, glie!
Flori în glastra inimii înfloresc
Pe pãmântul strãmosesc
Bunã dimineata, oameni!
Bunã inima sã vã fie!
Astãzi fii tãi te preamãresc
Drag oras moldovenesc.
ASCULTA IMNUL VASLUIULUI
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu