Isterizați de căpușe

Barlad Online

Numărul persoanelor din zona Bârladului care au fost mușcate de căpușe crește de la o zi la alta. Medicii de la Spitalul Municipal de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad au constat o creștere semnificativă a cazurilor față de anul trecut, lucru care poate duce la două concluzii: fie este o invazie de căpușe, fie populația conșientizează că prin mușcătura acestor insecte poate fi inoculată o bacterie (Borellia) care afectează sistemul nervos. Numai în ultimele săptămâni au fost peste 40 de cazuri, de trei ori mai multe cazuri decât anii trecuți.
Gabriela Daniș, directorul medical al spitalului bârlădean, ne-a declarat: “Recomand persoanelor care constată că au fost mușcate de căpușă să nu intre în panică, ci să se prezinte la Compartimentul Primiri Urgențe unde vor primi toate îngrijirile medicale. Cazuistica este mult mai bogată față de anii trecuți și colegii mei de la Urgențe s-au specializat deja. Nu am înregistrat probleme deosebite. Numai în acest week-end au fost opt cazuri noi, pacienți de vârste variate, majoritatea din mediul rural”.
Gabriela Daniș a emis o serie de recomandări pentru agricultori și pentru cei care ies la iarbă verde. În primul rând, recomandă ca oamenii să poarte haine care să le acopere în întregime corpul (repspectiv, cu pantaloni lungi și cămăși cu mânecă lungă) care să fie de culoare deschisă pentru a putea fi văzute insectele dacă se așează pe haine. În plus, oameni ar trebui să aibă asupra lor o mică trusă medicală din care să nu lipsească substanțele dezinfectante (de exemplu: alcool sanitar). În niciun caz nu trebuie să încercați să extrageți căpușa singuri pentru că există riscul să se rupă și rămână fragmente sub piele.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu