Banii cheltuiți pe medicamente în spital pot fi recuperați: Pacienți, cereți-vă drepturile!

Barlad Online

        Bolnavii care au asigurări de sănătate și sunt nevoiți să-și cumpere din farmacii, integral sau în parte, medicația recomandată de medici în timpul spitalizării pot solicita unității sanitare decontul medicamentelor. Acest lucru nu se întâmplă pentru că oamenii nu-și cunosc drepturile și nu există interes ca legislația să fie cunoscută.
Potrivit Hotărârii de Guvern nr. 806/31 iulie 2008, pentru modificarea și completarea contractului-cadru privind condițiile acordării asistenței medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, spitalele au obligația să deconteze pacienților asigurați toate cheltuilelile suportate în timpul spitalizării. Numai că prea puțini pacienți beneficiază de gratuitate în spitale pentru simplul fapt că nu-și cunosc drepturile sau partea birocratică este atât de stufoasă, încât mulți se lasă păgubași.
În mai toate spitalele din țară, pacienții suportă din propriul buzunar o parte din tratamentul prescris. Așa se face că farmaciile din vecinătatea spitalelor fac profit pe seama bolnavilor și nimeni nu speră că-și va recupera vreodată banii dați pe tratamentul de care ar trebui să aibă parte gratis.
În primele patru luni ale anului, un singur pacient care a fost internat la Spitalul Municipal de Urgență “Elena Beldiman” Bârlad a solicitat în scris un decont. Este vorba despre un dispozitiv medical de care unitatea nu dispunea la momentul respectiv.
“A fost depusă o singură cerere de decontare a unui dispozitiv medical, în valoare de aproximativ 400 de lei. În rest, nu ne-au lipsit din farmacia spitalului materiale sanitare sau medicamente din lista celor pe care ni le decontează Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Vaslui”, a declarat Gabriela Daniș, directorul medical al spitalului bârlădean.
Deși hotărârea de guvern prevede o asemenea obligație, la avizierul spitalului nu este afișat formularul pe care ar trebui să-l completeze bolnavii pentru recuperarea cheltuielilor și nici actul normativ cu pricina.
Trebuie să menționăm că sunt decontate doar medicamentele aflate pe lista agreată de Ministerul Sănătății.
În urma unui scurt sondaj de opinie făcut în rândul pacienților bârlădeni, am putut trage concluzia că oamenii nu-și cunosc drepturile, dar nici dacă ar ști, nu ar “abuza” de ele.
“Am cumpărat mai multe soluții perfuzabile, seringi și medicamente. N-au costat mult, vreo 40 de lei. Așa au cumpărat toți din salon. Medicul zice că nu are ce-i trebuie în spital și ne prescrie rețetă. Să mă fac sănătoasă și asta să fie toată cheltuiala pe care o fac! Mă las păgubașă”, ne-a spus o bolnavă.
Alții au refuzat categoric să spună câți bani au dat pe medicamente.
“Am dat cât mi-a cerut la farmacie. Nu-i treaba voastră”, ne-a replicat sec un pacient.
“Am fost internată și la Iași, și la București. Peste tot e la fel. Nu au cu ce să-și facă medicii treaba. Dacă vrem să fim sănătoși, plătim. Decât să mă trateze cu cele mai proaste medicamente, mai bine fac eforturi să-mi cumpăr ce-i mai bun”, ne-a spus un altul.
Potrivit art. 70 din HG nr. 806/31 iulie 2008, spitalele ar trebui să deconteze bolnavilor asigurați toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor, inclusiv medicamentele, materialele sanitare și investigațiile paraclinice. Decontul se face în baza unor documente întocmite de medicul curant, avizate de șeful de secție și managerul unității.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu