Muzeul «Vasile Pârvan» Bârlad, pregãtit sã îsi aniverseze centenarul

Barlad Online

Dupã mai mult de doi ani de reconsolidare si modernizare, Muzeul “Vasile Pârvan” Bârlad a devenit o adevãratã bijuterie arhitecturalã, putându-se numãra printre putinele institutii de culturã din tarã ce aratã atât de frumos. Acum, conducerea muzeului considerã cã noua fatã a imobilului este cel mai potrivit cadou pentru aniversarea celor 100 de ani de la înfiintare, ce urmeazã sã aibã loc în primãvara anului 2014.
Vineri, foaierul Teatrului “Victor Ion Popa” Bârlad a gãzduit conferinta ce a marcat finalizarea proiectului “Reabilitarea Centrului Cultural Istoric al municipiului Bârlad”. La eveniment au participat atât reprezentanti ai beneficiarului, în spetã Consiliul Judetean si Muzeul “Vasile Pârvan” si Teatrul “Victor Ion Popa”, cât si ai constructorilor si ai finantatorului, dar si simpli cetãteni. Pentru început, a luat cuvântul Cristina Vasiliu, sef serviciu în cadrul Directiei dezvoltare localã, integrare europeanã, relatii internationale, de la Consiliul Judetean Vaslui. Aceasta a prezentat date tehnice despre proiect, precizând cã, initial, proiectul a fost depus pentru finantare prin PHARE CES în 2004, însã a fost trecut pe o listã de rezervã, iar ulterior, redepus în aprilie 2008, prin Programul Operational Regional 2007-2013, si semnat în 2009. Obiectivul proiectului este valorificarea durabilã a mostenirii culturale cu potential turistic din Regiunea Nord- Est, în vederea cresterii contributiei sectorului turistic la economia regiunii. Principalele rezultate ale proiectului sunt consolidarea si renovarea clãdirii Muzeului “Vasile Pârvan” si a Teatrului “Victor Ion Popa”, precum si reamenajarea din punct de vedere peisagistic a parcului din imediata apropiere a imobilului. Însã, si crearea a 62 de locuri de muncã permanente la teatru si a 47 de locuri de muncã permanente la muzeu sunt foarte importante. “Grupul tintã îl reprezintã turistii români si strãini ce viziteazã zona si se cazeazã în Bârlad, adicã peste 8.300 de persoane pe an. Lucrãrile au constat în sistematizarea pe verticalã, amenajarea parcului, reabilitarea a opt corpuri de clãdire si instalarea centralei termice. Din punctul nostru de vedere, este un proiect de succes nu doar pentru Bârlad si pentru judetul Vaslui, ci pentru întreaga Regiune Nord-Est, o machetã a imobilului refãcut fiind expusã la sediu si considerat de multi o adevãratã bijuterie”, a declarat Cristina Vasiliu. Aceasta a precizat cã, la finalul investitiei, costurile totale s-au ridicat la 21.196.623 lei, 98% dintre ele fiind eligibile (finantate de Uniunea Europeanã).
100 de ani de existenta
Din partea beneficiarului direct al proiectului a vorbit Mircea Mamalaucã, directorul Muzeului “Vasile Pârvan”. “Când am venit la muzeu, adicã prin în toamna anului 1990, clãdirea era cam subrezitã. Practic, la un mic seism ar fi picat. Dar bine cã a intrat în acest proces de reabilitare. Prin 1991-1992 a început consolidarea aripii de Nord si am sperat cã sã va face si restul clãdirii. Însã, în 1997 s-au încheiat lucrãrile si s-a terminat si visul. Nu credeam sã mai fiu în viatã când imobilul se va reabilita. În 2004, am intrat în “casã nouã” la Pavilionul Expozitional “Marcel Guguianu”, în 2005 am început Extinderea Pavilionului, iar în 2009 s-a construit Planetariul. Toate aceste investitii sau fãcut pentru a atrage cât mai multi turisti. Dacã prin anii 2002-2003 aveam între 2.500-3.500 de vizitatori pe an, în 2011 am avut peste 30.000. Aceastã reabilitare este cel mai frumos cadou pe care-l puteam primi acum, pentru cã, peste un an si câteva luni, vom împlini 100 de ani. Adicã pe 10 aprilie 2014 se vor împlini 100 de ani de la înfiintarea muzeului”, a declarat, emotionat Mircea Mamalaucã. Acesta si-a exprimat dorinta ca, într-un viitor nu prea îndepãrtat, si Casa Sturdza sã fie supusã unui proces de reabilitare, întrucât clãdirea monument construitã în sec. XVIII-XIX se aflã într-o stare avansatã de degradare. În continuare, toti cei prezenti au vizitat interioarele celor douã institutii de culturã.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu