Ilegalitățile lui Hărăbor&Co, anchetate de procurori: Caracatița FEPA, în atenția DNA

Barlad Online

Direcția Națională Anticorupție are în lucru două dosare care vizează neregulile financiare de la FEPA SA Bârlad. Ingineriile se referă la deturnarea contribuțiilor la bugetul de stat ale angajaților și la tranzacții de aproape două milioane de euro efectuate cu o firmă-fantomă din București.
Conducerea SC FEPA SA Bârlad a ajuns din nou în vizorul procurorilor de la Direcția Națională Anticorupție (DNA). Procurorii instrumentează două dosare care vizează tranzacții financiare de milioane de euro.
Totul a pornit de la sesizările pe care Gheorghe Niță, un fost angajat, le-a trimis la diferite instituții și prin care a dat în vileag o serie de nereguli comise de actuala conducere a fabricii bârlădene, cu acceptul acționarilor majoritari. Ceea ce a atras atenția procurorilor DNA a fost neplata contribuțiilor la bugetul de stat.
“Fabrica a oprit tuturor salariaților, lunar, contribuțiile la bugetul de stat, gen CAS, însă nu a virat niciun leu către statul român. Acest lucru s-a întâmplat înainte ca FEPA să intre în insolvență (2009 - n.r.). Există în acest sens adrese din partea instituțiilor abilitate prin care societatea era atenționată că de foarte mult timp nu mai achitase contribuțiile la bugetul de stat. Celor din conducere nu le-a păsat. Așa s-a ajuns ca datoria FEPA la bugetul de stat să fie de peste un milion de euro”, ne-a declarat Niță.
Ce anume s-a întâmplat cu banii pe care contabilitatea i-a oprit din salarii, nimeni nu știe.
Un alt matrapazlâc este legat de suma de 76 de miliarde de lei vechi, care s-a topit din conturile FEPA. Este un tun pus la cale de acționari prin intermediul unei firme din București, Trans Adira SRL, care are ca obiect de activitate transportul rutier de mărfuri. Din informațiile pe care le avem, societatea nu are decât un singur angajat, acesta fiind de altfel și unicul acționar și administrator. În 2008, Trans Adira a încasat de la FEPA aproximativ 76 de miliarde de lei vechi, în contul realizării unor proiecte.
“Se știe foarte bine că piesele produse la noi sunt opera specialiștilor noștri. Cei de la laboratorul de cercetare al fabricii le-au proiectat. Să vii să spui că o firmă de transport mărfuri din București a făcut documentația acestor proiecte este absurd”, ne-a spus un angajat al FEPA.
Inginerii financiare
Nu este pentru prima dată când conducerea de la FEPA SA Bârlad atrage atenția procurorilor. Doi dintre acționarii firmei - Antonio Vrușea și Alexandru Dumitriu - au fost condamnați de Tribunalul București pentru comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani. Instanța a mai hotărât, în toamna anului trecut, ca acuzații să plătească 66,7 miliarde de lei vechi, reprezentând prejudiciul pe care l-au cauzat bugetului de stat.
Așa s-ar putea explica declinul fabricii, mai ales că acționarii au fost cei care l-au desemnat ca manager (iar ulterior, ca administrator special) pe Tudorel Hărăbor, un personaj extrem de controversat. Salariații spun că politica managerială a conducerii FEPA este muncă multă pe salarii de mizerie, în timp ce staff-ul încasează indemnizații exorbitante. Mai mult, oamenii susțin că se urmărește ca fabrica să fie falimentată și lichidată.
Așa se explică apariția unor firme-căpușă, cum ar fi SC FEPA Trading SRL, al cărei unic acționar a fost, inițial, FEPA SA. Ulterior, FEPA Trading a fost vândută contra unei sume derizorii (câteva milioane de lei vechi) tocmai lui Antonio Vrușea. Chipurile, scopul FEPA Trading SRL era acela de a intermedia vânzarea produselor fabricate de FEPA. Prin conturile FEPA Trading s-au scurs mai multe miliarde de lei vechi. În total, FEPA a fost jefuită, la o primă evaluare, de peste 130 de miliarde de lei vechi. Toate acestea fac obiectul unei alte anchete a DNA.
Procurorii au mai descoperit că SC Cover Me Design SRL (acționar majoritar al FEPA) a primit, în 2008, peste 1,4 miliarde de lei vechi de la fabrica din Bârlad pentru un contract de promovare a produselor în Statele Unite ale Americii. Tot Cover Me Design a încasat alți aproape 30.000 de euro pentru consultanța oferită firmei bârlădene. Totodată, peste trei miliarde de lei vechi s-au scurs în conturile unei societăți deținute de Vrușea - AV Rom Holding SRL - de la care, chipurile, FEPA ar fi achiziționat consumabile. Aceleiași firme FEPA Bârlad i-a mai plătit peste șapte miliarde de lei vechi pentru că i-ar fi făcut reclamă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu