“Sâmbãta în familie” – proteste împotriva gazelor de sist la Vaslui si Bârlad

Barlad Online

“ROMÂNIA, TREZESTE-TE!” Sâmbãtã, 12 octombrie – declaratã de activistii antifracking care luptã împotriva instalãrii sondelor pentru explorare si exploatare a gazelor de sist în judetul Vaslui si în toatã România drept “Sâmbãta în familie” – au avut loc douã proteste, unul la Vaslui si unul la Bârlad. Lângã bârlãdeni au fost cei de la Vama Verde din judetul Constanta, precum si multi activisti pentru mediu de la Iasi, Bacãu, Galati, Piatra Neamt si Bucuresti. Manifestantii si-au dat întâlnire pentru data de 19 octombrie, la Pungesti, la orele 11.00 si din nou la Bârlad, la orele 15.00 când vor sã facã lanturi umane pe terenul unde se va instala prima sondã (Silistea) si în jurul Primãriei Bârlad.
Sâmbãtã, 12 octombrie, Asociatia Noua Dreaptã din Iasi a organizat la Vaslui un protest împotriva gazelor de sist. Toti vasluienii au fost invitati pentru a salva mediul înconjurãtor, pentru a împiedica poluarea pânzei freatice cu sute de chimicale si pentru a împiedica vânzarea resurselor naturale strategice ale României pe un pret de nimic. Dar, în Parcul Copou, la orele 14.00 când era anuntatã adunarea nu au fost decât maxim 50 de persoane dintre organizatori, veniti din Iasi, Bacãu, Galati si Piatra Neamt. Chiar si asa, manifestantii au plecat în mars pânã la Statia CFR Vaslui de unde au plecat spre Bârlad, la protestul anuntat la orele 16.00.
“Sâmbãta în familie” – protest la Bârlad
Anuntat pe reteaua de socializare Facebook, protestul de pe 12 aprilie, organizat de protestatarii care de peste o lunã de zile stau în fata Primãriei Bârlad si manifestã contra gazelor de sist si fracturãrii hidraulice, a avut un ecou interesant: peste 500 de bârlãdeni si alti activisti din tarã au fost prezenti în zona Cerbul de Aur, la locul anuntat. Au venit alãturi de ei Paul Iurea, de la Vama Verde din Constanta, unul dintre cei mai cunoscuti activisti antifracking din tarã, care participã constant la emisiunile de la Realitatea TV, Zina Domintean – Galati, presedinti ai PER Iasi, Galati, Constanta, Bacãu, Bucuresti, reprezentantii Asociatiei Noua Dreaptã din Iasi, precum si Mirela Bârlãdeanu, locuitoarea din satul Izvoarele, judetul Galati, locul unde au loc cutremurele cãrora specialistii nu le gãsesc explicatii si unde se pare cã se face fracturare hidraulicã “pe sest”. S-au spus discursuri, activistii sustinuti de preotul Iulian Ghimus, de la parohia Gara Banca, au prezentat ce înseamnã fracturare hidraulicã, iar faptul cã în judetul Vaslui se va ridica prima sondã a Chevron-ului, la Pungesti, i-a pus în alertã pe toti cei care cunosc ce grave consecinte asupra mediului va avea acest lucru. Pentru a-si arãta nemultumirea si a protesta, cei peste 500 de protestatari au plecat în mars, pe trotuar, cu pancarte în mâini, cu drapele, cu bannere, strigându-si nemultumirea si chemând bârlãdenii sã li se alãture în protestul lor. S-a mers pânã la Grãdina Publicã si înapoi, la Primãria Bârlad. Aici li s-au alãturat protestatarilor membri GISC Bârlad – preotul Vasile Lãiu, gr. Nicolae Rotaru, ing. Vileta Cozar, geolog Gabriel Milan Sava si notar Lulu Fânaru. Paul Iurea, Dan Albu, toti membri GISC, Mirela Bârlãdeanu, cu totii au sustinut câte un discurs în care au anuntat cã nu vor ceda sub nicio formã si vor lupta împotriva Chevron, a fracturãrii hidraulice, a celor care au dat resursele naturale ale României unor corporatii cãrora le fac legi prin care putem fi deposedati de pãmânturi si case pentru ca ei sã scoatã bogãtiile subsolului nostru în beneficiul lor. Protestul s-a terminat în jurul orelor 19.30, prin aprinderea de lampioane, pe care tinerii protestatari le-au lãsat sã se ridice spre cer împreunã cu dorinta lor de a trãi într-un mediu sãnãtos.
Urmãtorul protest, pe 19 octombrie
Urmãtoarea “Sâmbãtã în familie” va fi pe 19 octombrie, când la orele 11.00 va avea loc un protest chiar în satul Silistea, comuna Pungesti, pe locul unde Chevron vrea sã ridice sonda de explorare pentru care a obtinut deja aviz de constructie eliberat de CJ Vaslui. “Pe 19 octombrie, Ziua Mondialã Anti-Fracturare, toatã lumea protesteazã la Pungesti, acolo unde vor sã instaleze prima sondã cât de curând! Sã fim alãturi de oamenii din Pungesti, care ne-au rugat sã îi ajutãm sã nu se producã nenorocirea la ei în comunã! Nebunia gazelor de sist este pe cale sã se dezlãntuie. Prima zonã vizatã este Vasluiul. Chevron vrea sã foreze prima sondã la Pungesti-Silistea. Terenul nu apartine Chevron si nici nu este închiriat sau concesionat. Nici vorbã de vreo expropriere. Pur si simplu Chevron, în complicitate cu Consiliul Judetean Vaslui (Dumitru Buzatu si compania) sustinut de premierul Ponta, a intrat direct pe terenuri private si începe ridicarea sondei. Vom merge acolo, la Pungesti, pe 19 octombrie si vom sta alãturi de cei de la Silistea, vom face lant uman si nu le vom da voie sã ridice sonda”, a spus Paul Iurea, sustinut de reprezentantii GISC Bârlad si de toti protestatarii din Bârlad aflati sâmbãtã în fata Primãriei. De la Silistea se va veni la Bârlad, la orele 15.00, unde va fi fãcut un lant uman în jurul institutiei pentru a marca în acest mod Ziua Mondialã Antifracking si mai ales pentru a arãta decizia poporului omân de a nu fi de acord cu gazele de sist.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu