Profesorii au intrat în grevã japonezã


Barlad Online




NEMULTUMITI Cadrele didactice, membre ale Sindicatului Liber din Învãtãmânt Vaslui, au intrat de astãzi în grevã japonezã, actiune ce va dura pânã miercuri inclusiv. Liderii sindicatului au adus la cunostintã directorilor de scoli si oficialilor din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean cã va fi declansat protestul, fãrã a se perturba activitatea didacticã, profesorii purtând o banderolã albã pe brat.
Profesorii vasluieni, asemeni colegilor din întreaga tarã, vor intra cu banderole albe pe mâini începând de astãzi, în semn de protest fatã de subfinantarea sistemului de învãtãmânt. Greva japonezã nu presupune încetarea activitãtii didactice, ci doar o formã de manifestare pasnicã a profesorilor, acestia dorind o serie de modificãri în sistemul de învãtãmânt. Protestul se va desfãsura pe o perioadã de trei zile, însã cadrele didactice amenintã cu manifestãri de o mai mare amploare, în cazul în care nu le vor fi ascultate doleantele. Principalele revendicãri impuse de cãtre profesori sunt legate de alocarea, începând cu 2014, a minimum 6% din P.I.B. pentru educatie, asa cum este stipulat în Legea Educatiei Nationale si de “vindecarea de boala birocratiei” existente în învãtãmânt. Pe lângã acestea, profesorii mai cer reintroducerea normei de predare de 16 ore pe sãptãmânã pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învãtãmânt, decontarea cheltuielilor de navetã, stimularea achizitionãrii de cãrti sau programe educationale pe suport electronic, reintroducerea sporului de doctorat, posibilitatea pensionãrii anticipate, acordarea gradatiei de merit si pentru personalul didactic auxiliar, introducerea posibilitãtii dobândirii de cãtre cadrele didactice a celei de-a doua specializãri cu finantare de la bugetul de stat, precum si adoptarea unei legi de salarizare prin care salariile profesorilor debutanti sã creascã cu 50%. Profesorii sustin cã aceasta este unica solutie pentru ca meseria lor sã devinã motivantã, iar tinerii sã fie atrasi cãtre cariera didacticã. “Este esential ca toate aceste doleante sã fie luate în calcul de cãtre guvernanti. Tot mai multi tineri fug de munca la catedrã si preferã sã plece în tãri strãine pentru un trai mai bun, întrucât cu un salariu de profesor trãiesti la limita subzistentei”, si-a exprimat nemultumirea un profesor.
Sistemul de învãtãmânt trebuie depolitizat
Pe lângã revendicãrile cerute în ceea ce priveste motivatia financiarã si reducerea birocratiei, profesorii sustin la unison depolitizarea învãtãmântului. Astfel, cadrele didactice vor ca rolul determinant în alegerea functiei de director al unitãtii de învãtãmânt sã revinã colectivului de profesori si nu factorilor politici. Potrivit personalului didactic, depolitizarea sistemului educational este cu atât mai urgentã, cu cât efectele acesteia riscã sã transforme “o redutã care luptã pentru educarea copiilor, într-o simplã masinãrie politicã lipsitã de identitate”. Prin urmare, acestia solicitã începerea urgentã a procesului de depolitizare si recâstigarea autonomiei educationale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu