Smecherii de la Chevron

Barlad OnlineCIUDÃTENIE ….Discutiile pentru obtinerea acordului de mediu pentru extragerea gazelor de sist se fac la Bucuresti, desi legal trebuiau sã aibã loc la Vaslui.
PILOSI …Chevron vrea sã sarã etape importante în obtinerea acordului de mediu pentru forajele din Pãltinis, Silistea si Popeni, fiindu-le teamã cã protestele la adresa lor se întetesc. Ajutati de unii politicieni din judet, care au fãcut presiuni La Agentia de Protectie a Mediului Vaslui, în România s-a înregistrat un nou record în materie de circuite birocratice: au fost comprimate 15 zile în care se puteau face observatii si contetatii pe marginea proiectului tehnic de forare si extragere a gazelor de sist, în doar câteva ore, asta în conditiile în care si pentru obtinerea avizului de mediu pentru un gard, un cetãtean obisnuit are de asteptat douã luni. Pentru Chevron dureazã doar câteva zile. Acest lucru a fost posibil, invocându-se zilele libere de Paste si 1 Mai
Chevron România a anuntat vineri, 27 aprilie 2013, publicul interesat cã a depus la sediul Agentiei de Protectie a Mediului (APM) Vaslui solicitarea de obtinere a acordului de mediu. Este ultima hârtie de care mai au nevoie pentru a începe forãrile în cele trei locatii din judet: Pãltinis (com. Bãcesti), Silistea (com Pungesti) si Popeni (com Gãgesti). Reamintim cã la sfârsitul lunii decembrie2012, au obtinut repede de la Consiliul Judetean (CJ) Vaslui certificatul de urbanism, fãrã ca polulatia sã fie mãcar anuntatã tinând cont de protestele vehemete care avuseserã loc la Bârlad. Folosind aceeasi tehnicã ca anul trecut, când în preajma sãrbãtorilor obtineau acordul CJ pe sest, acum vor sã sarã niste etape impotante în dezbaterea proiectului de la APM, anuntând cã au depus hârtiile pentru acordul de mediu chiar înainte pe Paste, stiind cã vasluienii sunt acum mai preocupati de cozonaci si ouã rosii decât de problemele de mediu. Mai mult, folosindu-se de zilele libere pe care guvernul Ponta le-a dat functionarilor, au comprimat perioada de 15 zile în care se puteau face observatii si contestatii la memoriul tehnic, la numai 6 ore, practic fãcând imposibil acest fapt.
Ce este acest memoriu tehnic
Pentru a obtine avizul de la APM, Chevron România a depus la dosar un memoriu tehnic prin care detaliazã metoda extragerii de sist si impactul asupra mediului. Cu alte cuvinte, dau detalii tehnice la modul cum foreazã, la adâncimea puturilor, cantitãtile de apã pe care le folsesc la foraj, substantele chimice pe care le introduc în foraj, ce se întâmplã cu apele reziduale si alte detalii tehnice. Publicul interesat, conform legii, ar avea acces la acest dosar timp de 15 zile, în care poate depune observatii si poate pune întrebãri. Având în vedere valul de proteste care au la bazã temerile cã în urma explorãrii si exploatãrii gazelor de sist mediul va fi poluat, este clar cã foarte multi vasluieni ar fi vrut sã depunã observatii. Numai cã, cei de la Chevron, în complicitate cu cei de la APM, au redus perioada de 15 zile la numai sase ore, folosind o smecherie ieftinã. Cum s-a ajuns aici si cum au reusit aceastã performantã este greu de înteles, dar având în vedere vehementa cu care Dumitru Buzatu sustine acest proiect, nu-i greu de anticipat. Dacã astã varã era în fruntea bârlãdenilor si le promitea cã alungã americanii din judet, fiindcã aduc moartea, iatã cum acum îi ajutã sã sarã etape importante pentru a da drumul la lucrãri.
Filmul evenimentelor
Pe datã de 16.01.2013, Chevron România depune solicitarea de obtinere a acordului de mediu la APM pentru a putea începe forãrile la Pãltinis, Silistea si Popeni. Cei de la APM analizeazã dosarul si cer unele lãmuriri, cum ar fi: specificarea modului de eliminare si valorificare a deseurilor, specificarea cantitãtilor de apã uzatã tehnologic la fiecare sondã, volumele habei de colectare a apei uzate, cantitatea de apã uzatã ce trebuie transportatã la statiile de epurare, modul de gestionare a gazelor interceptate a procesului de foraj si specificarea substantelor chimice periculoase. Pe data de 24.04.2013 acestia depun toate documentele cerute si APM trebuie sã fixeze în termen de 15 zile lucrãtoare data primei sedinte a comitetului de analizã tehnicã (CAT), care practic înseamnã începerea dezbaterilor publice. Numai cã, cei de la APM, dupã ce fac anuntul pe datã de 27.04.2013, pun sedinta CAT pe 29.03.2013 si lasã termen doar de o zi (mai exact sase ore) pentru ca publicul interesat sã depunã observatii. Rãspunsul oficialilor este halucinant, la întrebarea reporterilor VRN, „de ce nu s-a respectat termenul de 15 zile?”. Iatã declaratia Mihaelei Budeanu, oficial din cadrul APM: „Dacã am fi pus sedinta peste 15 zile, ar fi însemnat cã ea coincide cu a doua zi de Paste si este liber. Cum de pe 1 mai si pânã pe 6 mai suntem liberi, nu puteam pune sedinta decât luni sau marti (nr. 29 sau 30 aprilie). Dacã am fi pus sedinta pe 7 mai am fi iesit din termen. Din acest motiv, am fost nevoiti ca termenul de depunere a observatiilor sã fie asa de mic”, uitând cã legea prevede 15 zile lucrãtoare.
Concidente ciudate
În ziua de 27 aprile, când publicul putea cere dosarul Chevron, între orele 8.00 si 14.00 pentru a face observatii la modul de extractie a gazelor de sist, la APM bãtea vântul. Toatã suflarea, de la director în jos, era plecatã la o actiune în comuna Rebricea si nimeni nu putea oferi detalii celor interesati. Mai mult, pagina de internet a institutiei nu functiona, unde teoretic puteai avea acces la memoriul tehnic, pentru a putea face observatiile. „Nu este vina noastrã cã din cauza furnizorului de internet, site-ul nostru nu a functionat, iar actiunea era programatã de foarte mult timp. Cei care aveau de depus observatii la proiectul Chevron le puteau pune pe fax si nu vãd cu ce-i deranjau cã în institutie nu era directorul”, a declarat Mãdãlina Nistor, director APM.
Sedinte CAT la Bucuresti, pentru ca cei care se opun sã fie purtati pe drum
Un alt lucru deranjant este faptul cã sedintele CAT se vor tine la Bucuresti, unde 17 persoane din Vaslui trebuie sã batã drumul în capitalã. „Noi am refuzat sã facem analizele la Vaslui pentru cã nu avem specialisti pregãtiti pentru a evalua acest dosar. Acesta este motivul pentru care am declinat competenta celor de la centru” a mai spus directorul APM. Componenta CAT a fost stabilitã prin ordinul prefectului si din comisie fac parte si cei trei primari din Bãcesti, Pungesti si Gãgesti care au un mandat clar din partea consiliilor locale sã se opunã. Este cunoscut cã 14 comune au adoptat în CL hotãrâri ca pe teritoriul comunelor lor este interzisã exploatarea si explorarea gazelor de sist. Probabil, mutându-se aceste sedinte la Bucuresti, Chervron-ul mizeazã cã primarii nu vor face deplasarea în capitalã ori de câte ori este nevoie. Horatiu Cãrãusu, primarul din Bãcesti, intrigat de repeziciunea cu care se încercã sã se treacã peste dezbaterea publicã este hotãrât: „Am plecat de duminicã la Bucuresti, ca sã fiu sigur cã ajung la aceastã sedintã, unde le voi spune tuturor cã locuitorii din Bãcesti nu vor gaze de sist si sonde pe teritoriul comunei lor. Am mandat clar de la Consiliul Local si nu mã joc. Totusi este foarte curios cã joi (.n.r. 26 aprilie) au pus pe geamul primãriei cã se pot face observatii pe marginea obtinerii avizului de mediu, iar APM a stabilit doar câteva ore pentru depunerea lor. Noi am trimis punctul nostru de vedere pe fax, fiindcã nu am fi reusit sã venim de la Bãcesti cu masina în termenul scurt fixat de ei”, a spus primarul. De retinut cã din Cat doar patru persoane sunt din Bucuresti si nu întelegem de ce 17 persoane din Vaslui trebuie sã plece spre capitalã, când mai usor era ca „specialistii” din structura centralã a APM sã facã deplasarea la Vaslui. Este clar cã se doreste ca dezbaterile sã fie fãcute pe teren neutru si în termen cât mai scurt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu