Din nou, din colt în colt cu gazele din sist

Barlad Online

Ministrii statelor europene participanti la întrunirea Consiliului Europei (CE), care a avut loc sãptãmâna trecutã, au amânat încã o datã o decizie în privinta felului în care se vor face studiile de impact asupra mediului. Prin urmare, cel putin pânã în luna iulie a acestui an, este sigur cã Chevron nu va obtine nicio autorizatie de mediu pentru a începe forãrile.
Întrunirea ministrilor, la care a participat si Rovana Plumb, ministrul Mediului si Schimbãrilor Climatice, trebuia sã dea un rãspuns ferm mai multor probleme comunitare. Printre acestea si modificarea legislatiei în privinta conditiilor de emitere a autoriza- tiilor de mediu. Concret, “obiectivul initiativei consta în îmbunã- tãtirea eficacitãtii procesului, fãrã o crestere semnificativã a birocratiei”, dupã cum se aratã pe site-ul CE. Numai cã, la acest punct de pe ordinea de zi, participantii nu au ajuns la niciun consens si au hotãrât sã astepte votul comisiilor Parlamentului European, care se va da în luna iulie. Totusi, cei mai multi dintre participanti au cerut si obtinut în plen ca deciziile în acest domeniu sã fie lãsate la latitudinea statelor membre. Cu alte cuvinte, fiecare tarã va putea decide de una singurã dacã emite sau nu autorizat ii de mediu pentru orice proiect public sau privat care necesitã astfel de acte. Dar nu înainte de realizarea, dupã normative europene, a unor studii de impact asupra mediului. În ce fel se vor face aceste studii, se va decide la mijlocul anului.
Se poate sau nu fora în judet?
Pasii fãcuti pânã în prezent în domeniul legislatiei de mediu (si implicit al controversatului proiect de explorare/exploatare a hidrocarburilor neconventionale în judetul Vaslui) par a se îndrepta spre o concluzie clarã: Uniunea Europeanã dã mânã liberã României sã decidã dacã dã sau nu voie companiei Chevron sã foreze dupã gaze din sist. Cum s-a ajuns aici? Simplu: moratoriul instituit în acest domeniu a expirat încã de anul trecut, Consiliul Europei a depãsit data de 31 martie, asa cum anunta, în luarea unei decizii ferme în domeniul mediului, iar din vara acestui an începe numãrãtoare inversã pânã la momentul în care România va prelua presedintia Uniunii Europene. Dacã Chevron primeste “verde” pentru explorare, exact peste 5 ani când va fi terminat aceste operatiuni, România ar avea un cuvânt greu de spus la nivel european în ce priveste gazele din sist descoperite în subsolurile tãrilor membre. Pânã la o decizie concretã însã, opozant ii proiectului de explorare/ exploatare a gazelor din sist din toatã tara si mai ales din Bârlad au anuntat pentru aceastã sãptãmânã, mai exact pentru ziua de 4 aprilie, o serie amplã de manifestatii împotriva procedeului tehnic de lucru al gigantului petrolier Chevron.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu