Săptămâna astronomiei, la Bârlad

Barlad Online

În intervalul 24-28 aprilie, bârlădenii pot participa în fiecare seară la observații astronomice prin intermediul telescopului de la Muzeul “Vasile Pârvan”.
Ziua Internațională a Astronomiei este marcată la Bârlad printr-o serie de activități organizate și găzduite de Muzeul “Vasile Pârvan”, care se vor derula pe parcursul întregii săptămâni. În intervalul 24-28 aprilie, publicul interesat este așteptat în fiecare seară, între orele 21-23, la sediul muzeal de pe str. Republicii, nr. 235, pentru a lua parte la sesiuni de observații astronomice prin intermediul telescopului și la vizionarea de filme documentare. În ultima zi a manifestărilor, sâmbătă 28 aprilie, de la ora 18, va avea loc la Pavilionul muzeal “Marcel Guguianu” o conferință pe teme astronomice și inaugurarea aparaturii nou achiziționate.
Ciprian Vîntdevară, muzeograful organizator, ne-a declarat: “Sâmbătă, voi face o prezentare generală a proiectului de modernizare a Observatorului din cadrul muzeului, proiect sponsorizat de programul “Țara lui Andrei” în valoare de 5.000 de euro. Totodată vom inaugura aparatura achiziționată în cadrul acestui proiect. În cursul săptămânii, publicul este așteptat în fiecare seară pentru observații astronomice, în situația în care vremea va fi favorabilă, sau pentru vizionarea de filme documentare”.
Cu cei 5.000 de euro câștigați prin proiectul sus-amintit, Observatorul Bârlad a achiziționat două telescoape neautomate, o lunetă pentru transmisii video de la telescop la plasmă, o plasmă, o cameră foto pentru astrofotografie (făcute prin telescop), 30 de postere pentru sala Astroclubului “Perseus”, o cameră de ghidaj pentru astrofotografie, patru oculare pentru observații astronomice, filtre poluare luminoasă și un filtru pentru observații solare.
La evenimentul de sâmbătă vora lua parte Aurel Chirilă, de la Astroclubul “Călin Popovici” Galați, și Mirela Petrea, profesor la Colegiul Național “Gh.R. Codreanu” Bârlad.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu