Ger de crapã pietrele in localitatile din judetul Vaslui


 


 În zilele urmãtoare, pânã vineri, cod portocaliu de frig, cu temperaturi maxime, în timpul zilei, de pânã la minus nouã grade, si de minime de pânã la minus 19 grade noaptea. Senzatia de frig este accentuatã de vântul aspru, astfel încât indicele de rãcire poate fi mai scãzut chiar si cu zece grade fatã de temperatura exterioarã. Din aceastã cauzã, s-au înmultit cazurile de persoane afectate de hipotermie, numãrul celor transportati de ambulante cãtre spitale fiind deja de cinci, doar în ultimele trei zile. Angajatorii ar trebui sã asigure angajatilor care lucreazã în aer liber echipament de protectie, ceai cald si pauze pentru a se încãlzi.
Ger în toatã regula în judetul Vaslui. Deja, ieri, 30 ianuarie, a fost ridicat codul de atentionare de la galben la portocaliu, pânã vineri, 3 februarie. Temperaturile nu s-au ridicat ieri peste minus 10 grade, cât se înregistrau la ora 15, peste noapte ajungând pânã la -15, -16 grade Celsius. Indicele de rãcire reprezintã o mãsurã a temperaturii resimtite si depinde de temperatura aerului si de viteza vântului. Formula matematicã a acestui indice a fost conceputã pornind de la analiza modului în care, în situatii de temperaturi scãzute si vânt intens, stratul termic protector existent în jurul corpului uman este distrus, iar temperatura corpului devine mai apropiatã de cea a aerului înconjurător, senzatia de frig devenind mai puternicã.
Astfel, la Vaslui, la ora 10, se înregistrau minus 12 grade, dar, din cauza vântului de 4m/s, indicele de rãcire era de -15 grade, în timp ce, la Bârlad, la o temperaturã cu doar un grad mai micã, din cauza vântului de 7m/s, indicele era de -20 grade. De altfel, desi ieri spre dupã-amiazã, temperaturile arãtau, în marea parte a judetului, minus 10 – 11 grade, frigul resimtit era minus 23 – 24 grade, motiv pentru care mai multe persoane au fost transportate la spital, iar altele s-au prezentat singure la spital ori medici de familie cu diverse probleme cauzate de frig, în special cardiace, dar si cu degerãturi sau hipotermie. Dupã cazul bãtrânului de 68 de ani, gãsit vineri seara mort de frig în casã, au mai fost alte patru cazuri de hipotermie, dintre care trei ale unor persoane din mediul rural, care au fost transportate de ambulante la Unitãtile de Primiri Urgente ale spitalelor din Vaslui si Iasi. În aceste perioade cu temperaturi scãzute extreme, angajatorii trebuie sã asigure unele mãsuri minimale pentru mentinerea stãrii de sănătate a salariaților care lucrează în aer liber, inclusiv distribuirea de ceai fierbinte în cantitate de 0,5-1 litru/persoana/schimb si acordarea de pauze pentru refacerea capacitãtii de termoreglare, în spații cu microclimat corespunzãtor, dar si asigurarea de echipament individual de protectie. “În aceste zile, au demarat deja controalele pe aceastã temã la societãtile care îsi desfãsoarã activitatea în aer liber, urmãrind modul în care angajatorii respectã prevederile OUG 99/2000”, a declarat Alexandru Lãluci, inspector sef al Inspectoratului Teritorial de Muncã Vaslui. Tot din cauza vântului puternic, mai sunt portiuni de drumuri judetene pe care se adunã suluri de zãpadã, blocându-le. De aceea, în zona Bârlad, respectiv la Ciocani si Bogdana, sau la Rânceni, comuna Berezeni, trebuie intervenit zilnic pentru deblocarea drumurilor, chiar si ieri fiind blocate pe un fir, autogrederele SC Lucrãri Drumuri si Poduri SA Vaslui fiind trimise din nou în zonã pentru reglementarea situatiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu