Barlad Online
Ieri, a fost semnat contractul în urma căruia, județul Vaslui va beneficia de o finanțare Europeană de peste 120 de milioane de euro, prin care se vor construi stații de epurare noi la Vaslui, Bârlad, Negrești și va fi reabilitată stația de la Huși. Tot în acest proiect, sunt cuprinse ample lucrări de construcție sisteme de aducțiune a apei, canalizare și stații de epurare pentru mai mult de jumătate din comunele vasluiene. În același timp, proiectul de aproximativ 100 de milioane de euro privind reabilitarea sistemului de apă-canal început deja în orașele și municipiile județului a ajuns, pentru o parte din lucrări, în procedura de licitație, urmând ca, peste două săptămâni, să fie licitate și celelalte lucrări.
Alexandru CROITORU
Ieri, directorul Aquavas Vaslui, Neculai Balan, și-a pus semnătura pe un amplu proiect ce urmează să se desfășoare în județ, în viitorul apropiat. Proiectul, aprobat prin “Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020” și finanțat din fonduri europene prevede construirea de stații de epurare șI tratare a apei în Vaslui, Bârlad, Negrești șI reabilitarea stației de la Huși. Pentru aceste lucrări, banii alocațI sunt în proporție de cel mult 40%, restul banilor fiind destinațI infrastructurii din mediul rural. Pentru a beneficia de astfel de lucrări, 54 de primării din județ au depus cereri și cele care vor îndeplini condițiile de eligibilitate impuse de Uniunea Europeană vor benefica de rețele de apă și canal și, unde e cazul , de stații de pompare și tratare a apei.
Una din condițiile de eligibilitate este legată de numărul de locuitori. Asfel, localitățile cu minim 2.000 de locuitori vor beneficia și de stații de epurare și tratare, iar cele cu minim 50 de locuitori doar de sisteme de apă și canal. Pentru aceștia, sumele alocate sunt de 1.000 de euro/persoană în cazul localităților cu minim 50 de suflete și de 2.000/persoană la cealaltă categorie.
“Am primit cereri de la 54 de comune și cele care vor îndeplini toate condițiile impuse de Uniunea Europeană, vor beneficia de sisteme de apă-canal și stații de epurare. Pentru stațiile de epurare din orașe, proiectul a fost deja finalizat și urmează ca, cel târziu în luna octombrie firma care a câștigat licitația să se apuce de lucru. Avem încredere că ei vor duce lucrările la bun sfârșit mai ales că termenul de execuție este unul destul de scurt, 31 decembrie 2015 fiind ultima zi”, a spus Neculai Balan, directorul Aquavas Vaslui.
Urmează ca în următoarele două săptămâni să fie finalizat planul de lucrări, mai ales că contractul de management al proiectului, cel de reabilitare a stațiilor de tratare este deja în derulare. De lucrări și proiectare de vor ocupa două firme de renume din România și Italia. Firma Italiană a fost cea care a întocmit proiectul pentru stațiile de epurare șIitratare a apei, iar societaea românească se va ocupa de efectuarea lucrărilor. La final, italienii vor fi cei care vor pune în funcțiune stațiile și vor asigura, pentru cinci ani, buna funcținare a acestora.
“Suntem cei care am construit, la Vaslui, Centrul de Afaceri și societatea noastră are și experiența și specialiștii și dotarea necesară unor astfel de lucrări. Stația de la Vaslui, identică cu cea de la Bârlad, va avea o capacitate de 18.857 de metri cubi pe zi și va putea asigura apa potabilă pentru 75.700 de persoane, cu o mică diferență, cea de la Bârlad va avea o capacitate ceva mai mare. Au fost semnate contractele de toți cei implicațI în derularea acestui proiect urmând să obținem autorizațiile de construcție și să dăm drumul la treabă mai ales că, lucrările vor demara toate în același timp”,a spus Gheorghe Boian, director tehnic al firmei de construcție.
Continuă și proiectul de reabilitare și extindere infrastructură apă-canal
Chiar dacă a fost semnat de la sfârșitul lunii februarie, un alt proiect aflat în derulare șI finanțat, de data aceasta POS II, a cărui valoare este de aproximativ 100 de milioane de euro.
“Avem întârzieri de de două luni în ceea ce privește derularea acestui proiect numai că firma care a câștigat licitația este și cea care face proiectarea șI cea care execută proiectul, astfel încât, în caz de probleme, să fie tras la răspundere o singură entitate. Acest lucru este impus de Uniunea Europeană și noi nu putem decât să ne conformăm”, a spus Neculai Balan.
Acest proiect prevede continuarea reabilitării infrastructurii de apă-canal din localitățile urbane dar și extinderea acestora în zonele limitrofe. O parte din aceste lucrări sunt deja la stadiul de licitație, urmând ca peste două săptămâni să fie finalizată licitația și pentru celelalte lucrări.
Puțini bani la rectificarea bugetară
Conducerea Consiliului Județean Vaslui așteaptă puțini bani, în august, odată cu rectificarea bugetară. Cele mai consistente sume vor veni pe Ordonața 28 și vor fi folosite, în special, pentru finalizarea lucrărilor începute la drumurile județene aflate în reabilitare și la care lucrările sunt aproape de final.
“Nu cred că vom primi bani și din echilibrarea bugetară. Sperăm că la rectificare vom reuși să rezolvăm problemele de la Negrești și Șuletea. Și chiar dacă primarii spun că nu au bani, au fost atenționați, la începutul anului, de faptul că bani vor mai fi doar pentru cazurile deosebite, acolo unde primăriile au pierdut procese în instanță și au blocate conturile”, a spus Vasile Mihalachi, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui. (A.C.)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu