Barlad Online
La începutul lunii octombrie, în Vaslui, Bârlad si Husi vor începe lucrãrile la statiile de epurare complet modernizate si echipate dupã standardele UE. O investitie realizatã din fonduri europene, care va costa în jur de 90 milioane lei, si care va aduce un plus de civilizatie în cele mai importante orase ale judetului. La Vaslui si Bârlad, a anuntat managerul general al Aquavas, Neculai Barbu, se vor construi statii de epurare noi, pentru aproape 150.000 de locuitori, în timp ce Husul va beneficia de o statie reabilitatã si modernizatã. Vestile bune nu se opresc aici, a mai spus Barbu. Judetul Vaslui va fi inclus într-un nou program operational, “Infrastructurã mare”, finantat de UE, prin Ministerul Fondurilor Europene, prin care se vor aloca încã 130 milioane de euro pentru modernizarea sistemelor de apã si canalizare din sate, dar si lucrãri în continuare în orase. Ieri, la sediul Aquavas, reprezentantii Iasicon Iasi si Emit Group Italia, care vor construi statiile de epurare din Vaslui, Bârlad si Husi, au semnat contractele de executie cu operatorul de apã-canal, ceea ce înseamnã cã lucrurile vor merge în directia bunã.
Pe Programul Operational Sectorial (POS) Mediu, judetul Vaslui are deja aprobatã o finantare de 100 milioane de euro, pentru modernizarea si reabilitarea sistemelor de apã si canalizare si a statiilor de epurare în Vaslui, Bârlad, Husi si Negresti. Proiectul ar trebui sã se finalizeze în decembrie 2015, desi, recunoaste conducerea Aquavas, sunt unele rãmâneri în urmã fatã de ceea ce se stabilise initial. Noutatea absolutã o constituie faptul cã, pe lângã finantarea initialã, Aquavas a avut o vizitã a diviziei de consultantã a BERD, care va finanta în judet un alt mare proiect de investitii, de 120-130 milioane de euro, din care mai bine de jumãtate vor fi investiti în mediul rural, în sisteme de apã si canalizare. “Sunt deja în studiu 54 de comune, la care vom vedea câte corespund cerintelor stabilite de Uniunea Europeanã, conditiile de eligibilitate. De exemplu, vorbim de comune de peste 2.000 de locuitori, la care finantãrile pe canalizare-epurare, de exemplu, nu pot fi mai mari de 2.000 de euro pe locuitor. Vedem acum, împreunã cu Consiliul Judetean, care sunt comunele care vor fi eligibile pentru noul program si sperãm ca, pânã la jumãtatea anului viitor, sã avem pregãtite documentatiile, pe care sã le trimitem spre analizã la Comisia Europeanã”, a mai spus Barbu. În perioada imediat urmãtoare, vor începe lucrãrile la noile statii de epurare din Vaslui si Bârlad, în timp ce statia de la Husi va fi modernizatã si reabilitatã. La Negresti este deja începutã lucrarea la o nouã statie de epurare, prin finantarea de la Consiliul Judetean, proiectul fiind realizat în procent de 35%. “Sunt unele întârzieri, documentatia tehnicã nu a fost predatã la timp, mai sunt proceduri de verificare, dar sper sã recuperãm întârzierile”, spune Barbu.
Iasicon a promis cã, pânã la finele anului viitor, finalizeazã statiile de epurare noi de la Vaslui si Bârlad
Prezent la sedinta de la Aquavas, directorul tehnic al Iasicon Iasi, Georghe Bãean, firma care a câstigat licitatia pentru realizarea statiilor de epurare din Vaslui, Bârlad si Husi, alãturi de consortiul italian Emit Group, a spus cã pânã la finele anului 2015 se vor termina lucrãrile la cele trei statii, din care douã vor fi construite de la zero, în timp ce la Husi se va face o reabilitare a statiei. “Este o finantare importantã, de 20 milioane de euro, pe care ne angajãm sã o terminãm la timp. Avem lucrãri importante finalizate în judetul Vaslui, inclusiv Centrul de Afaceri sau groapa ecologicã de la Rosiesti, asa cã vom lucra foarte bine pe acest proiect mare. Avem peste 600 de angajati, dotãri tehnice de ultimã generatie, putem realiza aceste obiective în termenul propus”, a spus Bãean. Cele douã statii de epurare noi, de la Vaslui si Bârlad, vor deservi în jur de 150.000 de locuitori, fiind realizate dupã cele mai noi tehnologii în domeniu. Ambele statii vor fi realizate de la zero în locul actualelor statii de epurare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu