REVOLUTIE! Protest impotriva gazelor de sist la Barlad 28 februarie2013

Barlad Online

Azi în Bârlad, mâine în toatã tara!
DEMONSTRATIE Ieri, prin participarea a peste 8000 de bârlãdeni si reprezentanti din câteva judete la marsul de protest organizat de GISC Bârlad împotriva exploatãrii gazelor de sist prin metode neconventionale, a fost predatã o lectie de civism politicienilor care se cred “alesii” lui Dumnezeu si nu ai oamenilor pe care îi reprezintã. S-a demonstrat cã societatea civilã bârlãdeanã nu este condusã si coordonatã de politicieni. Desi deputatul Adrian Solomon a transmis bârlãdenilor sã stea acasã, acestia i-au demonstrat cã nu sunt la cheremul lui, venind la marsul de protest într-un numãr impresionant.. Oamenii din tot judetul spun NU gazelor de sist, în timp ce politicienii alesi de ei spun DA, emitând certificate de urbanism pe bandã rulantã pentru Chevron. Bârlãdenii sunt decisi sã continue cu protestele, urmãtorul fiind programat pe 4 aprilie. Spre disperarea lui Adrian Solomon care deja, prin omul sãu de încredere, Marius Chitiga, a amenintat pe cei din GISC cã au transformat marsul în protest si cã vor da socotealã, luând la misto, în stilul caracteristic protestul bârlãdenilor. Vasluiul anuntã cã, pe 23 martie, fix la un an de la primul protest de la Bârlad, va organiza primul miting anti-Chevron din resedinta de judet.
La manifestatia organizatã ieri de Grupul de Initiativã al Societãtii Civile (GISC) Bârlad au participat peste 8.000 de persoane, cu mult mai mult fatã de anul trecut când totul a fost cu iz “politic”, principalul beneficiar al acestor manifestãri fiind deputatul Adrian Solomon. Bârladul a fost ieri polul manifestãrilor împotriva gazelor de sist si al companiei Chevron în România. Alãturi de bârlãdeni au mai fost câtiva vasluieni inimosi din galeria echipei de fotbal FC Vaslui, precum si delegati din judetele Galati, Iasi, Constanta, Buzãu, Hunedoara, Bihor, Timisoara, Vrancea si foarte multi din Bucuresti, din partea organizatiilor ecologiste care protesteazã în Piata Universitãtii în permanentã. Dupã ce au parcurs pe jos, sub supravegherea Politiei si a Jandarmeriei, distanta dintre Fabrica de Confectii si Piata Civicã din Bârlad, manifestantii s-au oprit în fata Primãriei din localitate, unde au dat citire unei proclamatii împotriva exploatãrii gazelor de sist.
“Hotii, hotii, trãdãtorii!”
Cei care au fost prezenti la manifestare au dorit ca membrii GISC sã le vorbeascã, în cele 15 minute aprobate de primarul municipiului Bârlad pentru a stationa în Piata Civicã, de pe scãrile Primãriei Bârlad, pentru cã Primãria este a oamenilor si nu proprietatea vreunui partid politic. S-a dat citire unei proclamatii, iar un copil de 9 ani a citit un protest împotriva politicienilor care nu le asigurã un viitor sigur, asa cum pãrintii lor le-au asigurat. Proclamatia cititã de un reprezentant al GISC va ajunge la factorii de decizie – respectiv Presedintie, Guvern, DNA si Parchetul General – pentru cã sunt chestiuni grave care încalcã legea. “Jos Chevron!”, “Nu ne distrugeti viitorul!”, “Chevron este cel mai urât vis american. Cetãteni, treziti-vã!”, “Chevron, go home!” sau “Bârlãdeni, salvati viitorul copiilor vostri!” sunt doar câteva dintre mesajele afisate de protestatarii care au mãrsãluit pe strãzile Bârladului, în acordurile imnului national “Desteaptã-te, române!”. S-a strigat împotriva alesilor locali, bârlãdenii realizând cã au fost mintiti si manipulati politic, “Hotii, Hotii, Trãdãtorii! Huo!!”,”Ole, Ole, Ole, Solomon azi esti trist cã suntem împotriva gazelor de sist!”, au fost câteva dintre lozincile strigate de manifestanti. Participantii si vorbitorii din alte judete l-au criticat pe premierul Victor Ponta, despre care spun cã si-a schimbat atitudinea cu privire la acest subiect. “Am fost pãcãliti de politicieni. Chiar domnul Victor Ponta când era în Opozitie, era împotriva exploatãrii gazelor de sist, iar acum colaboreazã cu Chevron. Nu putem accepta asa ceva. Dacã tinem la viitorul copiilor nostri, e de datoria noastrã sã protestãm. Sper ca vocea noastrã sã fie auzitã”, a declarat unul dintre protestatari.
Unde-s politicienii de altãdatã?
Totodatã, protestatarii le-au cerut politicienilor vasluieni sã li se alãture. Niciunul dintre politicienii vasluieni, prezenti la marsurile similare de anul trecut, nu a mai participat, ieri la manifestarea organizatã la Bârlad. “Prin aceastã proclamatie – protest, nu am cerut nimic altceva decât sã fim consultati, ca si societate civilã, pe marginea acestui subiect atât de important, explorarea si exploatarea gazelor de sist prin metoda fractionãrii hidraulice. Din toate consultãrile si discutiile pe care le-am avut pânã acum cu specialisti în domeniu, lucrurile sunt foarte grave. Pânã acum, materialele prezentate de GISC în diversele întâlniri publice nu au fost demontate de nimeni. De aceea, nu putem sã acceptãm sã fim victimele celor de la Chevron, care sunt foarte hotãrâti sã înceapã treaba. Ei sunt siguri de acest lucru pentru cã au sprijin din partea celor care ne reprezintã, de la cel mai înalt nivel si pânã la nivelul autoritãtilor locale”, a declarat unul dintre membrii GISC Bârlad, gr. (r) Neculai Rotaru. Proclamatia va fi înaintatã de Grupul de Initiativã al Societãtii Civile (GISC) Bârlad cãtre Presedintie, Guvern, Parchetul General si chiar Directia Nationalã Anticoruptie. Protestul celor peste 8.000 de oameni s-a încheiat printr-un mars pe bulevardul principal din Bârlad, pânã în fata Grãdinii Publice din municipiu. Aici reprezentantii GISC Bârlad au multumit participantilor la mars, au spus o rugãciune si, împreunã cu fortele de ordine, care au fost destul de numeroase, au asigurat plecarea participantilor în liniste spre case. Marsul a fost considerat un succes deosebit, iar jandarmii si politistii prezenti au spus cã nu s-a înregistrat nici un incident.
Solomon, prin consilierul local Chitiga, a amenintat GISC-ul!
La manifestarea din fata Primãriei Bârlad, acolo unde participantii la mars au oprit pentru 15 minute, timp în care de pe scãrile Primãriei s-a dat citire Proclamatiei de protest, a fost prezent si consilierul local Marius Chitiga, din PSD, finul de cununie, omul de încredere si seful de cabinet al deputatului Adrian Solomon. Acesta a monitorizat atent timpul în care s-au tinut discursurile si a început sã tipe isteric la membrii GISC cã l-au depãsit cu … trei minute! S-a arãtat “revoltat” de faptul cã “au fost folosite scãrile Primãriei” drept scenã pentru discursuri si nu masina care era programatã drept scenã, amenintând organizatorii cu politia si amenzi! Mai mult, deputatul Adrian Solomon a luat complet în derâdere marsul de protest si pe organizatori, în stilul caracteristic, bãscãlios. La telefon, când a fost contactat, el a negat vehement cã ar fi anuntat politia, a spus cã a primit pozele de la manifestare si cã nici pomenealã sã fie 8000 de manifestanti, ci cu mult mai putini. “Bãi, voi de la Vremea Nouã ati adus pe golanii ãia de la galeria FC Vaslui. Stiu eu, ati vorbit cu Ovidiu Tiron, i-ati spus cã aduceti 200 de oameni! Pãi, e frumos asa? Voi stiti care e diferenta dintre Stefan cel Mare, Adrian Nãstase si gr. Rotaru? Stefan cel Mare l-a transformat pe Burcel în Movilã, Adrian Nãstase pe tintã în targhet si gr. Rotaru pe marsul de protest în miting de protest, bãi! Ha ha ha!”, a fost reactia deputatului Adrian Solomon, care anul trecut plângea cu lacrimi de crocodil si cu fetita lui în brate, cã Chevron ne otrãveste apa si ne va omorî. Acum râde cu gura pânã la urechi!
Noi manifestatii de protest!
Vã reamintim cã cei din Consiliul Judetean (CJ) Vaslui au eliberat, în ultima lunã, trei certificate de urbanism pentru tot atâtea perimetre din judetul Vaslui unde compania americanã Chevron intentioneazã sã facã prospectiuni pentru o posibilã exploatare a gazelor de sist. Chevron detine în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad si trei perimetre în judetul Constanta, respectiv Vama Veche, Adamclisi si Costinesti. Acordurile pentru cele trei perimetre de la malul Mãrii Negre vizeazã explorarea, dezvoltarea si exploatarea perimetrelor. Compania intentioneazã sã înceapã în a doua jumãtate a acestui an forarea unui put de explorare la perimetrul de gaze de sist de la Bârlad si va initia studii seismice pentru cele trei perimetre din judetul Constanta. Ieri alãturi de bârlãdeni au fost si cei din Constanta, de la Asociatia “Vama Verde”, reprezentatã de Paul Iurea. Au mai fost fizicianul român George Epurescu, presedintele Organizatiei “România fãrã ei”, Zina Dominteanu din Galati, Marina Stefan – din Bucuresti, reprezentantii Asociatiei “Vira” etc. Toti au precizat cã Bârladul a fost ieri fruntea tãrii, cã a avut loc cea mai mare manifestare anti-Chevreon si gaze de sist din România de pânã acum si cã lucrurile nu se vor opri aici ! Pe 23 martie, la Vaslui va avea loc o altã manifestare de amploare împotriva exploatãrii gazelor de sist, exact la un an de la prima manifestare organizatã la Bârlad, iar pe 4 aprilie, va fi organizat încã un mars de amploare la Bârlad, tot pe aceastã temã, membrii GISC precizând cã, dacã este nevoie, pânã când populatia va constientiza ce dezastru ecologic ne asteaptã, se vor face oricâte actiuni de protest este nevoie “chiar si în fiecare sãptãmânã dacã este nevoie”, a spus protopopul de Bârlad pr. Vasile Lãiu.
Consiliile locale spun NU, Consiliul Judetean doarme!
POLITICÃ În delicata problemã a exploatãrii gazelor de sist din judetul Vaslui, actiune sustinutã de mai bine de un an de cãtre gigantul american Chevron, autoritãtile locale au o atitudine mult mai transantã decât conducerea judetului. Dupã ce mai multi primari s-au declarat împotriva exploatãrii gazelor de sist prin metoda fractionãrii hidraulice, a venit si rândul primarului din Pungesti sã ia în discutie în sedintã de consiliu local aceastã problemã, în urma deliberãrilor votându-se în unanimitate interzicerea exploatãrii prin aceastã metodã neconventionalã. Conducerea Consiliului Judetean (CJ) nu a luat atitudine pânã în acest moment, desi în urmã cu câteva luni Dumitru Buzatu se bãtea cu pumnul în piept cã este cel dintâi dintre anti-Chevronisti. Se pare însã cã la CJ sunt mai multi corcodusi decât stejari.
Desi cu pasi mãrunti, lupta împotriva planului companiei Chevron începe sã ia amploare. Tot mai multe consilii locale interzic exploatarea gazelor de sist prin metoda fractionãrii hidraulice pe raza comunei lor. În cadrul sedintei de consiliu local de ieri de la Pungesti, cei treisprezece consilieri au votat în unanimitate proiectul propus de primarul Mircia Vlasã. “Membrii Consiliului Local Pungesti, la sedinta ordinarã din 27.02.2013, au votat în unanimitate pentru interzicerea explorãrii si exploatãrii gazelor de sist.”, a declarat Mircia Vlasã. Dacã în mai multe comune s-a luat în discutie inclusiv organizarea unui referendum pentru a afla pozitia oamenilor, conducerea CJ Vaslui pare sã nu dea doi bani pe ceea ce vor cetãtenii care, prin votul lor, i-a acordat puterea de a decide. Asta desi în urmã cu câteva luni, chiar Dumitru Buzatu, presedintele CJ, se bãtea cu pumnul în piept cã va face tot ce îi stã în putintã pentru a împiedica planul celor de la Chevron. Vãzându-se cu sacii în cãrutã, odatã trecute alegerile, a renuntat la aplombul cu care milita pentru protejarea vasluienilor. Mai mult, CJ i-a dat Chevronului dreptul de a amplasa instalatii de foraj în vederea explorãrii gazelor de sist în comuna Bãcesti, satul Pãltinis. Certificatul de urbanism i-a revoltat pe localnici care sunt de pãrere cã ar fi trebuit consultati în acest sens. Acestia se declarã împotriva explorãrii, cu toate cã au primit numeroase promisiuni de la reprezentantii companiei americane. În aceste conditii, putem trage concluzia cã într-adevãr democratia este un mit, soarta cetãtenilor fiind trasatã de o mânã de oameni iresponsabili si interesati de propriile beneficii, care nu se sinchisesc sã plece urechea la doleantele celor pe care îi reprezintã. Cã puterea apartine poporului este o utopie nu mai reprezintã o noutate, dar se pare cã de data aceasta cetãtenii au fost vigilenti si au luat atitudine, în încercarea de a demonstra contrariul.
Startul a fost dat în comuna Iana
Primii care au luat atitudine împotriva exploatãrii gazelor de sist pe teritoriul comunei au fost cetãtenii din Iana, care, încã din luna noiembrie a anului trecut, si-au arãtat dezacordul fatã de aceastã metodã distructivã de exploatare, chiar dacã li s-a promis marea cu sarea, respectiv locuri de muncã si alte beneficii pentru comunitate. La rândul sãu, Neculai Nixon Ibãnescu, primarul comunei Gherghesti, a doua comunã vasluianã care deja, prin hotãrâre a consiliului local, s-a declarat împotriva exploatãrii gazelor de sist prin metoda fractionãrii hidraulice pe teritoriul comunei, a declarat la momentul adoptãrii hotãrârii cã: “Poate, pentru prima datã, toti consilierii locali au fost de acord cu o initiativã a primarului, cea care priveste interzicerea exploatãrii gazelor de sist în zonã. Asta dovedeste cã, în problemele majore ale comunitãtii, putem fi uniti în evitarea unei posibile viitoare catastrofe ecologice, de pe urma cãreia sã aibã de suferit si urmasii nostri.” Un alt primar, cel al comunei Gãgesti, Costicã Stupu, altã zonã “bifatã” de Chevron pentru viitoare lucrãri de explorare si exploatare, s-a declarat la rândul sãu reticent fatã de “binefacerile” promise de americani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu