Barlad Online
SÃRBÃTOARE…Teatrul “Victor Ion Popa” din Bârlad aniverseazã în aceastã lunã 60 de ani de activitate. Ziua de 28 decembrie 1955… Dacã pentru multi dintre noi este doar o zi (trecutã!) ca oricare alta din calendar, pentru Teatrul “Victor Ion Popa” aceasta a reprezentat linia de start într-o viatã pe care i-o dorim infinit mai lungã decât cei 60 de ani care au trecut pânã acum! În acea searã minunatã, gongul dãdea pentru prima oarã emotii tuturor, iar cortina se ridica dezvãluind o lume în care imaginatia si visarea nu au nicio îngrãdire. Primul spectacol a fost “Mielul turbat”, de Aurel Baranga, în regia lui Sicã Alexandrescu. La sãrbãtoarea teatrului bârlãdean vor participa actorii Ion Caramitru si Horatiu Mãlãiele, care vor juca pentru bârlãdeni spectacolul “Caramitru-Mãlãele, câte-n lunã si în stele”, cu participarea violoncelistului Adrian Naidin.
La începutul secolului al XX-lea, arta teatralã bârlãdeanã, desi prezentã în viata comunitãtii, stãtea încã sub auspiciul nefavorabil al instabilitãtii si amatorismului. Treptat, se netezeste calea cãtre aspiratii mai înalte, ca aceea a înfiintãrii unui teatru profesionist. Acest deziderat devine realitate palpabilã în seara zilei de 28 decembrie 1955, când are loc spectacolul inaugural al Teatrului de Stat Bârlad, cu piesa (jucatã în premierã pe tarã) “Mielul turbat”, de Aurel Baranga, în regia lui Sicã Alexandrescu. Primele mãrturii despre existenta unui nucleu al artei teatrale la Bârlad dateazã din 1860, când prof. Ion Popescu, directorul de atunci al Scolii primare nr. 1, cerea printr-un raport ca “Ion Smeu, adjunctul clasei a II-a, sã fie scos din învãtãmânt întrucât joacã pe scena teatrului local, unde era angajat cu contract si salar.” Din alte documente ale vremii, pãstrate la Muzeul “Vasile Pârvan”, se constatã cã, începând cu prima jumãtate a secolului al XIX-lea, exista o salã de teatru la Bârlad, unde jucau elevii diferitelor scoli si unde dãdeau spectacole publice trupele sosite în turneu în mica urbe moldavã. Publicul bârlãdean s-a putut bucura de prezenta în mijlocul sãu a câtorva nume legendare ale teatrului românesc, precum Matei Millo, Aristitzza Romanescu sau Constantin Nottara.
Cum a devenit Teatrul de Stat – Teatrul “V.I.Popa” din Bârlad
Cu prilejul unui an de activitate, în 1956, Teatrului de Stat din Bârlad i se conferã, la cerere, numele eminentului om de culturã, fiu al Bârladului, Victor Ion Popa. Acest eveniment a fost marcat de spectacolul cu piesa “Take, Ianke si Cadîr”. Textul a constituit, de-a lungul anilor, garantul succesului, înregistrând peste 600 de reprezentatii, fiind reluat în cinci variante de montãri scenice, în repertoriul permanent. Dar teatrul bârlãdean a fost promotorul unor spectacole extraordinare, în timpul organizãrii unui colocviu unic în România. Din dorinta realizãrii unor spectacole de înalt nivel artistic si a confruntãrii publicului cu cele mai noi provocãri si probleme ale creatiei teatrale, a fost initat în 1976 “Colocviul tinerilor regizori din teatrele dramatice”, manifestare de larg interes în rândul oamenilor de teatru, si nu numai, sistat dupã cinci editii de cãtre oficialitãtile comuniste din “prudentã ideologicã”. În cadrul colocviului organizat în 1995, a fost pentru prima datã decernat Marele Trofeu de Regie spectacolului “Scaunele”, de Eugen Ionescu, în regia lui Dorin Mihãilescu.
Bârlãdeni, poftiti la teatru!
Pentru a sãrbãtori cei 60 de ani de teatru, actorii au pregãtit câteva momente speciale, si anume: pe 12 decembrie, la orele 17.30, în foaier, va avea loc deschiderea manifestãrilor dedicate celor 60 de ani de teatru la Bârlad. La orele 19.00, va avea loc premiera spectacolului “Jocul de-a vacanta”, de Mihail Sebastian, în regia lui Gheorghe Balint si scenografia Adrianei Raicu. Pe 13 decembrie, la orele 11.00, în foaier, va avea loc o întâlnire cu iubitorii de teatru, iar, la orele 19.00, sunteti asteptati la spectacolul “Caramitru-Mãlãele, câte-n lunã si în stele”, cu participarea violoncelistului Adrian Naidin.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu