Amenzi de zece ori mai mari, pentru soferii care nu poartã centuri de sigurantã

Barlad Online

DRASTIC… Legea circulatiei, care va intra în vigoare de anul viitor, prevede pedepse drastice pentru soferii neatenti si indisciplinati. Soferii se vor gândi de douã ori înainte de a lua decizia de a vorbi la telefon în timp ce se aflã la volan. Potrivit noului Cod Rutier, dacã vor fi prinsi vorbind la telefon în timp ce conduc un autoturism, riscã amenzi în cuantum de 1.600 de lei, la fel ca si în cazul în care vor fi depistati cã nu poartã centura de sigurantã, de zece ori mai mult decât amenzile de pânã acum. Noul Cod Rutier mai prevede cã dacã un sofer se aflã la volan sub influenta bãuturilor alcoolice, având o îmbibatie alcoolicã cuprinsã între 0,2-0,5 g/l alcool pur în sânge, respectiv 0,15 – 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat – frecvent întâlnitã pe soselele din judetul Vaslui! – este sanctionat cu amenda prevãzutã în clasa a V-a de sanctiuni (21 la 50 puncte-amendã) si cu suspendarea exercitãrii dreptului de a conduce pentru o perioadã de 180 de zile. În cazul în care îmbibatia alcoolicã este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la unu la cinci ani.
Depãsirea limitei de vitezã cu 51 pânã la 60 de kilometri pe orã se sanctioneazã cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse între 9 si 20 de puncte amendã, adicã între 720 si 1.600 de lei. În plus, se ridicã si permisul de conducere pentru 90 de zile. În cazul depãsirii limitei de vitezã cu peste 60 de kilometri pe orã, se aplicã amenzi din clasa a V-a, care implicã sanctiuni cuprinse între 21 si 50 de puncte amendã (între 1.680 si 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile. În cazul în care depãsirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe orã se soldeazã cu un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale, se aplicã sanctiuni din clasa a VI-a, care implicã de la 51 pânã la 120 de puncte de amendã (între 4.080 si 9.600 de lei), la care se adaugã suspendarea permisului pentru un an. În cazul în care accidentul se soldeazã cu victime, perioada de suspendare a permisului se dubleazã la doi ani.
Nu acordati prioritate sau treceti pe rosu? Rãmâneti trei luni fãrã permis!
Potrivit noului Cod Rutier, vor fi sanctionati cu 9 pânã la 20 de puncte-amendã si suspendarea permisului pânã la trei luni numai soferii care nu acordã prioritate, depãsesc sau trec pe rosu si provoacã un accident rutier soldat exclusiv cu pagube materiale. În cazul în care un sofer nu îsi achitã amenda în termen de 30 de zile, permisul de conducere îi este suspendat. Suspendarea efectivã a permisului are loc, însã, dupã alte 15 zile de la comunicarea dispozitiei de suspendare. Sumele aferente amenzilor percepute pentru contraventii rutiere vor fi vãrsate într-un cont unic deschis la Trezorerie, din care vor fi transferate ulterior cãtre primãrii si care va fi verificat de cãtre Politie. Amenda maximã, de 9.600 de lei, va fi aplicatã soferilor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea feratã, atunci când semnalele acustice si vizuale sunt pornite. De asemenea, cu 9.600 de lei vor fi sanctionati si soferii care sunt implicati în accidente rutiere si au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie în aerul expirat. Soferii care se încumetã sã treacã pe culoarea rosie a semaforului vor fi sanctionati cu amenzi de 4.000 de lei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu