Pitit dupã copaci, Titi s-a uitat cum fostul sãu “partener” e cobârât în groapã

Barlad Online
DEROGARE…PSD s-a zbãtut ca Viorel Dumitrasc, constructorul lor de casã care s-a sinucis, sã beneficieze de o slujbã religioasã
MISTER….Titi Constantinescu a asistat, ascuns dupã copaci, la înmormântarea fostului sãu partener de afaceri, care s-a spânzurat de frica procurorilor DNA. Prezenta discretã a fostului primar se poate justifica si prin faptul cã, lumea din Bârlad îl vede drept cãlãul care l-a împins pe constructor sã-si punã steangul de gât. Nici sefii PSD de la Vaslui nu au fost prezenti, desi Dumitrasc a fost unul dintre membrii marcanti ai partidului, ocupând pe rând fuctia de viceprimar si consilier local. A abandonat politica dupã ce au apãrut marile proiecte finantate din bani europeni, pe care le-a acaparat cu ajutorul fostului pimar si nu numai. Din aceastã cauzã au ajuns în fata procurorilor acuzati de fapte de coruptie. Totusi, influenta PSD s-a cunoscut. Dumitrasc a beneficiat de o slujbã religioasã, desi pentru sinucigasi practica crestinã interzice acest drept. Totul s-a putut datoritã unei dispense speciale emisã de Episcopul Husilor, Preasfintitul Corneliu Bârlãdeanu, la sugestia protopopului de Bârlad, Vasile Lãiu. Acesta din urmã a fost si autorul unei scene desprinse parcã din film. La o sedintã cu toti preotii protopopul a cerut colegilor sãi, sã spunã în bisericã, bârãdenilor, cã Titi Constantinescu este nevinovat, iar procurorii si judecãtorii au actionat împotriva sa îndemnati de Necuratul. Este primul caz în judet când un sinucigas este primit în bisericã, iar slujba de înmormântare i s-a fãcut integral. De acest tratament nu a beneficiat nici mãcar doctorul Augustin Ilies, cetãtean de onoare al Vasluiului.
La Biserica “Sf. Ioan” din Bârlad, pe 5 decembrie, a fost slujba de înmormântare a fostului om de afaceri Viorel Dumitrasc. Slujba de înmormântare a început la orele 12.00, chiar în bisericã, desi toatã lumea crestin-ortodoxã stie cã pentru un sinucigas, spânzurat în special, nu se face slujbã în bisericã, ci doar la groapã. Iatã ce spune regulamnetul BOR: “Atât Biserica Ortodoxã, cât si cea Romano-Catolicã, spun cã nu se face slujbã, deoarece sinuciderea este cel mai mare pãcat fatã de sine, cãci prin ea omul îsi închide definitiv calea spre pocãintã. Sinucigasul dã dovadã de necredintã sau o credintã bolnavã. Cu toate acestea si sinucigasilor li se face pogorãmântul în prezenta unui preot. Însã preotul nu are voie sã facã decât o înmormântare restrânsã. Potrivit hotãrârii Bisericii Ortodoxe Române nr. 506, din anul 1949, privind înmormântarea sinucigasilor, <<slujba trebuie sã fie fãcutã numai de cãtre un singur preot si nu în locasul sfintei biserici, ci pe marginea gropii, iar preotul sã poarte numai epitrahilul, sãvârsind slujba dupã ritual redus. Sã nu se tragã clopotele si sã nu se tinã cuvântãri.>>. Serviciul religios constã într-o rugãciune scurtã care se spune pentru toti mortii”, se precizeazã pe site-ul crestinordox.ro. Dacã se spânzurã un om sãrac sau unul care nu a fãcut donatii Bisericii ( a se citi contributia anualã), nu existã nicio derogare. Cu totul altfel s-a comportat Biserica Ortodoxã Românã în cazul acesta, deoarece pentru Viorel Dumitrasc s-a putut da o derogare, evident cã nu degeaba! Sinucigasul Dumitrasc a avut parte de o înmormântare “ca la carte”, cu doi preoti, cu slujbã în bisericã, cu clopote si tot tacâmul. Singura regulã respectatã a fost cã nu s-au tinut discursuri!
PSD – marele absent de la înmormântare….Titi, dupã copaci!
La slujba de înmormântare a lui Viorel Dumitrasc au participat peste 200 de persoane, majoritatea salariati ai SC Urbanproiect, multi membri ai Clubului Rotary Bârlad si câtiva prieteni. Din partea PSD Bârlad a participat doar deputatul Adrian Solomon, doi consilieri locali si unul judetean. S-a remarcat absenta de la înmomântarea lui Viorel Dumitrasc a principalilor lui colaboratori, parteneri si prieteni de afaceri: presedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, vicepresedintele Vasile Mihalache, primarul actual Marin Bunea, viceprimarul Dorin Apostu, sefii de servicii din Primãria Bârlad si constructorii din Bârlad sau Murgeni… Toti cei care au avut cu Dumitrasc si firma sa colaborãri sau lucrãri în subantreprizã, pe care acum le cerceteazã asiduu DNA, au lipsit de la înmormântare. Fostul primar al Bârladului, cel care este practic autorul moral al sinuciderii lui ViorelDumitrasc, a fost prezent la înmormântare, dar extrem de discret. În sensul cã a venit însotit de Crisitna Andrei, consoarta sa, iar când a vãzut presa la poarta bisericii, a stat ascuns în masinã. La plecarea de la bisericã a încercat sã meargã în ultimul rând al cortegiului, dar fiind observat de presã, s-a ascuns dupã consilierul judetean Eduard Anghelutã si, apoi, s-a refugiat în masinã, nu înainte de a râde cu gura pânã la urechi de jurnalisti. La Cimitirul “Eternitatea”, profitând cã jurnalistii erau atenti la înmormântare, Titi s-a ascuns dupã un copac si a urmãrit cu atentie, fãrã sã verse nicio lacrimã, cum bunul sãu amic si partener de afaceri era coborât în groapã. Dupã ce a fost înmormântat, în prezenta a aproape 100 de persoane care au mers si la cimitir, peste trupul lui Viorel Dumitrasc, un foarte bun inginer si un constructor care si-a lãsat amprenta pe mai toate investitiile de dupã Revolutie în Bârlad si în Vaslui, a fost pus capacul. Nu si peste afacerile pe care acesta le-a derulat, taman cu cei care au lipsit de la înmormântare sau se ascudeau de rusine, sã nu dea ochii cu opinia publicã. Dumnezeu sã-I ierte!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu