Salariile bugetarilor vor fi majorate cu 7,4% de la 1 decembrie 2012

Barlad Online

Salariile bugetarilor vor fi majorate, de la 1 decembrie, cu 7,4% faţă de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2012, banii urmând să intre efectiv în plată în ianuarie 2013.
Aceasta este a doua etapă de majorare a salariilor bugetarilor stabilită prin Ordonanţă de Urgenţă 19/2012 a Guvernului Ponta în vederea recuperării reducerilor salariale din iunie 2010. Prima etapă de majorare a fost în iunie, când salariile bugetarilor au crescut cu 8% faţă de nivelul din mai.
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat, la începutul lunii mai 2010, că fondul de salarii pentru aparatul bugetar va fi redus cu 25% de la 1 iunie 2010.
Astfel, salariile şi alte drepturi de care beneficiau angajaţii din sectorul bugetar au fost diminuate cu 25% prin Legea nr. 118/2010 privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, cu modificările şi completările ulterioare.
Această diminuare a fost recuperată parţial în ianuarie 2011, când, prin Legea nr. 285/2010 privind salarizarea în anul 2011 a personalului plătit din fonduri publice, cuantumul brut al salariilor de bază a fost majorat cu 15%.
Măsură anunţată în mai 2010 a fost luată în contextul în care Memorandumul României cu Uniunea Europeană impunea concedieri şi reducerea cheltuielilor.
Astfel, pentru asigurarea respectării ţintei de deficit bugetar din Anexa la Memorandumul Suplimentar cu CE rezulta că Guvernul României va trebui să asigure o reducere cu 25 la sută a salariilor din sectorul bugetar, dar şi a ‘sporurilor şi altor plăţi de natură salarială pentru toţi salariaţii din sectorul public, începând de la 1 iunie 2010′.
Ulterior, sindicalişti afiliaţi la Cartel Alfa şi CNSLR-Frăţia au organizat pichete în faţa prefecturilor, protestând împotriva măsurilor de austeritate pe care Guvernul le-a luat. De asemenea, în unele judeţe, poliţişti membri ai Federaţiei Sindicatului Naţional al Poliţiştilor (FSNP) au protestat prin modalitatea reducerii substanţiale, cu 25%, a activităţii normale.
În luna iunie 2012, Guvernul Ponta a anunţat creşterea salariilor bugetarilor cu 8%, lucru care a fost convenit cu oficialii Fondului Monetar Internaţional, ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale.
AGERPRES.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu