COPIII DIN VASLUI, SCLAVI LA CIOBANI

Barlad Online

Ciobani din Galati, cercetati dupã ce au exploatat prin muncã zeci de persoane pe care le sechestrau si violau. Printre victime se numãrã si copii din judetul Vaslui. Au fost bãtuti, înfometatI si pusi la muncã pânã la epuizare. Cosmarul lor s-a încheiat, ieri dimineatã, dupã o actiune în fortã a oamenilor legii.
TEROARE. Mai multi ciobani din judetul Galati sunt cercetati pentru sclavie, lipsire de libertate si viol, fiind acuzati cã au racolat peste 40 de persoane, inclusiv copii, din familii sãrace, pe care le-au obligat sã munceascã la stâne, fãrã a le permite sã plece de acolo. Calvarul acestor oameni s-a încheiat, ieri dimineatã. Politistii de investigatii criminale, împreunã cu politisti de ordine publicã si cu sprijinul Serviciului de Interventie Rapidã, au fãcut sapte perchezitii în judetul Galati, la stâne, saivane si grajduri. În urma descinderilor, 24 de persoane au fost duse la audieri la sediul Inspectoratului Judetean de Politie. Oamenii legii aveau informatii cã, de la începutul anului 2010, ciobanii au racolat mai multe persoane, bãrbati, femei, dar si copii din centrele de asistentã socialã sau din familii cu o situatie materialã precarã, pe care le-au obligat sã locuiascã în conditii insalubre. Victimele au fost obligate sã munceascã, au fost abuzate sexual si li s-a interzis sã pãrãseascã locurile în care erau tinute. “Acestor persoane li se promiteau sume de bani pentru munca prestatã, cazare si masã, dar în realitate erau exploatate. Victimele erau puse sã îngrijeascã animale de la stâne, erau cazate în conditii mizere si erau hrãnite necorespunzãtor, fiindu-le interzis, totodatã, sã pãrãseascã locurile respective. De asemenea, femeile erau obligate sã întretinã relatii sexuale cu membrii grupãrii”, a declarat Cristina Tatulici, purtãtorul de cuvânt al IPJ Galati. “Sclavii” provin din judetele Galati, Vaslui si Vrancea.
Copii din Vaslui, chinuiti fãrã milã la Galati
IONUT are 16 ani si este din satul Mitoc, judetul Vaslui. Provine dintr-o familie nevoiasã, cu multi copii. Pãrintii lui au fost de acord sã-l lase pe el si pe fratele lui mai mic la Galati, la stânã. Au primit în schimbul lor, 150 de lei. Copiii au înteles repede cã nu vor primi alti bani, asa cã au fugit. Unul dintre frati a reusit sã se salveze. Adolescentul a fost aruncat în portbagajul masinii si dus cu forta înapoi. A primit o bãtaie sorã cu moartea pentru îndrãznealã. Mama lui a declarat, ieri, cã “m-am înteles cu bãiatul sã-i dea 7 milioane de lei pe lunã si mi-a dat un milion si jumãtate ca sã am încredere în el. Eu l-am lãsat pe copil”. Aflat acum în sigurantã, bãiatul nu se poate opri din plâns. E speriat, tremurã si se exprimã cu greutate. A fugit de sãrãcie si a nimerit în infern. “Am încercat sã fug de la cioban. I-a trimis pe bãieti sã vinã sã mã prindã si sã mã aducã înapoi. M-a luat de gât si mi-a spus: <<Dacã mai fugi, te omor>>! Am fost bãtuti si înfometati, eram pusi sã muncim de dimineata pânã noaptea”, a povestit copilul. Tatãl sãu nu a vrut sã comenteze cele întâmplate. Omul a recunoscut cã a fost audiat, în cursul diminetii, de politisti. Nu se simte vinovat, repetã încontinuu cã nu are copii de vânzare si cã el nu era acasã când bãiatul a plecat din sat. Are credintã în Politie si în Dumnezeu si este de pãrere cã tot ce se întâmplã este o mare minciunã. Ceea ce nu stie acest bãrbat, al cãrui vocabular este, culmea, unul elevat, este cã pânã sã fie salvat, fiul sãu a trãit în teroare. Si el, si ceilalti sclavi. “Dezertorii” din lagãrul groazei erau aspru pedepsiti. Erau închisi într-un beci, erau bãtuti, legati cu lanturi si, drept pedeapsã, în 24 de ore, primeau doar apã. Cu toate acestea, unii dintre ei au reusit sã fugã si au povestit totul la politie. “Dormeau în conditii primitive, în niste bordeie din paie. Cei care se rãzvrãteau si-si cereau drepturile erau bãtuti în fata celorlalti. I-a bãtut, i-a bãgat în beci, i-a legat de mâini si de picioare, le-a pus si cãlus în gurã”, a declarat comisarul-sef Stefan Cãpãtan, seful Serviciului Investigatii Criminale IPJ Galati. Multe dintre femeile sechestrate la Galati au fost violate, obligate sã întretinã raporturi sexuale si cu membri grupãrii, dar si cu toti ciobanii. În acest caz, cercetãrile continuã pentru documentarea activitãtii infractionale a tuturor membrilor grupãrii, pentru infractiunile de sclavie, lipsire de libertate în mod ilegal, furt calificat, viol, tâlhãrie si distrugere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu