CALCULE…Schimbarea guvernului aduce si nelinistea prefectilor care trebuie sã-si gãseascã un serviciu nou. De data aceasta guvernul de tehnocrati a lui Ciolos le dã o sperantã acestora si-i face sã murmure: “Poate pe mine nu mã schimbã, cã-s profesionist!”. Premierul desemnat a prezentat, ieri, noul sãu cabinet, din care fac parte nume mai mult sau mai putin controversate. Asociat cu PSD, Vasile Dâncu este noul ministru al Dezvoltãrii Regionale si Administratiei, posturã din care, spun surse demne de încredere, va lucra în interesul Partidului National Liberal. Iohannis vrea sã aducã PNL la putere, un partid de 27%, iar cu Ciolos si, prin intermediul prefectilor, poate sã facã acest lucru în urmãtoarele luni. La Vaslui, acolo unde peste 80% dintre primari sunt de la PSD, prefectul lui Ciolos va avea mai muIt ca sigur un rol determinant în convingerea acestora de a îmbrãtisa doctrina liberalã, usor mãsluitã si interpretatã de fostul pesedist reformator Dâncu, care culmea are si un instrument convingãtor: banii! Ce va face Andrei Puicã? Îl va urma pe sociologul grupului de la Cluj sau va îi va rãmâne fidel lui Buzatu si PSD-ului? În ultima varianta va trebui sã-si facã bagajele, fiindcã din ce s-a vãzut Iohannis nu lucreazã cu jumãtãti de mãsurã.
Vasile Dâncu este noul ministru al Dezvoltãrii Regionale si Administratiei. Acesta a fost senator de Cluj, în perioada 2004-2008, timp în care s-a cunoscut cu Dumitru Buzatu, care tocmai ce plecase din Parlament, pentru a ajunge în functia de presedinte al Consiliului Judetean. De numele lui Dâncu se leagã celebrul “grup de la Cluj”, care a încercat sã se impunã pe scena politicã româneascã, lucru care nu a fost pe placul lui Buzatu, voce cunoscutã în PSD. Acesta a propus, în mai multe rânduri, ca “grupul de la Cluj” sã fie mai activ în politica de acolo, pentru cã avea rezultate foarte slabe, fapt care l-a situat pe pozitii antagonice cu noul ministru. Acum, spun sursele noastre, Dâncu este pus de Iohannis si Ciolos pentru a rupe PSD-ul, sã facã un PSD mai mititel. Acesta ar urma sã ia cât mai multi primari de la PSD si sã-i treacã la PNL, pânã la alegerile locale. Cum? În judete, se spune, aceastã “afacere” se va face prin intermediul prefectilor, care vor primi mai multe puteri ca niciodatã. În acest caz, lui Puicã i se vor pune în fatã, în perioada urmãtoare, douã variante: merge alãturi de Dâncu si aduce primari la PNL, caz în care îsi va ridica în cap conducerea PSD de la Vaslui, ori pleacã de la Prefecturã?
Puicã ar putea sã se întoarcã la Ministerul de Interne
Se stie cã, înainte de a veni prefect la Vaslui, Andrei Puicã a lucrat în Ministerul de Interne si este un apropiat al lui Petru Tobã, noul ministru de Interne. În cazul în care nu reuseste sã mute primarii de la PSD la PNL, situatie în care va fi nevoit sã-l trãdeze pe Buzatu, actualul prefect s-ar putea întoarce în aparatul central al Ministerului de Interne. Cert este cã, asa cum spun surse politice, Ciolos va actiona în teritoriu prin intermediul prefectilor pentru a face jocurile PNL-ului, spun sursele noastre, având în vedere cã PSD detine foarte multi presedinti de Consilii judetene, deci controleazã judetele din aceastã posturã. Rãmâne de vãzut ce va alege Puicã, pentru cã un lucru este sigur: prefectilor li se vor pune în vedere anumite conditii, dacã vor sã mai rãmânã în functie.
Un director de multinationalã francezã, pus în fruntea Ministerului Economiei. Vom avea un nou Chevron, de data asta frantuzesc?
SCENARII…Costin Grigore Borc, director general al filialei din România a Lafarge Ciment, a fost numit în fruntea Ministerului Economiei. Borc a fost director al companiei franceze si la reprezentanta din Serbia a companiei. El a fost seful cancelariei lui Radu Vasile, prim-ministru al României în mandatul lui Emil Constantinescu, dar în 1992 si consilierul lui Iliescu. Nominalizarea lui Borc în fruntea ministerului Economiei, fiind si cel care va gestiona Agentia Nationalã de Resurse Naturale, poate redeschide dosarul Chevron. Rãmâne de vãzut ce se va întâmpla cu problema gazelor de sist, având în vedere unele tulburãri cu gazele de sist din Marea Britanie, prin intermediul firmei franceze Total Gaz. Ori, numirea unui reprezentant al unei companii franceze în Guvern ar putea însemna accesul pe piata româneascã a unor companii gen Total Gaz, care sã treacã la forajul gazelor de sist, dupã esecul Chevron.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu