Liberalii vechi si noi

Barlad Online

Lupta dintre membrii fondatori si “lupii” tineri
SE ASCUT “BAIONETELE” POLITICE Apropiatele alegeri în PNL Bârlad, unde va fi desemnat presedintele acestei formatiuni politice, au întetit lupta între douã tabere bien conturate în PNL-ul local: membrii vechi contra membrilor noi. În cursã s-au înscris pentru functia de presedinte trei liberali: Cezar Crãiescu (membru fondator), Ciprian Feraru si Dumitru Boros (actualul presedinte al PNL Bârlad). Avocatul Boros a intrat în luptã ieri, cu câteva minute înainte de închiderea listei de candidati. Alegerile vor avea loc duminicã, 15 septembrie, la orele 11.00, la Casa de Culturã a Sindicatelor “George Tutoveanu” din Bârlad. Culisele acestor apropiate alegeri sunt extrem de interesante, agitatia fiind maximã deoarece, se stie, presedintele unei formatiuni politice ca a PNL-ului este de regulã si candidatul la functia de primar! Va mai avea obrazul avocatul Boros sã candideze încã odatã la aceastã functie, dupã ratarea rãsunãtoare de anul trecut? Zvonurile spun cã avocatul nu stã rãu cu tupeul si este “ajutat” si de Ciprian Feraru, coautor al aceluiasi rãsunãtor esec de la alegerile locale din 2012. Liberalii bârlãdeni au de ales: la esec cu trupa Boros – Feraru sau spre normalitate cu Cezar Crãiescu!
Duminicã 15 septembrie pentru PNL Bârlad este un moment de rãscruce: au loc alegerile pentru conducerea acestei formatiuni politice, dupã ce timp de sase luni liberalii bârlãdeni au avut un Birou de Conducere interimar. Vã reamintim cã în luna februarie patru membri ai Biroului de conducere al PNL Bârlad si-au dat demisia din functii asumându-si un rezultat dezastruos de la alegerile locale. Ce-a iesit în 2012 le-a dat de gândit pentru cã, în urma alegerilor locale, când PNL a mers separat cu liste si candidat la primar (Dumitru Boros – presedintele PNL Bârlad), candidatul lor a obtinut doar 10% scor electoral, în timp ce partidul a obtinut 13%, iar în mai toate localitãtile importante din judet PNL a înregistrat cresteri semnificative. Numai la Bârlad liberalii au avut o cãdere constantã de imagine. De sase luni la PNL Bârlad este un birou interimar condus de acelasi avocat Dumitru Boros, acuzat de vechii liberali cã a dus la scãderea de imagine a partidului, lucru la care a contribuit din plin si Ciprian Feraru, care i-a fost director de campanie. Beneficiind de ajutorul senatorului Cristian David, cei doi liberali Boros si Feraru au avut o campanie extrem de frumoasã, poate cea mai frumoasã si curatã campanie de la alegerile locale dar nu au stiut sã si facã cunoscut programul si au obtinut un scor rusinos la alegeri. Acum liberalii vechi, ca Elena Monu, Aurel Ionescu Motet si alti membri fondatori, vor sã schimbe echipa din fruntea partidului iar candidatul acestei grupãri este Cezar Crãiescu.
Profil de candidat
Cezar Crãiescu are 53 de ani si este inspector coordonator al judetului Vaslui la Inspectoratul de stat în Constructii. Este de meserie inginer constructor si membru fondator al PNL Bârlad, din 1990. Din 2000 ocupã constant locul de consilier (local în 2000-2004) si judetean (din 2004 pânã acum, cu exceptia anului 2009 când Dan Marian l-a “carotat” si pentru cã a refuzat sã treacã la PDL a fost scos din toate functiile). Este cel care a participat la toate evenimentele PNL Bârlad de la înfiintare pânã acum si s-a decis sã punã capãt situatiei jenante în care se gãseste acum organizatia liberalã bârlãdeanã: sub papucul greu al PSD-ului! “Am simtit nevoia sã candidez datoritã situatiei de acum. Nu-mi place ce s-a întâmplat dupã alegerile locale. Am luat pulsul PNL Bârlad si se vede clar cã existã o problemã pe care trebuie sã o rezolvãm. Vreau normalitate, nu am niste tinte extraordinare, vreau o viatã politicã pentru o organizatie absolut normalã, asa cum are nevoie un partid ce are o bogatã experientã, ca PNL-ul”, a spus Cezar Crãiescu. Acesta este sustinut puternic de Elena Monu – cea mai cunoscutã liberalã din Bârlad – care a detinut functia de presedinte al organizatiei bârlãdene timp de nouã ani consecutiv. “Este foarte clar, îl sustinem pe Cezar Crãiescu în functia de presedinte. Convingerea mea este cã acesta trebuie sã fie presedinte, deoarece nu numai cã a avut o activitate bogatã si fructuoasã în cadrul PNL-ului din Bârlad si judet, dar a fost activ si în comune. El este un om care respectã principiile liberale, inclusiv al respectului pentru om, care se manifestã, printre multe altele prin limbajul pe care îl are, care este politicos. Mai presus de toate îl sustin pentru cã în functia pe care a avut-o la ISC a fost singurul din toate directiile care a refuzat sã treacã la PDL, mergând pânã acolo când în decembrie 2011 a fost, pentru cã a dovedit atasamentul pentru PNL, gata sã îsi piardã postul, trebuind sã dea concurs! Pe Ciprian Feraru nu-l sustin pentru cã este exact opusul lui Cezar Crãiescu si mai mult nu vreau sã comentez. E clar cã, dacã nu-l sustinem pe Feraru, îl sustinem pe Cezar Crãiescu si aici mã refer la toti membri liberali mai vechi, inclusiv medicul Aurel Ionescu Motet. Si îl sustin si oameni mai noi, sã stiti. Este foarte important pentru o lume în care se poartã grosolãnia în limbaj, Cezar Crãiescu are o atitudine contrarã si asta apreciem la el”, a spus Elena Monu.
Feraru indecis!
La competitia de duminicã s-a înscris si consilierul local Ciprian Feraru, cel care a fost directorul de campanie al liberalului Dumitru Boros, în alegerile locale de anul trecut. El si-a asumat proiectul promovat de Dumitru Boros, pentru functia de primar al Bârladului dar au reusit doar sã obtinã 10% din voturile bârlãdenilor în timp ce PNL a obtinut 13% din sufragii. Scorul sub partid al candidatului sustinut de Feraru a dat un semnal de alarmã liberalilor bârlãdeni însã cei doi, Feraru si Boros, nu au vrut sub nicio formã sã-si asume esecul, ei preferând locurile “cãldute” din CLM Bârlad si jugul PSD-ului, deoarece în CLM Bârlad sunt doar trei consilieri PNL ce nu pot schimba nimic din dorintele PSD-ului impuse de consilierii – 14 la numãr – acestei formatiuni aflate la conducerea orasului. Mai mult, neasumarea esecului a dereglat complet bunul mers al organizatiei, deoarece membrii marcanti ai PNL Bârlad au demisionat din functii lãsând biroul de conducere fãrã membri. Însã cãderea drasticã în imagine a lui Ciprian Feraru a venit în urma unor mânãrii dovedite ale acestuia cu Dan Marian, fost lider PNL la judet, actual lider al PDL-ului judetean. Cu ajutorul lui Cirpian Feraru, Dan Marian a vrut sã provoace un scandal, având intentia de a reveni la PNL, în luna februarie. Având o verigã slabã în PNL Bârlad, adicã pe Dumitru Boros si pe Ciprian Feraru, care au obtinut cele mai slabe scoruri electorale în alegerile locale de anul trecut, liberalii bârlãdeni au luat decizia ca acestia sã plece din conducerea organizatiei, lãsând loc pentru alti liberali capabili sã ridice organizatia din conul de umbrã politicã în care zace cam de când sunt ei la conducere. Simtind cã se duc, politic vorbind, la fund, Ciprian Feraru (care a fost directorul de campanie al lui Dumitru Boros – când acesta a candidat la functia de primar al Bârladului anul trecut), a fãcut -o de oaie, ascultând îndemnul lui Dan Marian si încercând o micã “rãscoalã” în partid. Acum el spune cã nu stie dacã va candida sau nu! “Nu stiu încã, m-am înscris si la functia de presedinte si la cea de vicepresedinte, poate cã mã rãzgândesc înainte de începerea sedintei si rãmân doar pentru vicepresedinte. Este o competitie deschisã, dar voi decide unde voi rãmâne pânã la ora alegerilor”, a spus Ciprian Feraru.
Diversiunea Boros
Dumitru Boros, avocat si presedintele PNL Bârlad (încã), s-a înscris în cursã pentru presedentia PNL Bârlad ieri, la închiderea listelor, la orele 11.00. Faptul cã s-a înscris dovedeste în primul rând cã nu este deloc supãrat pe esecul sãu rãsunãtor, pe faptul cã nu a stiut ce sã facã cu mostenirea politicã lãsatã de fostul senator Cristian David, care le-a spus cã singura lor sansã, a liberalilor, sã câstige puterea în judet este la Bârlad si Husi. Dacã la Husi nucleul liberal este destul de puternic, dar nu poate influenta balanta puterii, la Bârlad trebuia construitã o organizatie puternicã, deoarece aici existã o puternicã miscare de dreapta. Dumitru Boros, ajutat de Ciprian Feraru, a scãzut în ochii electoratului obtinând cel mai slab scor electoral al unui candidat liberal de pânã acum la functia de primar. Asa cã, cel mai probabil, pentru alegerile de duminicã el va crea o diversiune: ori se va retrage el din cursã si îl va ajuta pe Feraru ori, vorba lui nenea Iancu, viceversa, adicã se retrage Feraru si îl ajutã pe Boros. Cum o dai, tot doi contra unul iese în lupta pentru putere în PNL Bârlad, adicã Cezar Crãiescu are de înfruntat doi adversari: unul pe liste si unul în culise! Rãmâne de vãzut cum se vor comporta liberalii bârlãdeni în alegerea noii structuri de conducere. De aceastã Conferintã Municipalã depinde viitorul PNL Bârlad – ori înainte spre un liberalism adevãrat, ori sub papucul lui Solomon, unde este acum!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu