Reforma justitiei se lasã cu victime colaterale

Barlad Online

 
REVOLTÃ În cursul zilei de ieri, o delegatie a primarilor din zona Murgeni s-a prezentat la Prefectura Vaslui cu o problemã mai putin obisnuitã, dar de a cãrei rezolvare depinde destinele a peste 45.000 locuitori din judet. Conform unui zvon, din câte se pare, apãrut la nivel înalt, un numãr de 18 comune, în prezent arondate la Judecãtoria Bârlad, va trece la Judecãtoria Husi, într-un efort al conducerii Ministerului Justitiei de a salva aceastã institutie de la desfiintare. Dacã se va adeveri acest lucru, cetãtenii din Murgeni, de exemplu, în loc sã batã 33 km pânã la Bârlad, vor fi obligati sã se deplaseze 85 km, pânã la Husi, în conditiile în care nu existã mijloace de transport în comun directe pânã acolo.
O delegatie a primarilor din zona Murgeni, printre care Ioan Buta, primarul orasului, Ciprian Tamas, primarul comunei Suletea, Alec Chirilã, primarul de la Blãgesti, si Liviu Postolache, de la Mãlusteni, au cerut o audientã prefectului Radu Renga. Motivul întâlnirii l-a constituit un zvon conform cãruia locuitorii din 18 comune din zona Murgeni vor fi transferate, din punct de vedere al arondãrii, de la Judecãtoria Bârlad, la cea din Husi. Din câte se pare, pe lista judecãtoriilor municipale ce urmeazã a fi desfiintate, pentru reducerea cheltuielilor, este si cea din Husi, singura modalitate pentru evitarea acestui lucru fiind arondarea a minim opt comune în plus. “Acum trei ani, un alt zvon, privitor la desfiintarea judecãtoriei, a administratiei financiare si a trezoreriei din Murgeni s-a adeverit. Acum, se aude cã locuitorii din toate comunele din zona Murgeni, 18 unitãti administrativ-teritoriale, vor fi arondate la Judecãtoria Husi, în loc de Bârlad, cum este acum. Este vorba de peste 45.000 locuitori, agenti comerciali si administratii publice, care, în cazul în care vor avea litigii, ar trebui sã strãbatã 85 km, pânã la Husi, fatã de doar 33 km pânã la Bârlad. Dat fiind cã ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, are rãdãcini husene, nu este imposibil ca aceastã modalitate, de evitare a desfiintãrii Judecãtoriei Husi, sã fie gânditã la nivelul ministerului. Asa cum ne-am obisnuit, de obicei zvonurile rele se îndeplinesc, si vom fi pusi iar, ca în 2009, în fata unui fapt împlinit. Din punctul de vedere al administratiilor publice locale, ar însemna cã, pentru rezolvarea problemelor în justitie, ar trebui sã batem drumul pânã la Husi, pentru cele care tin de administratie, inclusiv financiarã, sã mergem la Bârlad, iar de ceea ce tine de administratia publicã centralã, respectiv la Consiliul Judetean Vaslui sau Institutia Prefectului, sã venim în capitala judetului, la Vaslui. De trei ani încoace, dacã un cetãtean sau o societate comercialã din Murgeni sau din comunele din zonã au de plãtit o taxã sau de depus declaratii de impozit, trebuie sã se deplaseze tocmai la Bârlad. Dacã si pentru diversele probleme care tin de justitie, în loc sã mergem la Bârlad, va trebui sã apelãm la judecãtoria din Husi, distanta fiind de aproape trei ori mai mare, toti locuitorii din zonã vor avea de suferit. Fie vor fi nevoiti ca, din putinul pe care îl au, sã cheltuie mai multi bani pe transport, fie se vor lãsa pãgubasi, în acest ultim caz apãrând situatii nedorite de nimeni”, era revoltat Ioan Buta, primarul orasului Murgeni, sustinut de ceilalti primari prezenti la întâlnire.
Noi ai cui sântem?
“De cel putin 6-7 ori pe lunã trebuie sã mergem la Bârlad, la Administratia Finantelor Publice, de tot atâtea ori trebuie ca reprezentantii primãriei sã fie chemati la Vaslui, fie la CJ, fie la prefecturã! Dacã se adevereste ceea ce am auzit, si de obicei asa se întâmplã, ar trebui ca, de mai multe ori pe lunã, sã mergem si la Husi, pentru cã suntem parte în diferite dosare. Pânã acum, de multe ori, rezolvam în acelasi timp mai multe probleme, si juridice, si financiare, la Bârlad, economisind si timp, si bani. Dacã, pentru rezolvarea problemelor juridice va trebui sã ne deplasãm la Husi, acest lucru va presupune cheltuieli suplimentare”, era de pãrere Robert Ciprian Tamas, primarul comunei Suletea. “Eu, personal, nu cred cã se va întâmpla acest lucru, dar mã voi interesa, si, în câteva zile, vã voi putea da un rãspuns. În cazul în care se confirmã acest lucru, vom vedea ce este de fãcut, pentru cã, stiti prea bine, de când am preluat aceastã functie, m-am zbãtut pentru aducerea serviciilor cãtre cetãteni. De aceea am militat pentru înfiintarea unui birou mobil de eliberare a pasapoartelor la Bârlad, birou a cãrui activitate, sper, cât de curând îsi va extinde serviciile si în Husi sau Murgeni”, a fost rãspunsul prefectului judetului Vaslui, Radu Renga. “Tocmai de aceea am venit la prefecturã, sã cerem autoritãtii judetene direct implicate sã intervinã pentru ca intentia de realocare cãtre judecãtoria Husi a cetãtenilor din cele 18 comune din zona Murgeni sã nu devinã fapt împlinit. Dacã este nevoie, vom depune chiar si un memoriu semnat de toti factorii de decizie din aceastã zonã, cu atât mai mult cu cât avem sustinerea tuturor primarilor care ar putea fi afectati de o asemenea decizie. Înteleg nevoia regionalizãrii, dar nu pot fi de acord cu obligarea contribuabililor la cheltuieli suplimentare doar de dragul reducerii unor cheltuieli, sau doar pentru a se pãstra unele structuri”, a adãugat Ioan Buta, primarul orasului Murgeni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu