Ce trebuie să facem ca să ne meargă bine? Superstiţii de Rusalii

Barlad Online

http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2013/06/22/51c545e3c7b855ff56b646e1/646x404.jpg

Creştinii ortodocşi sărbătoresc, pe 23 iunie, Rusaliile sau pogorârea Sfântului Duh, sărbătoare prăznuită întotdeuna duminica, la 50 de zile după Paşti.

De Rusalii, este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Isus din Nazaret. Vechile credinţe populare spun că trebuie să respectăm o serie de obiceiuri în această perioadă pentru a ne merge bine, potrivit www.muzeulastra.ro.
 
Superstiţii în Sâmbăta Rusaliilor
 
Se spune că, dacă plouă în sâmbăta Rusaliilor, va fi un an mănos. Tot în această zi, se buciumă pentru a se aduna ploile de vară. Sărbătoarea se ţine până la amiază, apoi se lucrează dar nu se toarce, nu se mătură, nu se dă gunoiul afară. În această zi se ung uşile şi ferestrele cu usturoi şi leuştean ca apărare de duhuri, se dau de pomană pentru morţi plăcinte, păsat de porumb, lapte, ceapă, usturoi verde, cireşe apă, în vase noi, împodobite cu flori, se împodobesc uşile şi casele cu crengi de tei, care vor fi bune de leac. Tot în Sâmbăta Rusaliilor, se duc crenguţe cu frunze de tei la biserică.
 
Din Duminica Rusaliilor se poate dormi afară
 
Se spune că, dacă în ziua de Rusalii este timp frumos, va fi vara frumoasă. Se spune de asemenea că acela care lucrează ”este luat de Rusalii”, înnebuneşte. De Rusalii, femeile poartă pelin şi beau vin cu pelin pentru a fi voinice, sănătoase, se dau de pomană pentru cei vii străchini, la biserică se îngenunchiază pe iarbă şi frunze de tei care apoi se folosesc la îndepărtarea relelor. Potrivit calendarului popular, începând din această zi, se poate dormi afară. 
 
Cel care se supără în ”joia mânioasă” va fi supărat tot anul 
 
Săptămâna de după Rusalii, respectiv intervalul 24-30 iunie se ţine, potrivit tradiţiilor, pentru protecţia sănătăţii şi a recoltelor.
 
În a doua zi de Rusalii se sărbătoresc Sânzienele, iar marţi după Rusalii nu se lucrează, ca protecţie faţă de trăznete, lovituri. Joia ”mânioasă, necurată, a iepelor” sau ”buciumul Rusaliilor” se ţine ca protecţie a treburilor gospodăriei şi culturilor de grindină iar a oamenilor, de boli. Se spune că acela care se supără în această zi va fi supărat tot anul şi-i va merge în gospodărie pe dos.
 
Vinerea se ţine de la amiază pentru protejarea de tunete, grindină, vifore, iar sâmbăta de după Rusalii, numită şi ”Sâmpetru de vară” sau sărbătoare lupilor” se ţine ca apărare de grindină şi de lupi. Tot acum, se dau de pomană colaci, lumânări şi mere. Ultima zi din săptămâna de după Rusalii, ”stoborul Sâmpetrului” sau ”duminica tuturor sfinţilor” se ţine pentru apărare de rele, pentru apărarea recoltelor şi a turmelor. 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu