Sistemul financiar al chinezilor SE PRĂBUȘEȘTE

Barlad Online


Vă mai amintiți când economistul Roubini a spus că 30% din creditele băncilor chineze vor deveni neperformante, ceea ce va cutremura din temeli sistemul bancar din China? Ei bine, se pare că știa ce spune. Din păcate.
Conform unui raport al PriceWaterhouseCoopers citat de ZeroHedge, creditele ajunse la scadență și neplătite au ajuns la suma de 489 de miliarde de yuani la finalul celui de-al doilea semestru al acestui an.

La finalul anului 2011, aceste credite, predispuse să devină neperformante, erau de doar 112,9 miliarde de yuani, ceea ce înseamnă că în doar 6 luni, creditele devenite restante au crescut cu 333%.

Acestea nu pot fi încă declarate neperformante pentru că definiția recunoscută pentru creditele neperformante ia în considerare creditele şi dobânzile restante de peste 90 de zile şi/sau cele în cazul cărora au fost iniţiate proceduri judiciare faţă de operaţiune ori faţă de debitor.
 
Chiar dacă nu pot fi considerate credite neperformante (NLP), creșterea enormă a acestor credite este periculoasă pentru că este primul și cel mai mare semn că sistemul financiar al Chinei este în pragul unui cutremur de proporții.

Creștere economică pe credite excesive

Opinia lui Roubini de care vorbeam la început a fost împărtăşită și de către agenţia de rating financiar Fitch, care a ameninţat că ar putea retrograda ratingul Chinei din cauza creditelor care s-ar putea dovedi falimentare.

Afirmațiile nu par să fie lipsite de temei, dat fiind faptul că băncile nu mai vor sau nu mai pot să acorde împrumuturi pentru proiecte de construcții care se dovedesc mai apoi falimentare. Un exemplu în acest sens este dat de o comparație interesantă: De patru ani, China a construit aproximativ un miliard de metri pătrați de locuințe pe an. Suprafața necesară pentru proprietari reali – oameni care se mută de la sate la oraș, de exemplu – este de 700 de milioane de metri pătrați.

Presupunând că cererea revine la nivelul său real, China rămâne cu 7-8 milioane de apartamente goale. Dacă aproximativ 2 milioane dintre acestea sunt vândute anual, China va avea nevoie să construiască doar 500 de milioane de metri pătrați de locuințe – jumătate din totalul construit în ultimii ani. Acest declin nu va afecta doar dezvoltatorii imobiliare, dar și producția de oțel, cupru și utilaje.

Declinul imobiliar poate încetini rata de creștere a Chinei cu 5 puncte procentuale. În această viziune, notează Fortune, 3 puncte din cele 9,2% rată de creștere în 2011 au venit din buble-ul imobiliar. Dacă se scad alte 2 puncte din faptul că acele apartamente goale trebuie vândute, creșterea viitoare pare mai puțin sigură decât estimările oficiale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu