Lupta împotriva exploatãrii gazelor de sist a rãmas numai a bârlãdenilor

Barlad Online

Desi, vineri, la «linia de start» s-au strâns doar vreo 300 de protestatari si pãrea cã vã fi un fiasco, cea mai recentã miscare de protest împotriva exploatãrii gazelor din sist organizatã în Bârlad a fost un succes. De-a lungul traseului de pe Bulevardul Republicii, rând pe rând, sute de oameni s-au alãturat marsului tãcerii, la final ajungând în jur de 2.000 de participanti. Printre acestia nu s-a regãsit nici deputatul PSD Adrian Solomon, unul din initiatorii proiectului de lege prin care se cere interzicerea exploatãrii gazului din sist, si nici primarul Constantin Constantinescu.
Vineri searã, artera principalã a Bârladului a fost scena unui nou protest anti-Chevron, însã, de aceastã datã, a unui mars al tãcerii si nu a unui miting, asa cum a fost cazul pe 22 martie si pe 26 aprilie. Dupã cum estimau jandarmii dislocati sã se asigure cã nu se înregistreazã incidente, circa 2.000 de bârlãdeni si locuitori ai unor comune apropiate si-au rupt din timpul liber pentru a arãta cã le pasã de viitorul lor si al urmasilor. Asta desi miscarea pãrea compromisã încã înainte de a începe. Marsul tãcerii a fost programat pentru ora 19.30, în intersectia din zona Confectii, însã, cu putin înainte de start, doar putin peste 250-300 de oameni erau pregãtiti sã protesteze. Aproape toti erau „înarmati“ cu lumânãri de tip candelã si cu pancarte prin care-si arãtau dezaprobarea fatã de intentia guvernantilor de a permite exploatarea gazelor din sist prin metode neconventionale. De la copilasi în cãrucioare si elevi si pânã la pensionari, cu totii au vrut sã încerce o nouã actiune de sensibilizare a Puterii, astfel încât, în scurt timp, România sã urmeze exemplul altor state si sã interzicã exploatarea gazelor din sist prin metode periculoase pentru mediu, dar mai ales pentru sãnãtatea oamenilor. Marsul a debutat cu un „Tatãl nostru“, rostit la unison de cei circa 30 de preoti prezenti si ceilalti participanti, dupã care a pornit pe traseul stabilit, respectiv Confect ii – Cerbul de Aur – Piata Civicã – Grã- dina Publicã. Rând pe rând, sute de oameni s-au alãturat protestului organizat de Grupul de Initiativã al Societãtii Civile (GISC) Bârlad, pânã când, la linia de finis coloana de oameni a ajuns sã numere circa 2.000 de persoane. Desi nu scandau lozinci anti-Chevron sau anti-guvernamentale, asa cum au fãcut-o la mitingurile din primã- varã, s-a gãsit totusi un „îndrãznet“ care sã strige „Jos Bãsescu!“, de pe margine. În rest, de la 19.30 si pânã pe la 21.00, când protestul a luat sfârsit, nu au fost înregistrate incidente de niciun fel, astfel cã zecile de jandarmi, politisti locali si de la rutierã nu au fost nevoiti sã intervinã. Dupã încã o rugãciune, protopopul de Bârlad, preotul Vasile Lãiu, s-a adresat multimii, spunândule sã meargã la casele lor, fiecare cu nãdejdea cã vor fi auziti de cei ce trebuie sã audã si cã, dacã va fi cazul, vor mai iesi în stradã pentru a-si apãra dreptul la viatã.
Solomon si Constantinescu, absenti nemotivat
Oarecum surprinzãtor (sau nu?!), primarul Constantin Constantinescu, care în primãvarã si-a centrat campania electoralã pe lupta împotriva exploatãrii gazelor din sist prin metode neconventionale, nu a fost prezent. Desi la toate televiziunile care-si trimiteau corespondenti în Bârlad promitea cã nu se va opri pânã nu îi va îndupleca pe guvernanti sã rezilieze contractul cu gigantul american Chevron, dupã ce a câstigat al treilea mandat de primar, a intrat în „silenzio stampa“. E adevãrat, e destul de greu sã iei atitudine împotriva Guvernului Ponta, care face prea putin sau deloc pentru apãrarea intereselor cetãtenilor care le-au adus atât de multe voturi… Alta este situatia în ceea cel priveste pe deputatul PSD de Bârlad Adrian Solomon. Parlamentarul este unul din initiatorii proiectului de lege prin care se cere interzicerea exploatãrii gazelor din sist prin metodra fracturãrii hidraulice de pe teritoriul României. Mãcar din acest motiv, Solomon ar fi trebuit sã se alãture marsului tãcerii, arãtându-si astfel solidaritatea fatã de cei care l-au trimis în Parlament. Dar cum sã facã acest lucru când, în iunie, nici grosul senatorilor USL nu l-a sustinut?! Oare ce le va spune bârlãdenilor în noiembrie, când va intra din nou în lupta electoralã? Pe ce subiect important îsi va axa campania electoralã, astfel încât oamenii sã îi încredinteze un nou mandat în Parlament? Întrebãri mai mult necesare, din moment ce, în lupta anti-Chevron, Solomon si-a cam pierdut credibilitatea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu