Alo, Politia? Ma bate tata, vreau la Protectia Copilului!

Sãtulã de bãtãile tot mai dese ale tatãlui sãu, o fetitã în vârstã de numai 10 ani, din Bârlad, îsi doreste cu ardoare sã ajungã într-un centru de plasament. Întrucât mama a decedat si a lãsat-o în «grija» tatãlui, care se preocupã mai mult de cea de-a doua sotie, micuta a considerat cã aceasta este singura solutie. Miercuri searã, ea a fãcut un prim pas: a sunat la numãrul de urgentã 112 si, plângând, a cerut dispecerului ca cineva sã o scape din iadul de acasã si s-o ducã la Protectia Copilului.
Rar se întâmplã ca un copil sã cearã de bunãvoie sã fie scos din familie si dus într-un centru specializat. Trebuie sã treacã prin clipe oribile, sã fie bãtut în mod sistematic, sã fie abuzat psihic sau sexual sau sã fie lãsat sã moarã de foame si de frig, încât sã vrea sã fie dezrãdãcinat si crescut de niste strãini, alãturi de alti copii necunoscuti. Si, totusi, iatã cã se întâmplã. Un astfel de caz, în care unei fetite de doar 10 ani, din Bârlad, i-a ajuns cutitul la os, s-a petrecut zilele trecute. Mai exact, miercuri searã, în jurul orei 19.00, profitând cã tatãl sãu nu era acasã, copila a sunat la numãrul de urgentã 112 si a cerut ca cineva de la Politie sã vinã s-o ia de acasã si s-o ducã la Protectia Copilului. S-a sãturat ca, din 2005, de când mama sa a murit si a rãmas doar în grija tatãlui, sã fie bãtutã fãrã motiv, pe nepusã masã. Iar acum, cu atât mai mult cu cât, de ceva vreme, agresorul în vârstã de 36 de ani s-a recãsãtorit si ea a scãzut si mai mult în ochii lui. Asa cã, la scurt timp de la apel, un echipaj al Politiei Bârlad s-a deplasat la domiciliul dat de copilã si a constatat cã cele spuse prin telefon se confirmã. “Apelul a fost primit la ora 18.48 si a fost fãcut chiar de fetitã. În momentul în care politistii bârlãdeni au ajuns la adresa indicatã, fata îi astepta în fata portii casei, foarte agitatã si plângând. Actuala sotie a tatãlui minorei se afla într-una din camere, însã, la acel moment, nu a dorit sã discute cu politistii, iar tatãl nu era acasã. Urmeazã ca acesta sã fie chemat la sediul Politiei Bârlad pentru a fi audiat. Deocamdatã, au fost demarate cercetãri sub aspectul sãvârsirii infractiunii de rele tratamente aplicate minorului. Pedeapsa prevã- zutã în Codul Penal pentru aceastã infractiune este închisoarea de la 3 la 15 ani”, ne-a declarat inspector principal Mihaela Straub, purtãtorul de cuvânt al Inspectoratului de Politie al Judetului Vaslui. Potrivit acesteia, dupã ce au stat de vorbã cu fetita, politistii care au preluat cazul au luat legãtura cu specialistii din cadrul Centrului de Primire în Regim de Urgentã pentru Copilul Abuzat, Neglijat si Exploatat (CPRUCANE) Bârlad. Le-au prezentat speta, iar ulterior au luat-o de acasã si au dus-o acolo.
Mai bine printre straini decât batuta acasa
Imediat ce a ajuns în noua sa “casã”, copila a intrat în atentia psihologilor, care au început sã o consilieze astfel încât sã nu rãmânã cu traume. De asemenea, fata a fost dusã la Compartimentul de Medicinã Legalã din cadrul Spitalului de Urgentã “Elena Beldiman” Bârlad pentru ca eventualele leziuni gãsite pe corpul ei sã poatã fi folosite drept probe într-un viitor proces. “Pe la ora 22.00, fata a fost internatã la CPRUCANE Bârlad, unde este securizatã si primeste servicii specializate. Asteptãm certificatul medico-legal, pentru a putea decide ce vom face în continuare. Nu mai sunt alti frati în familie, dar încercãm sã identificãm alte rude care ar putea s-o ia în plasament si s-o creascã. Deocamdatã, este bine, beneficiazã de consiliere psihologicã”, ne-a declarat Irina Cîmpeanu, purtãtorul de cuvânt al Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului Vaslui. Pânã se va decide soarta fetei si dacã Statul o va obliga sã locuiascã iar cu tatãl sãu, mãcar pentru o perioadã, fata a scãpat de bãtãile aplicate de tatã. La CPRUCANE Bârlad, va putea socializa cu ceilati cinci copii luati din familii si institutionalizati si, pe cât posibil, sã uite cã, de fapt, copilãria nu înseamnã sã fii zvântat în bãtaie tocmai de cel care ti-a dat viatã si care ar trebui sã te protejeze. Mai ales cã este abia în clasa a IV-a, adicã la o vârstã când ar trebui sã fie înconjuratã de afectiune din partea familiei si nu de clipe de groazã.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu